Marian Ureche (Foto: Cotidianul)

Noi dezvăluiri la Parlament: SIPA a fost o anexă a SRI și a servit la intimidarea magistraților

Senatorul Mihai Goţiu a relatat pe Facebook despre audierea, la Comisia parlamentară SIPA, a istoricului Marius Oprea și a fostului şef al serviciului secret din subordinea Ministerului Justiţiei, Marian Ureche.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 02.03.2018 - 00:28

Potrivit declarațiilor lui Marius Oprea, SIPA a fost folosită pentru urmărirea magistraţilor şi intimidarea lor. De exemplu, în anul 2002, ofiţeri SIPA au încercat să intimideze şi să şantajeze judecători de la Înalta Curte, pentru a obţine sentinţe favorabile în dosarele FNI şi Banca Religiilor.

SIPA s-a constituit ca anexă a SRI, Marian Ureche fiind colonel plin, apoi general în acest serviciu. Marian Ureche ar fi fost și agent al Securităţii comuniste.

"Modul în care Securitatea controla Justiţia înainte de 1989 nu poate fi tăgăduit. Nu existau judecători care să nu respecte dispoziţiile primite de la Securitate. Asta s-a încercat şi cu SIPA", explică Mihai Goțiu.

Potrivit acestuia, Ministerul Justiţiei era condus, neoficial, de Marian Ureche, în condițiile în care Marian Ureche a fost agent al fostei Securităţi, iar Rodica Stănoiu (fostul ministru al Justiţiei în Guvernul Năstase) a fost informatoarea lui la Securitate, înainte de 1989.

Comentarii