Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Profesor universitar condamnat cu suspedare pentru luare de mită

O primă condamnare a fost pronunţată în procesul în care mai multe cadre didactice de la o universitate arădeană au fost acuzate că ar fi pretins şi primit diferite sume de bani din partea unor studenţi străini, pentru a-i trece la examene, a informat Tribunalul Arad.

Rl online 0 comentarii

04.02.2018 - 11:56

Potrivit unui comunicat al instituției, citat de Agerpres, cel în cauză este de profesorul universitar Lucian Păiuşan, de la Facultatea de Medicină Generală a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad, care şi-a recunoscut fapta şi a colaborat cu anchetatorii. Drept urmare, el a beneficiat de „înţelegere” din partea judecătorilor, fiind condamnat de către Tribunalul Arad la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Cercetările împotriva mai multor salariaţi au universităţii amintite (4 cadre didactice şi 2 informaticieni. n.red.), între care şi Lucian Păiuşan, au început în vara anului 2017, când procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au procedat la efectuarea a peste 100 de percheziţii în municipiul Arad, suspectând faptul că mai mulţi studenţi străini ai acestei facultăţi au plătit diferite sume de bani pentru a primi note bune la examene. În urma cercetărilor, o parte dintre cei cercetaţi au fost arestaţi preventiv, iar alţii au fost plasaţi în arest la domiciliu.

Ca pedeapsă complementară, inculpatului îi este interzisă exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau orice alte funcţii publice, respectiv de a exercita funcţia de cadru didactic universitar, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a sentinţei.

Instanţa a dispus de asemenea, confiscarea de la inculpat a sumei de 1.850 de euro primită cu titlu de mită şi respectiv anularea menţiunilor din lucrările de examen, registru matricol şi cataloagele de examen privindu-i pe cei 11 studenţi ai Facultăţii de Medicină Generală din cadrul UVVG Arad, aceştia fiind obligaţi să susţină din nou examenele respective. Şi nu în ultimul rând, îl obligă pe inculpat la plata cheltuielilor judiciare în cuantum de 4.100 de lei.

Sentinţa nu este definitivă, împotriva ei putând fi făcut apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Comentarii