Gălățenii se distrează vara “pe uscat”

FOTO Cum au dat gălățenii 30 de lei pentru a se bălăci într-o minipiscină de plastic

În Galați nu există nicio plajă amenajată, niciun complex de agrement acvatic sau măcar un ștrand. La un moment dat, gălățenii au avut la dispoziție o piscină din plastic, de genul celor care se instalează în curte, pentru copii, unde intrarea și un șezlong costau 30 de lei.

Ticu Ciobotaru 0 comentarii

Actualizat: 19.04.2018 - 12:19

Galațiul avea în 1990 cinci plaje. Acum nu mai are niciuna. Ultima plajă care se afla în administrarea Primăriei Galați, Plaja „Dunărea”, a fost concesionată în aprilie 2017 firmei Karan Business&Finance SRL București, care se ocupă de servicii de consultanță pentru afaceri și management. Oferta era atrăgătoare, fiind promise investiții de 6,25 milioane euro, în modernizarea complexului de agrement, care se va numi „Jungle Splash“. Așa arăta ștrandul în perioada comunistă

Așa arăta ștrandul în perioada comunistă

La momentul semnării contractului de concesiune pentru 49 de ani, Neculai Gălățanu, reprezentantul Karan Business, promitea că de pe 15 iunie 2017 gălățenii vor avea acces la unul dintre cele două bazine mari. Nu s-a întâmplat așa. Gălățenilor le-a fost pusă la dispoziție, în august, o piscină din plastic, din acelea pe care și le cumpără unii ca să le pună în curte, pentru copii. În schimb, tarifele au fost exorbitante. Intrarea la plajă era de 15 lei pentru adulți și copiii peste 14 ani și 5 lei pentru copii între 5 și 14 ani. Un șezlong - 15 lei. 

Și așa arată acum

Cu acces gratuit la piscina de plastic, o familie cu doi copii a cheltuit 90 de lei pentru o zi de plajă, numai pentru intrare și șezlonguri, adică prețuri de Mamaia. În cursul anului trecut, primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu, a amenințat de mai multe ori Karan Business SRL cu rezilierea contractului, pentru neplata sumelor datorate primăriei, dar reprezentanții firmei au reușit de fiecare dată să plătească în ziua scadenței. 

A trecut un an, dar la Plaja „Dunărea“ nu s-a întâmplat mare lucru. Cu o lună și jumătate înaintea deschiderii noului sezon estival, bazinele sunt decopertate și vor trebui câteva luni pentru a fi finalizate instalațiile, să fie turnate betoane, să fie realizate finisajele. Se conturează ideea că „investitorului” îi lipsesc banii pentru investițiile de 6,25 de milioane de euro.

Primarul amenință cu rezilierea contractului

Pentru că se profilează un nou sezon estival eșuat, zilele trecute primarul Galațiului a amenințat din nou cu rezilierea contractului. „E a treia sau a patra oară când încercăm rezilierea acestui contract. De fiecare dată când se ajunge în ultima zi de plată a ceea ce are de plătit se plăteşte. Din punct de vedere al bugetului e o chestie bună, dar, dacă e să privim din punct de vedere faptic, nici mie nu-mi convine ca încă o vară să treacă pe lângă noi. Aşteptăm până pe data de 11 aprilie, când expiră termenul de obţinere a autorizaţiei de construcţie pentru ceea ce concesionarul s-a angajat că va face. Vom vedea dacă va depune toate actele necesare obţinerii autorizaţiei de construcţie, dacă nu, suntem în postura de a ne constitui parte civilă şi a încerca să reziliem în instanţă acest contract”, ne-a declarat primarul Ionuț Pucheanu. 

Reprezentantul Karan Business&Finance SRL spune că a depus documentația la primărie. Recunoaște că nu mai poate da înapoi. „Până acum am plătit câteva sute de mii de euro şi deci am intrat într-un tunel în care nu există loc de întoarcere, dar, ca să putem face ce ne-am propus, mai trebuie să facem nişte paşi pentru că trebuie să obţinem avizele şi autorizaţiile necesare şi nu eliberez eu. Ei le eliberează, primăria”, spune Neculai Gălăţanu. A trecut și termenul de 11 aprilie. Primarul Galațiului i-a invitat pe reprezentanții Karan Business la o discuție care urmează să aibă loc în zilele următoare. 

Alternativă: plaja de la „Lacul Partidului” 

Primarul Galațiului ia în calcul redeschiderea uneia din plajele „lacustre”, a celei de la „Lacul Partidului”, cum era denumită în anii ‘80, pentru că a fost construită în mod special pentru activiști și milițieni, singurii care aveau acces. După ‘90 a fost redenumită „Lacul Vânători”. În lipsa Plajei „Dunărea” poate fi o variantă, baza de agrement ar putea fi modernizată cu bani europeni, dar trebuie rezolvată o problemă cadastrală, pentru că lacul este situat pe teritoriul unei comune de la marginea orașului. „La Lacul Vânători, e doar o problemă de cartografiere. Din păcate, linia de demarcaţie în zona care ar putea atrage fonduri excede acest lac, el fiind trecut în arealul comunei Vânători. Este proprietatea municipiului Galaţi, dar e teritoriul comunei Vânători și în momentul de faţă proiectul nu este eligibil. Avem promisiuni din cadrul ministerului că această hartă se poate modifica. Am început demersurile necesare pentru ca Lacul Vânători să poată fi prins într-un proiect pe fonduri europene“, ne-a declarat primarul
Galațiului.  

Comentarii