Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Ponta, petrolul, kazahii și chinezii

O știre aparent banală, despre o arestare decisă la Beijing și care ar fi trecut oarecum neobservată la București, poate reactiva un scandal cu acuzații de corupție ce părea de mult uitat, în vâltoarea evenimentelor mult mai recente.

Adrian Barbulescu 0 comentarii

Actualizat: 15.03.2018 - 09:24

Ye Jianming, fondatorul şi proprietarul companiei CEFC, aflată în proces de preluare a acţiunilor Rompetrol, a fost arestat preventiv în China, într-o investigaţie privind oferirea de mită unor lideri din ţări africane, susțineau la începutul săptămânii surse citate de presa chineză.

Ye Jianming, proprietarul companiei China Energy Fund Committee (CEFC), cu sediul în Shanghai, a fost arestat preventiv la începutul lunii martie, au declarat surse citate de publicaţiile Caixin şi South China Morning Post. Arestarea lui Ye Jianming ar fi fost ordonată direct de preşedintele Chinei, Xi Jinping, au declarat sursele citate. Informaţia nu a fost confirmată oficial, dar nimeni nu a
dezmințit-o.

Arestarea omului de afaceri intervine după reţinerea fostului ministru de Interne din Hong Kong, Patrick Ho Chi-Ping, în luna noiembrie a anului trecut. Patrick Ho Chi-Ping a fost arestat în SUA, în cadrul unei investigaţii privind oferirea de mită unor oficiali guvernamentali africani prin intermediul unor instituţii americane, precizează South China Morning Post. CEFC e acuzată că a dat o mită de două milioane de dolari președintelui Ciadului, Idriss Deby, în schimbul obținerii unor valoroase drepturi petroliere, iar lui Kutesa i-ar fi dat 500.000 de dolari pentru o afacere în sectorul petrolier al Ugandei, care este în curs de se impune pe piața mondială. Kutesa era la vremea respectivă președinte al Adunării Generale a ONU. Kutesa a negat ca ar fi primit orice fel de mită legată de această speță. Arestarea lui Ye aduce în lumina reflectoarelor modul în care compania lui își derula business-ul.

Și acum (re)apare legătura cu oficialii de la București. Aceeași CEFC al cărei patron a fost plasat în arest la Beijing se află în proces de preluare a 51% din Rompetrol, de la compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan – KazMunayGas (KMG), potrivit unui protocol semnat în luna aprilie 2017. Potrivit înţelegerii dintre KMG și CEFC, compania din China îşi asumă o serie de obligaţii prin care aceasta va face investiţii în dezvoltarea de noi proiecte în Uniunea Europeană şi ţările adiacente Drumului Mătăsii.

Ulterior, în luna iulie a anului trecut, CEFC a primit acordul din partea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi confirmarea Consiliului Concurenţei pentru finalizarea tranzacţiei de preluare a pachetului majoritar de acţiuni al KMG International.

 

Victor Ponta le-a luat apărarea chinezilor

 

Dar afacerea cu chinezii nu datează de anul trecut, ci își are rădăcinile mult mai adânc în istoria, ce-i drept recentă. Tot scandalul a ieșit la iveală în 2016, când Direcția Națională Anticorupție a deschis o anchetă ce-l viza pe fostul (deja) premier Victor Ponta, suspectat că a șters datoria istorică a companiei Rompetrol, de 600 milioane de dolari, tocmai pentru a le oferi chinezilor “curată” rafinăria de la malul mării. Ștergerea datoriilor Rompetrol către statul român se făcuse printr-o hotărâre de Guvern pe care a semnat-o Victor Ponta atunci când se afla în capul mesei la Palatul Victoria. Dosarul fusese deschis în 2015, când Ponta era încă premier în funcție.

Procurorii au început urmărirea penală in rem (fără a fi vizate anumite persoane) pentru trafic de influență și luare de mită, dar surse judiciare spuneau la vremea respectivă că Victor Ponta este printre cei vizați în dosar. Ponta semnase, în ianuarie 2014, o Hotărâre de Guvern prin care a fost adoptat memorandumul de înțelegere cu kazahii care au cumpărat Rompetrol, după ce Curtea Constituțională s-a opus validării prin lege a acestui memorandum, de fapt un contract comercial de stat. Aceleași surse guvernamentale susțineau că multe dintre pretențiile kazahilor se regăseau în memorandum.   

Comentarii

loading...