Președintele interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, partid aflat la guvernare la Chișinău, a condus o delegație parlamentară din Republica Moldova care a sosit la București.
Igor Grosu este politicianul propus de șeful statului, Maia Sandu, pentru funcția de premier al Republicii Moldova, în condițiile în care acum funcționează un guvern interimar, condus de Aureliu Ciocoi – un apropiat al fostului președinte Igor Dodon.
Unul dintre obiectivele importante ale delegației de la Chișinău a fost să negocieze reintrarea în vigoare a unui acord pe baza căruia România oferise Republicii Moldova un împrumut nerambursabil, de 100 de milioane de euro. Acum zece zile, Ministerul de Externe al României anunța că acordul a expirat, deși România încercase, oarecum unilateral, să-l prelungească.
Un comunicat de presă difuzat la București, la data de 28 martie 2021, de Ministerul Afacerilor Externe al României era formulat în termeni mai degrabă duri decât diplomatici și sugera că Guvernul Republicii Moldova a desconsiderat eforturile părții române de a prelungi respectivul acord, motiv pentru care acordul a expirat.
“România continuă să urmărească dialogul într-o logică condiționată de continuarea reformelor esențiale dezvoltării democratice și parcursului european al Republicii Moldova”
Bogdan Aurescu,
Ministrul Afacerilor Externe
Din delegația trimisă de la Chișinău au făcut parte deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Igor Grosu, Sergiu Litvinenco, Petru Frunze și Mihai Popșoi, precum și vicepreședinta PAS, Natalia Gavrilița, fost ministru de Finanțe. Neoficial, ei vin din partea Maiei Sandu, președinta Republicii Moldova.
„Mi-am exprimat regretul pentru ieșirea din vigoare a acordului privind împrumutul nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro acordat de România în 2010 din cauza incompetenței Guvernului de la Chișinău”
Igor Grosu,
Deputat al Republicii Moldova
Dacă va deveni premier, Igor Grosu spune că guvernul condus de el la Chișinău va perfecta cu România prelungirea acordului care va acorda 100 de milioane de euro.
Delegația condusă de deputatul Igor Grosu, a avut discuții la București cu președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, precum și cu premierul Florin Cîțu. Potrivit presei de la Chișinău, liderul interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a anunțat că i-a mulțumit șefului Executivului de la București pentru sprijinul constant oferit de România Republicii Moldova, mai ales de la începutul pandemiei.
Conform înțelegerii dintre președinții Klaus Iohannis și Maia Sandu, Guvernul României a trimis deja la Chișinău, ca donație, vaccin anti – Covid produs de AstraZeneca, dar cantitatea oferită a fost mult sub necesarul Republicii Moldova, care este una dintre țările europene cele mai afectate de pandemie.
Ulterior însă, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că a adresat președintelui Rusiei, Vladimir Putin, o cerere ca Rusia să livreze Republicii Moldova vaccin anti – Covid. Cererea a fost transmisă în cadrul unei întrevederi pe care Maia Sandu a avut-o cu ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov. Scopul întâlnirii a fost să se discute situația sanitară din cele două țări și, mai precis, despre facilitarea accesului vaccinului Sputnik V în Republica Moldova, anunță presa de la Chișinău și de la Moscova.
Spre deosebire de România, alte țări membre UE fac eforturi să-și sporească dozele de vaccin primite de la UE cu alte vaccinuri, cumpărate din Rusia sau din China. Angela Merkel și Emmanuel Macron au discutat chiar cu Vladimir Putin, prin videoconferință, despre posibilitatea ca Germania și Franța să primească vaccin anti – Covid din Rusia. Vaccinul rusesc Sputnik ar putea fi produs și în Germania.