3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăProfitorii pandemiei. Curtea de Conturi a sesizat abateri financiare de 659 milioane...

Profitorii pandemiei. Curtea de Conturi a sesizat abateri financiare de 659 milioane de lei

Curtea de Conturi a sesizat abateri financiar – contabile în perioada stării de urgență și a primei părți a stării de alertă în valoare totală estimată de 659 de milioane de lei. Separat, prejudiciile constatate, în aceeași perioadă, de inspectorii Curții de Conturi au ajuns la 38,3 milioane de lei.

Aceste date sunt prezentate într-un raport oficial al Curții de Conturi care prezintă rezultatele controlului asupra activității unor instituții ale statului pe timpul pandemiei. A fost analizată activitatea acestor instituții din martie 2020, adică de la începutul epidemiei în România, până la data de 30 iunie 2020. Întrucât măsurile specifice legate de pandemie au continuat și după această dată, se poate presupune că prejudiciul total este mai mare decât cele indicat, acum, de Curtea de Conturi.

Controlul Curții de Conturi s-a realizat la cererea Parlamentului României.

“Impactul financiar estimat de auditori în urma acțiunilor de control este compus din venituri suplimentare, prejudicii și abateri financiar contabile. Astfel, veniturile suplimentare estimate se ridică la 647 de mii de lei. Abaterile financiar contabile estimate pentru perioada supusă controlului sunt de 659 de milioane de lei, în timp ce prejudiciile sunt de 38,3 milioane de lei”, a anunțat Curtea de Conturi.

Pentru a nu fi acuzată că urmărește subminarea eforturilor Guvernului Orban de contracarare a pandemiei, Curtea de Conturi a explicat că acest raport se dorește a fi “o oportunitate pentru autorități de a îmbunătăți procedurile specifice unei situații de criză”.

”Curtea de Conturi a României, ca instituție supremă de audit, și-a propus să ofere o analiză obiectivă a felului în care au fost gestionate resursele publice în perioada stării de urgență și să sprijine instituțiile publice în a-și crea mecanisme eficiente de răspuns la criză. Raportul este rezultatul unui efort susținut la nivelul tuturor structurilor Curții de Conturi, ținând cont de context, de restricțiile inerente aduse de pandemie, de la ajustarea programului anual de acțiuni, până la adaptarea modului de lucru care a obligat la distanțare fizică”, a explicat Mihai Busuioc, președintele Curții de Conturi.

Dincolo de aceste date financiare prezentate în raportul Curții de Conturi, trebuie amintit că șeful acestei instituții, Mihai Busuioc, a fost socotit un apropiat al lui Liviu Dragnea și a fost numit în fruntea Curții de Conturi cu sprijinul PSD.

 

“Am urmărit să nu compromitem eforturile publice comune de răspuns la criza Covid-19. Ne dorim ca recomandările cuprinse în raport să reprezinte o oportunitate pentru autorități de a îmbunătăți procedurile specifice unei situații de criză, cu impact direct asupra modului de gestionare a banului public”

Mihai Busuioc,

Președintele Curții de Conturi

„Domnule prim-ministru, sunteți nervos că Parlamentul și-a permis să ceară acest control. Orice achiziție care trebuia să controbuie la combaterea pandemiei a devenit o țeapă pentru clientela liberală. Ați cumpărat măști cu 32 de lei bucata”

Marcel Ciolacu,

Președintele Camerei Deputaților

 

Cât de obiectiv a fost controlul desfășurat de Curtea de Conturi?

Acest control a fost solicitat de Parlamentul României, dar Curtea de Conturi are permanent obligația să verifice activitatea financiar – contabilă a instituțiilor de stat.

Ce urmări pot avea neregulile semnalate de auditorii Curții de Conturi?

Raportul de control întocmit de Curtea de Conturi nu stabilește fapte penale, dar pe baza acestuia se pot sesiza Parchetul sau Corpurile de Control ale Guvernului sau ale unor ministere.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă