Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu

Ministerul Justiției a fost reorganizat. A fost întărită funcția de control și integritate

Ministerul Justiției a anunțat, luni, că a fost finalizat programul de reorganizare a acestei insituții, unul dintre scopurile programului fiind întărirea funcției "de control și integritate".

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 07.09.2020 - 20:00

"Ministerul Justiţiei anunţă finalizarea procesului de reorganizare a instituţiei conform Hotărârii nr. 466 / 2020 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 652 / 2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei. Procesul, care se regăseşte în noua organigramă a instituţiei, a fost axat pe consolidarea activităţii ministerului pe trei planuri: elaborare legislativă, întărirea funcţiei de control şi integritate, precum şi o mai bună comunicare", precizează un comunicat de presă transmis, luni, de Ministerul Justiției.

Conform noilor reglementări, ministrul Justiției va putea sesiza Inspecţia Judiciară pentru a se stabili dacă există indiciile săvârşirii unei abateri disciplinare de către procurori.

O altă modificare este posibilitatea constituirii unor comisii de elaborare a proiectelor de Coduri sau de alte acte normative ce interesează domeniul Justiţiei, comisii în care să poată fi cooptați și colaboratori externi - cadre didactice din învăţământul superior juridic, cercetători ştiinţifici, judecători, procurori, membri ai profesiilor juridice reglementate sau alţi specialişti.

Această reglementare poate fi menită să evite controverse cum a fost cea din timpul guvernării PSD, când s-a încercat modificarea bruscă a Codului Penal, iar acea tentativă a fost interpretată drept o tentativă de a scăpa de pedepse penale anumiți lideri PSD.

Comentarii