Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Procurorul cămătar Laurențiu Grecu organizează proteste față de legile Justiției

Protestele de sâmbătă ale unor magistrați împotriva legilor Justiției au fost organizate de un procuror ce are el însuși grave probleme legale.

Mihai Ciorcan 0 comentarii

Actualizat: 22.05.2018 - 12:56

Este vorba de Laurențiu Grecu, procuror la Parchetul Tribunalului Gorj, personaj controversat, implicat în activități de cămătărie, falsificarea unor documente în vederea înmatriculării unui camion neachitat și acte de evaziune. De pe treptele Palatului Justiției, în prima linie a protestatarilor, procurorul Grecu a cerut ministrului Justiției și Parlamentului să nu modifice Codul Penal, deși el însuși are grave probleme cu respectarea legii.

Fost subofițer de poliție în Motru, județul Gorj, Laurențiu Grecu a fost forțat să plece din structurile Ministerului de Interne după ce în anul 2004 a fost anchetat penal pentru înmatricularea cu acte false a unui camion. Grecu nu a achitat atunci întreaga contravaloare, dar a falsificat contractul de vânzare-cumpărare și a înregistrat respectivul camion pe firma soției sale. În fața procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, Laurențiu Grecu și-a recunoscut atunci faptele, a declarat că regretă și, ca urmare, a fost scos de sub urmărirea penală în baza celebrului articol 18 indice 1 al vechiului Cod Penal (fapta exista, dar făptuitorul nu prezenta pericol social).

Amendat administrativ cu suma de 8 milioane de lei vechi, Grecu s-a făcut patron al unei firme de transporturi (pe numele căreia înmatriculase cu acte false camionul). Ca patron, a înșelat mai mulți parteneri de afaceri, dar și bănci cărora nu le-a mai achitat împrumuturile. A emis chiar și file cec raportate la Centrala Incidentelor de Plăți pentru neacoperire și completare incompletă. S-a făcut apoi avocat, iar ulterior a intrat în magistratură.

Culmea, nu ar fi trebuit a fi admis deoarece în cazierul său trebuiau să se regăsească amenda administrativă și cercetarea penală pentru înmatricularea cu acte false a unui camion. Cum autoritățile nu au descoperit atunci înscrieri în cazierul său, Grecu a ajuns din martie 2011 procuror la Parchetul Judecătoriei Motru.

Însă au ieșit la iveală faptele sale de cămătărie. Deși nu avea nici un venit, actualul procuror oferea în perioada 2009-2011 mii de euro cu împrumut diverselor persoane. Prin actele notariale încheiate cu acestea, Laurențiu Grecu primea, în schimbul câtorva mii de euro, dreptul de a executa toate bunurile celor creditați, inclusiv casele. Printre clienții procurorului Grecu s-a aflat și Aristică Benoni, personaj cercetat și condamnat pentru proxenetism. Banii returnați de proxenet nu au fost declarați de Laurențiu Grecu, deși avea această obligație.

Respins pentru a fi judecător, bun de procuror

Liderul magistraților protestatari, Laurențiu Grecu, a ajuns anul trecut, pentru scurt timp, chiar la structura DNA Pitești. A dorit apoi să promoveze judecător la judecătoriile din Turnu Severin sau Motru, însă nu a fost acceptat. Cu 16 voturi negative din 17, în şedinţa din data de 26 octombrie 2017 plenul CSM i-a respins cererea. Surprinzător, după nici două luni, Laurenţiu Grecu a promovat la Parchetul Tribunalului Gorj. Asta în condiţiile în care, în mod evident, au rămas total neclarificate aspectele din cazierul său. Acum, în încercarea de a-şi salva cariera de magistrat, procurorul Laurenţiu Grecu a ajuns până într-acolo încât şi-a dat în judecată colegii şi instituţia Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova care în anul 2004 l-au cercetat penal pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi participaţie improprie la fals intelectual. Dosarul în care procurorul Grecu se judecă cu procurorii Curţii de Apel Craiova este pe rolul Judecătoriei Motru.

Doi morți pe conștiință

Menținut în magistratură prin bunăvoința și complicitatea Inspecției Judiciare ce susține că nu îi mai poate pune în discuție analizarea bunei reputații, procurorul Grecu  are pe conștiință doi morți. Anchetat de Grecu pentru că le servea sportivilor de la Clubul Sportiv Minerul – Motru câte o masă caldă la cantinele Complexului Energetic Oltenia, bucătarul Rădulescu Jan nu a mai suportat presiunile anchetei şi a decedat. Aceeași soartă a avut-o și inginerul Sandu Benga, arestat de procurorul Grecu într-un dosar privind realizarea unor lucrări de asfaltare pentru Complexul Energetic Oltenia. 

Comentarii

loading...