22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăObiectiv al instituțiilor de forță: lichidarea presei independente

Obiectiv al instituțiilor de forță: lichidarea presei independente

“Sunt nenumărate cazurile în care un reprezentant al statului pune presiune și timorează un jurnalist”, subliniază un articol publicat, joi, de ziarul Evenimentul Zilei.

Cel mai recent caz prezentat în articol se referă la decizia de marți, 20 martie 2018, a Curţii de Apel Ploiești, care i-a condamnat pe Mihai Gâdea, Bianca Nae, Mugur Ciuvică și Antena 3, în solidar, la plata sumei de 300.000 de lei (65.000 de euro), ca despăgubiri morale pentru Laura Codruța Kovesi, șefa DNA.

Sentinţa de marţi apare după ce Kovesi i-a dat în judecată în civil, pentru o emisiune din 19 iunie 2014, în care Kovesi era acuzată că l-a favorizat pe Mircea Băsescu, fratele președintelui Traian Băsescu, în conflictul cu clanul Bercea Mondial.

“Dincolo de politica editorială a unui trust (sau a unui banal ziar de provincie), pentru că războiul dintre Antena 3 și DNA e palpabil și înverșunat până la saturație, dincolo de simpatiile sau antipatiile pentru unul sau altul dintre jurnaliști, dincolo de admirația sau dezaprobarea pe care o afișăm față de un personaj public sau față de un funcționar aflat în slujba societății, dincolo de caracterele „instrumentelor” manevrate de Puterea din spatele celor două tabere și, în sfârșit, dincolo de criteriile pe baza cărora a fost stabilită suma menită să repare moralul șefei DNA, jurnaliștii au obligația de a fi solidari cu alți jurnaliști. Pentru că atunci când statul și, mai ales, reprezentanții instituțiilor coercitive ale acestuia au puterea de a exercita o presiune ori de câte ori consideră că le este lezată imaginea personală, înseamnă că încălcarea libertății presei s-a consumat deja. Încălcarea libertății presei aduce, după sine, încălcarea libertății în general, exercițiu inadmisibil într-o țară democratică”, subliniază articolul din Evenimentul Zilei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Partidul Democrat din Italia lansează un manifest pentru alegerile europene

Opoziția italiană încearcă din răsputeri să se impună într-un ciclu electoral în care partidele de dreapta aflate la putere în țară speră să obțină...

Probleme pe aeroportul din Dubai. Zbourile au fost deviate

Aeroportul Internațional din Dubai a deviat temporar zborurile la sosire marți, 16 aprilie 2024, până la îmbunătățirea condițiilor meteorologice, au anunțat oficialii, adăugând că...

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...
Ultima oră
Pe aceeași temă