14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMinistrul Educației, consilieri cât o echipă de fotbal

Ministrul Educației, consilieri cât o echipă de fotbal

Recordul ultimilor ani de consilieri angajați în Cabinetul Ministrului Educației a fost înregistrat în mandatul Monicăi Anisie.

“Numărul consilierilor fostului ministru al Educației și Cercetării, Monica Cristina Anisie, a fost de 10, pentru un număr de 8 posturi”, se arată într-un răspuns oficial al Ministerului Educației, adresat cotidianului național “România liberă”.

Aceasta, în condițiile în care, potrivit sursei menționate, schema de personal, respectiv numărul de posturi alocate Cabinetului ministrului Educației este de 8.

 

Sejur la cabinet

“Din numărul total de 10 consilieri ai ministrului, două persoane au fost angajate ale Ministerului Educației și Cercetării, iar la momentul angajării cu contract individual de muncă la Cabinetul ministrului, au suspendat raportul de serviciu, respectiv contractul individual de muncă”, mai precizează ministerul.

 

În momentul încetării mandatului demnitarului, acestora le-a încetat de drept contractul individual de muncă și au reluat activitatea pe posturile deținute anterior.

 

Salariul de consilier

De fiecare dată, după ce un ministru a părăsit conducerea Educației, consilierii angajați la cabinetul acestuia au plecat de semenea din funcții.

“Consilieri ministrului Monica Cristina Anisie au fost angajați pe durata mandatului demnitarului – contractul acestora a încetat de drept la data încetării mandatului. Niciunul dintre consilierii din Cabinetul ministrului Monica Cristina Anisie nu face parte din Cabinetul actualului ministru al Educației”, se mai precizează în răspunsul Ministerului Educației.

Potrivit aceleiași surse, înainte ca Monica Anisie să preia conducerea Ministerului Educației și Cercetării (așa cum se intitula instituția în guvernarea precedentă), cabinetul ministrului avea opt posturi de consilieri.

Actualul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, are angajați 7 consilieri, după cum precizează sursa citată.

Potrivit grilei de salarizare publicate de Ministerul Educației pentru anul 2021, cel mai mic venit brut lunar al unui consilier angajat la cabinetul șefului Învățământului este 7.043 de lei, iar cel mai mare este 10.560 de lei.

Media fiind de aproximativ 9.000 de lei pe lună, pentru unul dintre cei 7 consilieri ai actualului ministru, un calcul matematic simplu ne indică suma de 960.000 de lei (aproape 200.000 de euro) plătită pe an de statul român pentru consilierii ministrului Educației.

Acestea, în condițiile în care, potrivit grilei salariale, un profesor debutant din învățământul preuniversitar câștigă brut 4.000 de lei pe lună (circa 2.400 de lei în mână), mai puțin decât un șofer din Ministerul Educației, care încasează lunar 4.741 de lei.

Numărul maxim de consilieri pentru cabinetul unui ministru este de 8.

De menționat că sunt ministere unde salariile consilierilor au un nivel mai ridicat decât cele de la Educație.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă