Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Înalta Curte decide peste cinci zile dacă trimite procurorilor dosarul Silver Mountain

Înalta Curte decide dacă trimite procurorilor dosarul Silver Mountain. Borza a încasat 1,8 milioane

Reclamat procurorilor pentru abuz în serviciu pentru că în fosta sa calitate de administrator judiciar al proiectului imobiliar Silver Mountain ar fi susţinut o operaţiune de spălare de bani în favoarea BCR, avocatul Remus Borza are termen de judecată la ÎCCJ pe 13 martie.

Mihai Ciorcan 0 comentarii

Actualizat: 08.03.2018 - 15:57

Judecătorii trebuie să se pronunţe dacă este necesar ca împotriva lui Remus Borza să se redeschidă cercetarea penală. Avocatul deputat a fost iniţial anchetat de DNA, dar procurorii acestei instituţii au decis să claseze dosarul. În urma unei plângeri împotriva acestei soluţii, Curtea de Apel, prin judecătoarea Camelia Bogdan, a dispus retrimiterea cauzei la Direcţia Naţională Anticorupţie „în vederea completării urmăririi penale în dosarul 680/P/2015 din 27.01.2016“. Din proiectul Silver Mountain Remus Borza a câştigat un comision uriaş, de 1,8 milioane de euro plus TVA. Aproape cât la Hidroelectrica. Iar BCR a acceptat o pierdere de circa 40 de milioane de euro.

Concret, Borza este suspectat că în fosta sa calitate de lichidator al proiectului imobiliar Silver Mountain ar fi ajuns la o înţelegere cu BCR, care era şi principal creditor, vânzând băncii active subevaluate. În schimb, prin votul majoritar al BCR în Adunarea Creditorilor, Remus Borza a obţinut un onorariu de succes de 1,8 milioane de euro plus TVA tocmai datorită faptului că a vândut rapid, către BCR, activele Silver Mountain.

Conform tabelului preliminar al creanţelor realizat şi asumat direct de Remus Borza în noiembrie 2013, BCR avea de recuperat de la societatea INR Management Real Estate SRL, dezvoltatorul proiectului Silver Mountain, suma de 380.172.308 milioane de lei (aproximativ 84,5 milioane euro). După ce a propus intrarea în procedura simplificată a falimentului, Remus Borza a realizat evaluări suplimentare pentru toate bunurile deţinute de falita INR Management Real Estate SRL. Apoi, a scos la licitaţie activele. Cumpărător a fost chiar creditorul principal, BCR. Activul „SILVER MOUNTAIN”, situat în Poiana Brașov, a fost adjudecat de BCR pentru suma de 40.102.756,11 euro + TVA. Activul situat în satul Tâncăbești, comuna Snagov, judeţul Ilfov, compus din 15 loturi de teren adiacente cu o suprafață totală de 59.679 mp, a fost adjudecat tot de BCR pentru suma de 1.845.000 euro + TVA. Aşadar, la un preţ total de achiziţie de aproape 42 milioane de euro fără TVA, BCR şi-a asumat o pierdere teoretică de circa 40  milioane de euro.

Actele din dosarul insolvenţei relevă faptul că avocatul Remus Borza a acceptat, în calitate de lichidator, să facă această tranzacţie cu BCR întrucât avea de încasat un comision uriaş de 1,8 milioane de euro plus TVA. Pe lângă alţi 10.000 de euro lunar. Astfel, la data de 24.01.2014, Remus Borza, personal, propunea Adunării Creditorilor să îi aprobe o primă de 1,8 milioane de euro plus TVA dacă reuşea să vândă „în termen de maximum 6 luni de la data prezentei adunări” activele  INR Management Real Estate SRL. Iar miracolul s-a produs. La data de 23.05.2014, deci în interiorul termenului de 6 luni, Remus Borza semna procesele-verbale de licitaţie prin care BCR achiziţiona, la preţul total de 42 milioane lei, toate activele valoroase.

A fost suspectată o spălare de bani

Problemele au început pentru Remus Borza în momentul când o firmă de recuperare de creanţe, Insolvency Recovery Solutions SRL, i-a făcut plângere penală pentru abuz în serviciu, avocatul fiind suspectat pentru că ar fi fost părtaş la operaţiuni de spălare de bani. Această ultimă acuzaţie a avut în vedere faptul că BCR a avut calitatea de creditor, dar şi de cumpărător al activelor. Altfel spus, banii daţi de cumpărătorul BCR pe activele Silver Mountain s-au întors tot la BCR – de această dată creditor al aceluiaşi proiect Silver Mountain. Iar firma dezvoltatoare,  INR Management Real Estate SRL, a rămas datoare cu diferenţa. Din toată această ecuaţie complicată, asupra căreia sunt chemaţi judecătorii Înaltei Curţi să se pronunţe, cel mai câştigat a fost avocatul Remus Borza. Firma sa de lichidare, Euro Insol SPRL, a încasat, aşa cum am menţionat, uriaşa sumă de 1,8 milioane de euro, plus TVA, doar din faptul că a vândut către BCR activele creditate tot de BCR. 

 

Comentarii