Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Poliția Locală Sector 1, infiltrată în rândul participanților de la protestele anti-corupție

Angajați ai Poliției Locale Sector 1 au fost folosiți, în ianuarie-februarie 2017, pentru a monitoriza participanții la protestele anti-corupție, arată o anchetă a justnews.ro.

Share

Rl online 0 comentarii

11.09.2020 - 13:20

Cei care au comandat respectivele acțiuni au încercat să se „acopere” din punct de vedere legal, mai scrie justnews.ro.

În 25.04.2016, înaintea alegerilor locale programate pe 5 iunie, în ședința Consiliului Local al Primăriei Sectorului 1 este prezentat un proiect de Hotărâre privind aprobarea Organigramei, Ștatului de funcţii şi Regulamentului de organizare şi funcţionare ale Poliţiei Locale a Sectorului 1. Documentul, cu numărul 71/2016, a fost înaintat Consiliului Local de șeful de atunci al Poliției Locale a Sectorului 1, Dinu Tudorel Marius și avea 3 anexe: organigrama, ștatul de funcțiuni și regulamentul de organizare și funcționare. Cel din urmă document (Regulamentul), ar fi trebuit să fie vizat și de Poliția Română, lucru care nu s-a întâmplat. Proiectul de HCL a obținut aprobarea consilierilor locali și cu sprijinul primarului în funcție  la acea vreme, pesedistul Vasile Moțoc ( primarul ales, liberalul Andrei Chiliman, fusese suspendat încă din 2015, în urma unui dosar instrumentat de DNA ).

Prin urmare, în baza HCL 71/2016, Ștatul de funcțiuni al Poliției Locale a sectorului 1 prevedea că  Biroul Cercetare-Documentare avea în compunere un șef Birou și 9 agenți de poliție locală.

Acel Regulament de Organizare şi Funcţionare al Poliţiei Locale, adoptat în aprilie 2016, conținea și un articol 34, care prevedea că Biroul Cercetare-Documentare are următoarele atribuţii, competenţe şi responsabilităţi:

……

 – culege şi valorifică datele şi informaţiile de interes operativ cu privire la persoane fizice sau juridice, care pregătesc, comit sau au comis fapte contravenţionale sau penale

În 2016, după alegerile locale, la Primăria sectorului 1 ajunge pesedistul Daniel Tudorache. Din exces de zel, din prostie sau din slugărnicie, fără acordul sau cu acordul Primarului, șefii Poliției Locale a Sectorului 1 decid ca, la manifestațiile anti-PSD din ianuarie-februarie 2017, instituția să-și infiltrează oameni, să culeagă informații și să întocmească rapoarte, respective Note de Informare ( Justnews a publicat trei, pe cele din 17,18 și 22 februarie, dar mai sunt și altele), despre cei care participau la proteste. Acesta a fost contextul în care angajații Biroului Cercetare-Documentare, conduși de  Munteanu Daniel, au fost trimiși să execute acele activități murdare.

Între timp, la un moment dat, la conducerea Poliției Locale a Sectorului 1 ajunge o altă persoană, Băloi Sorin, care, din informațiile noastre, nu avea habar cu ce se ocupau angajații Biroului Cercetare-Documentare. Activitățile acestora erau controlate de un alt centru de putere din conducerea Poliției Locale, respectiv de actualul director general, Deaconu Ionuț, care la data protestelor anticorupție din 2017, era șef  serviciu.

Directorul general al Poliției Locale, Băloi Sorin, află la un moment dat de activitățile Biroului Cercetare-Documentare. Speriat de posibilele consecințe în plan penal, Băloi Sorin ia o decizie drastică: propune și ulterior se va și aproba modificarea Ștatului de funcţii, Organigramei şi a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al Poliţiei Locale Sector 1. Apare astfel Hotărârea Consiliului Local nr 11 din 31.01.2018, prin care dispare Biroul Cercetare-Documentare din Organigramă și dispare și articolul 34 din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare, cel în baza căruia polițiștii locali au desfășurat activitățile de monitorizare a participanților la protestele anticorupție. Niciun articol din noul Regulament, atribuit structurii care a înglobat apoi Biroul Cercetare-Documentare, respectiv Serviciul Monitorizare, Documentare și Analiza informației, nu prevede  competențe și atribuții precum “culege şi valorifică datele şi informaţiile de interes operativ cu privire la persoane fizice sau juridice, care pregătesc, comit sau au comis fapte contravenţionale sau penale”.

Comentarii