Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto: Arhivă

New Europe: Abuzuri contra drepturilor omului sub pretextul mandatului european de arestare

Mandatu;l Europeam de Arestare accelerează procedura extrădării între statele membre UE, dar această procedură accelerată permite și încălcări ale drepturilor omului, susține un articol publicat pe site-ul www.neweurope.eu.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 25.12.2017 - 11:30

Mandatul European de Arestare (European Arrest Warrant - EAW) permite o procedură accelerată de extrădare, sub care se pot ascunde și încălcări ale drepturilor omului.

De la introducerea acestei proceduri, în anul 2004, EAW a înlocuit vechiul sistem de extrădare, bazat pe decizii politice și administrative.

EAW este menit să simplifice tranferarea infractorilor între statele membre UE.

Dar această procedură accelerată are dezavantajele ei. New Europe semnelează faptul că sistemul EAW a fost folosit, în unele cazuri, pentru a încălca drepturile fundamentale ale omului și pentru a permite arestări și procese cu substrat motivat politic.

În cazul României, un exemplu concret ar fi cel al lui Gabriel (Puiu) Popoviciu, un om de afaceri român care așteaptă audierea sa în vederea extrădării.

În august 2017, a fost emis un mandat european tip EAW pentru arestarea lui Popoviciu, după ce DNA a decis să reia acuzațiile împotriva lui - deși acestea fuseseră anulate de către procurorii români, în anul 2008.

La acel moment, cazul Popoviciu fusese clasat pentru un motiv întemeiat: nu a existat nici o probă de ilegalitate și nici o dovadă care să justifice o inculpare oficială.

Când cazul său a fost redeschis, Popoviciu a fost reținut, încălcându-i-se dreptul la libertate. Aceste abuzuri nu au fost recunoscute de autoritățile românești, dar au generat plângeri la CEDO.

Comentarii

loading...