8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRaport al Departamentului pentru lupta antifraudă privind activitatea din 2017

Raport al Departamentului pentru lupta antifraudă privind activitatea din 2017

Pe de altă parte, instanţele au condamnat 31 de persoane pentru fraudă cu fonduri europene.

„Valorificarea judiciară a acţiunilor de control finalizate cu suspiciune de fraudă: în cazul celor 150 acţiuni de control finalizate cu suspiciune de fraudă, DLAF a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie (147 cazuri) şi parchetele ordinare (3 cazuri)”, se arată în raportul privind activitatea pe 2017 a Departamentului pentru lupta antifraudă (DLAF), potrivit Mediafax.

În cele 150 de acţiuni de control finalizate de către DLAF cu suspiciune de fraudă, au fost implicate 528 de persoane fizice. Dintre acestea, 119 persoane au deţinut la data faptelor următoarele calităţi: primari (14), viceprimari (2), angajaţi din cadrul primăriilor (21), funcţionari publici pe post de conducere şi execuţie (11), diriginţi de şantier (11), manageri de proiect, membri în comisiile de evaluare şi atribuire a proiectelor (57), medici veterinari (2) şi un inspector şcolar general.

Valoarea estimată a impactului financiar rezultat în urma investigaţilor DLAF a fost de 45.832.368 de euro.

De asemenea, anul trecut, instanţele de judecată româneşti au soluţionat definitiv un număr de 65 de dosare având ca obiect infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, din care în 22 de cazuri, DLAF şi-a adus contribuţia investigativă. Astfel, deciziile definitive au vizat 31 de persoane condamnate, din care 26 au fost persoane fizice şi cinci aveau calitatea de persoane juridice. Cele 26 de persoane fizice condamnate definitiv au avut pedepse cuprinse între 8 luni şi 3 ani de închisoare cu suspendarea executării condiţionate a pedepsei, şi aveau funcţii precum: primar de comună, secretar al primăriei unei comune, membru în comisia de evaluare a ofertelor, fermieri, agenţi agricoli, expert tehnic în cadrul unui proiect, reprezentanţi legali ai unor entităţi comerciale ce au avut calitatea de beneficiari ai proiectelor.

Documentul DLAF arată că celor cinci persoane juridice condamnate le-au fost aplicate amenzi penale cuprinse între 10.000 de lei şi 240.000 de lei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă