7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăO instituţie strategică, pe cale de exterminare

O instituţie strategică, pe cale de exterminare

Întrebări esențiale

 Ce este Institutul de Științe Spațiale?

 Institutul are sediul pe platforma de la Măgurele. Instituția de cercetare are proiecte în derulare, majoritatea cu parteneri externi. ISS lucrează cu Agenţia Spaţială Europeană (ESA), NASA, cea japoneză (JAXA), CERN și

 Ce probleme pot apărea la institut?

Schimbarea statutului juridic al institutului de Științe Spațiale ar conduce la blocarea proiectelor de cercetare și a parteneriatelor importante. Ministerul Educației și Cercetării stă impasibil la încercarea de anihilare a institutului.

Institutul de Ştiinţe Spaţiale (ISS) a performat şi performează. Îl recomandă proiectele pe care le are în derulare, majoritatea cu parteneri externi. ISS lucrează cu Agenţia Spaţială Europeană (ESA), NASA, cea japoneză (JAXA), CERN și multe altele și e implicat în parteneriate internaţionale ca misiunile spațiale LISA, EUCLID, SWARM, STORM, JEM-EUSO, ASPIICS precum și colaborări internaționale  ALICE, FCAL, WLCG, MoEDAL CERN, ANTARES, KM3NET, Pierre Auger Observatory, DsTAU, care aduc prestigiu cercetării româneşti şi bani la bugetul naţional.

Aceste colaborări şi munca specialiştilor ISS, care au făcut şi publicat cercetări în mediile ştiinţifice internaţionale de mare prestigiu au dus la clasificarea institutului  pe primele locuri în majoritatea topurilor făcute de organizaţii specializate în monitorizarea activităţii ştiinţifice.

Conform dictonului „facerea de bine nu rămâne nepedepsită”, ISS a devenit ţinta unor atacuri bazate pe invidie, ură şi interese financiare.

Statutul ISS ar trebui să fie de institut național de cercetare dezvoltare dar aceleași forțe „oculte” refuză și tergiversează inițierea unui proiect de hotărâre de guvern. Procesul este început încă din 2015 dar autoritatea națională pentru cercetare se face că plouă. ISS, oficial, este filială cu personalitate juridică cu autonomie de reprezentare internă și externă pentru domeniile proprii de activitate, în cadrul Institutului Naţional pentru Fizica Plasmei, Laserilor și Radiaţiei (INFLPR) conform HG 1581/2004.

La nivelul ţărilor civilizate  instituţiile omoloage având autonomie deplină.  INFLPR, sub mandatul directorului general Traian Dascălu a avut eşec după eşec. A pierdut contracte de cercetare, s-au făcut investiţii dezastroase, salariaţii nu au Contract Colectiv de Muncă, s-a instaurat o atmosfera autoritară, de teamă, frică, teroare, nesiguranță. Salariaţii sunt nemulţumiţi.

 

Cine dă târcoale ISS

Directorul Dascălu, profitând de situaţia confuză produsă de schimbarea de guvern şi comasarea Ministerului Cercetării cu cel al Educaţiei a încercat să uzurpe patrimoniul şi prestigiul ISS. Bazându-se pe sprijinul anumitor membrii din Consiliu de Administraţie  care conţine și membri aflaţi acolo prin uzurparea de calități oficiale (de exemplu, reprezentantul fostului Minister al Cercetării care nu mai este salariat guvernametal după fuziunea cu Ministerul Educaţiei), el alături de directorul general Traian Dascălu  încearcă practic să blocheze activitatea ISS. Vrea să desfiinţeze Contractul Colectiv de Muncă al ISS. INFLPR ca institut mamă acționând în instanță filiala proprie ISS pentru anularea Contractului Colectiv de Muncă pe principiul „să moară și capra vecinului” . Acest fapt  va duce la blocarea salariilor celor 134 de cercetători şi angajaţi ai singurei instituţi româneşti care se ocupă de spaţiul cosmic. A dispus dizolvarea Consiliului Ştiinţific al ISS ceea ce înseamnă blocarea proiectelor în care „spaţialii” sunt implicaţi sau în care vor să se implice. Încearcă impunerea unui Regulament de Oganizare şi Funţionare (ROF) care să dea peste cap structurile existente ale ISS care sunt eficiente. Ceea ce vrea conducerea INFLPR înseamnă practic desfiinţarea unei instituţii strategice, pierderea unor fonduri externe, pierderea unui aport bugetar important şi, de ce nu, periclitarea existenţei a peste 100 de oameni de ştiinţă de top.

Institutul de Știinte Spațiale al României trebuie să meargă mai departe și să devină institut național de cercetare dezvoltare cu drepturi depline.

“Institutul de Științe Spațiale este un institute de cercetare al României. Este foarte bine clasat în clasamentele internaționale. În acest moment, institutul funcționează pe pilot automat”, a declarat, pentru “România liberă”, directorul ISS, Sorin Zgură.

Și cercetătorii institutului sunt îngrijorați că vor pierde proiecte importante. “ISS are numeroase colaborări: cu Centrul de cercetări nucleare IUCN Dubna, Agenția Spațială Europeană, The Large Hadron Collider, cel mai puternic accelerator din lume, Misiunea spațială LISA, care urmează să se lanseze în viitor. Un interferometru gravitațional spațial, misiunea spațială Planck, un satelit ESA de analiză a radiației de fond”, ne-a explicat Dumitru Cristian Ionescu, cercetător ISS.

 

Urmare a articolului de mai sus, INFLPR a dorit să menționeze următoarele:

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă