16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMăștile gratuite nu se pot distribui. Contractul de 73,6 milioane de lei...

Măștile gratuite nu se pot distribui. Contractul de 73,6 milioane de lei se judecă la Curtea de Apel

Premierul Ludovic Orban a anunțat, luni, că măștile sanitare destinate celor 2,3 milioane de persoane defavorizate din România nu pot fi distribuite, întrucât licitația pentru cumpărarea acestor măști a fost blocată de o contestație.

După ce Ministerul Sănătății a decis câștigătorul licitației, una dintre firmele care a pierdut a contestat rezultatul la CNSC, dar contestația a fost respinsă. Drept pentru care aceeași firmă a contestat licitația și la Curtea de Apel.

“Din păcate ne-am confruntat cu contestaţii din partea unei firme care parcă a planificat să tergiverseze cât mai mult luarea unei decizii. Ministerul Sănătăţii a demarat procedura de aproape două luni de zile, a fost contestată decizia de adjudecare către firma care a oferit un preţ de 0,68 lei pentru o mască de tip chirurgical, a fost contestată şi la CNSC şi, în a zecea zi după respingerea contestaţiei de către CNSC, a fost contestată la Curtea de Apel. Solicit judecarea cu celeritate a acestei contestaţii, astfel încât să se poată încheia contractul şi în termen de o săptămână să fie distribuite măştile”, a anunțat, luni, premierul Orban.

Anterior, duminică seară, șeful Guvernului fusese și mai incisiv, declarând la un post de televiziune că firma care a blocat intenționat licitația este “un abonat al reţelei Primăriei Capitalei”, Primărie care este condusă de Gabriela Firea.

Valoarea totală a licitației a fost de 73,6 milioane de lei fără TVA. Suma necesară a fost alocată din fondul de rezervă al Guvernului, suplimentar față de bugetul Ministerului Sănătăţii. În schimbul acestor bani, cea mai bună ofertă primită de Ministerul Sănătății a fost de 115 milioane de bucăți, ceea ce corespunde unui preț de 0,60 lei pentru o mască.

 

“Se poate vedea din portofoliul de contracte şi, mai ales, din atitudinea pe care o au, care mi s-a părut de tergiversare vădită. Adică nu poţi să aştepţi zece zile şi să ataci în a zecea zi, ca să dureze cât mai mult licitaţia până la adjudecare”

Ludovic Orban,

Prim-ministru

“Dacă premierul insistă cu aceste insinuări murdare la adresa mea şi a colegilor mei de la Primărie, o să-l ajut public să rezolve problema spinoasă, indicându-i public persoana din anturajul său care ar putea contacta direct şi amical acţionarii acestei firme”

Gabriela Firea,

Primarul general al Capitalei

 

Este corectă acuzația că firma contestatoare e apropiată de Primăria Capitalei?

Da, această firmă privată a avut contracte cu administrația locală din București, dar a avut contracte și cu societatea Unifarm, care este subordonată Ministerului Sănătății.

Când ar putea fi distribuite măștile gratuite către populație?

CNSC a respins prima contestație, dar cea de-a doua urmează a se judeca la Curtea de Apel și abia ulterior se va ști dacă achiziția decisă de Ministerul Sănătății rămâne valabilă.

 

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, i-a dat imediat replica premierului Ludovic Orban, printr-un mesaj postat, luni, pe Facebook.

“Este a doua oară când afirmă la televizor că firma care a contestat licitaţia pentru măşti este abonată la contracte cu Primăria Capitalei. Prima oară am tăcut, crezând că e dezinformat! Dar văd că persistă în eroare! Da, este abonată această firmă la Primăria Capitalei, dar nu la contracte, ci la contestaţii! Şi nouă ne-au blocat nenumărate licitaţii pentru achiziţia unor produse şi/sau servicii extrem de importante pentru bucureşteni”, a susținut primarul Gabriela Firea.

“Dacă premierul insistă cu aceste insinuări murdare la adresa mea şi a colegilor mei de la Primărie, o să-l ajut public să rezolve problema spinoasă, indicându-i public persoana din anturajul său care ar putea contacta direct şi amical acţionarii acestei firme, transmiţându-le că nu este corect şi moral ce fac!”, a mai sugerat primarul Gabriela Firea.

Foarte interesant este faptul că, în timpul stării de urgență, firma privată pe care, acum, premierul Orban o incriminează a finalizat afaceri cu statul român, vânzând echipamente sanitare de protecție companiei Unifarm. După cum se știe, Unifarm nu este subordonată Primăriei Capitalei, ci Ministerului Sănătății, iar fostul director general al Unifarm este acum anchetat penal pentru corupție. Potrivit site-ului g4media, valoarea a două contracte încredințate de Unifarm aceleiași firme private a totalizat, în luna martie 2020, circa 45 de milioane de lei. În aceste contracte din timpul stării de urgență, prețul unei măști a fost între 2.10 și 2.53 lei / bucata, ceea ce înseamnă, ce-i drept, mult peste prețul de 0,68 lei / bucata, obținut acum de Ministerul Sănătății. Produsele livrate la acel moment erau fabricate în Turcia.

Anterior declanșării epidemiei de coronavirus, compania de stat Unifarm nu ar mai fi avut contracte cu această firmă privată.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Un film românesc și unul România – Republica Moldova participă la festivalul de film de la Moscova, în ciuda sancțiunilor asupra Rusiei. Regizorul român...

Un film realizat în România, intitulat "21 de rubini", a fost prezentat în cadrul festivalului de film de la Moscova (19 - 26 aprilie...

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

Lukașenko acuză Occidentul și opoziția de un atac cu drone pornit din Lituania

Serviciul de securitate din Belarus a susținut joi că a dejucat un atac asupra capitalei Minsk cu ajutorul unor drone lansate din Lituania, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă