13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMafia politico-judiciară. Tabloul macabru al așa-zisei lupte anticorupție

Mafia politico-judiciară. Tabloul macabru al așa-zisei lupte anticorupție

Aceasta este noua imagine a DNA oferită în urma interviului dat de procurorul Mihaela Moraru la Antena3 și interceptărilor prezentate de fostul deputat PSD Vlad Cosma.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, pare că s-a săturat de circul de la DNA și anunță că nu mai e nevoie de Inspecția Judiciară pentru că s-ar lungi discuțiile la infinit.

Interviul oferit postului Antena3 de procurorul Mihaela Iorga Moraru și interceptările prezentate la același post de televiziune de fostul deputat Vlad Cosma din care rezultă că a fost pus de procurorii Mircea Negulescu (exDNA) și Lucian Onea, șeful DNA Ploiești să măsluiască și să planteze probe omului de afaceri Sebastian Ghiță pentru ca acesta să fie ulterior arestat ne dezvăluie partea întunecată a așa-zisei luptei anticorupție derulată sub comanda Laurei Codruța Kövesi.

Moraru și interceptările lui Cosma au scos la lumină o mafie politico-judiciară în care dosarele s-au instrumentat nu pe probe, ci pe interesele conducerii DNA sau a șefilor DNA Ploiești.

“Sunt procuror DNA din ianuarie 2006. Am devenit procuror în urma unui interviu. Deci, am prins mandatul procurorului-șef Morar și mandatul dnei procuror șef Kövesi. Pot să vă spun că între mandatul lui Morar și Kövesi e o mare diferență. O comparație nici nu se poate face. Mandatul lui Morar s-a caracterizat prin asumare, prin echilibru. Spre surpriza mea, mandatul doamnei Kövesi a însemnat lipsă de asumare, o coborâre a standardului de probațiune până la limita subzistenței  și, pentru prima dată cred că am simțit o presiune pe dosare. (…) În 2013, am avut o ieșire publică în care am insistat pe o procedură transparentă de numire a procurorului-șef al DNA. Nu am făcut asta pentru că îmi doream o funcție, și mai ales funcția de procuror șef. A fost doar pentru susținerea unui principiu. Era un principiu pe care-l susțineau mai mulți procurori din DNA”, a declarat Mihaela Iorga.

Ori numărul foarte mare de achitări încasate de DNA în ultima perioadă în mai multe dosare confirmă spusele procurorului Moraru referitor la faptul că după venirea lui Kövesi la DNA procurorilor li se cere să facă dosare pe repede înainte, fără prea multe probe.

Greutatea afirmațiilor Mihaelei Moraru este dată și de faptul că aceasta nu este orice procuror DNA ci unul cu rezultate majore, niciun dosar al său nefinalizându-se cu achitarea celor trimiși în judecată. Plus că printre cei trimiși în judecată de Moraru se regăsesc nume cu foarte mare greutate cum ar fi fostul premier Adrian Năstase sau patronul echipei Steaua, Gigi Becali.

Totodată, Moraru a spus că Kövesi i-a cerut să demareze sau urgenteze cercetările în diferite dosare în funcție de interesele de imagine ale șefei DNA sau interese din sfera politicului.

În ceea ce privește dosarele de imagine, Moraru i-a spus că Kövesi a vrut urgentarea dosarelor cu fapte penale din sănătate pentru că este presa interesată de astfel de dosare. Șefa DNA i-ar mai fi cerut acesteia să „urgenteze” un dosar cu un ministru, deoarece numele acestuia era vehiculat ca viitor premier.

„Explicația a fost de genul ca‚ «dacă acest domn va ajunge premier, doamna Dana Gîrbovan va fi ministru al Justiției, ceea ce ar însemna un dezastru pentru noi»”, a spus Moraru.

Afirmațiile procurorului Mihaela Iorga Moraru -atârnă cu greutate la acuzațiile aduse de-a lungul timpului Laurei Codruța Kövesi cum că ar face dosare în funcție de diferite interese politice.

Șefa DNA, într-o declarație dată ziare.com, a negat tot ceea ce a afirmat Mihaela Moraru.

 

Toader: “Nu mai este nevoie de Inspecția Judiciară”

 

În schimb însă, Dana Gîrbovan, care este președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor și judecător la Curtea de Apel Cluj, s-a arătat șocată.

”Este șocant, de aceea, să aflu că procurorilor din cadrul DNA li se dădeau instrucțiuni pentru a urgenta anumite dosare cu scopul de a influența decizii politice ori numiri în funcții publice. Reiterez, de aceea, solicitarea doamnei procuror Iorga Moraru să spună public care a fost ministrul a cărui dosar procurorul-șef DNA a cerut să-i fie urgentat, când a avut loc discuția respectivă și în prezența cărei alte persoane, pentru a putea fi efectuate verificări sub aceste aspecte”, a spus judecătoarea vizată. O reacție vehementă a avut și ministrul Justiției, Tudorel Toader, care a dat impresia că s-a săturat de circul de la DNA și că pare în sfârșit decis să ceară revocarea Laurei Codruța Kövesi.

”Nu voi sesiza Inspecția Judiciară. La acest moment nu mai e necesară sesizarea IJ, pentru că dacă am soluționa, ar dura mult până ar prezența concluziile. Dacă lucrurile așa stau, este foarte bine ca românii să cunoască adevărata față a modului în care uneori se face activitatea de urmărire penală, a modului în care se respectă prezumția de nevinovăție. Am raportul privind activitatea DNA și îl pot prezenta oricând, există și altă varianta a prezentării raportului în plenul Parlamentului. Voi reveni în țară și voi vedea care va fi varianta cea mai rapidă și complexă. Este nevoie de o decizie fermă. Nu mai este nevoie de Inspecția Judiciară? Să confirme ce? A 1000-a oară ceea ce ştim deja?…”, a spus Tudorel Toader ieri la Antena 3.

Ce a prezentat Vlad Cosma

Vlad Cosma este fiul lui Mircea Cosma, fost președinte al Consiliului Județean Prahova și fost vicepreședinte al Partidului Social Democrat. De asemenea, Vlad Cosma a fost deputat PSD de Prahova.

La emisiunea lui Mihai Gâdea fostul deputat a făcut o demonstrație despre cum procurorii Mircea Negulescu, deja exclus din magistratură pentru mai multe nereguli, și Lucian Onea i-au cerut să măsluiască probe care să ducă la arestarea fostului deputat Sebastian Ghiță, vânat de procurorii DNA în mai multe dosare.

Potrivit înregistrărilor, Vlad Cosma a fost abordat de Mircea Negulescu încă de când de acesta activa la Parchetul Curții de Apel Ploiești unde, printre altele, îi instrumenta un dosar chiar sorei acestuia, Andreea Cosma.

Negulescu i-a spus lui Vlad Cosma că dacă vrea să-și salveze sora de la arestare trebuie să colaboreze cu ei și să ajute DNA Ploiești la arestarea lui Sebastian Ghiță.

Din înregistrările făcute publice rezultă dincolo de orice dubiu că Mircea Negulescu lucra în conivență și deplină coordonare cu șeful DNA Ploiești, Lucian Onea, chiar dacă Negulescu nu se mutase încă efectiv la DNA. De altfel în timpul discuțiilor cu Vlad Cosma procurorul Negulescu îl suna constant pe Onea pentru a confirma dacă este de acord cu planul de lucru.

În primă fază Negulescu a încercat să-l convingă pe Cosma să plaseze niște documente aparent compromițătoare pentru Sebastian Ghiță în mașina unui apropiat al acestuia, Alin Petran, urmând ca procurorii DNA Ploiești să intervină atunci și să-l prindă pe Petran cu documentele ca și cum ar fi fost deținute de acesta. Petran a scăpat de manevră pentru că nu a mai răspuns la telefon.

Al doilea plan al lui Negulescu a fost acela ca Vlad Cosma să trimită documentele de la DNA de pe numele unui cetățean basarabean care nu există, care să facă să pară că probele DNA Ploiești împotriva lui Ghiță ar fi fost furnizate de un cetățean moldovean. Vlad Cosma a arătat pe filmări că a făcut și acest lucru tocmai pentru a intra în jocul procurorilor DNA și s-a autofilmat tocmai pentru a putea demonstra publicului larg cum cei de la DNA Ploiești măsluiesc probe în dosare.  

DNA se apără cu un dosar de șantaj

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kövesi, nu a ieșit public să-și asume un punct de vedere după scandalul monstru declanșat la Antena3 duminică, 11 februarie.

Asta deși Kövesi a girat mereu public activitatea celor de la DNA Ploiești spunând că este o unitate de elită a DNA. Acum, însă, a ieșit la înaintare Lucian Onea, procurorul-șef al DNA Ploiești care nu neagă că pe înregistrările prezentate de Vlad Cosma ar putea fi vocea sa. Onea mai spune că înregistrările cu Mircea Negulescu nu sunt din perioada în care acesta lucra la DNA Ploiești. ”Este o variantă denaturată prezentată de Vlad Cosma”, a spus procurorul Onea.

DNA spune în comunciatul de presă emis ieri că persoane din anturajul familiei Cosma s-ar fi dus la DNA Ploiești și le-ar fi cerut procurorilor de acolo să găsească o soluție să ajute familia Cosma de la Prahova, altfel va fi o campanie agresivă pe televiziuni împotriva celor din DNA.

Problema celor din DNA este că, chiar dacă cineva din anturajul fostului lider PSD Prahova, Mircea Cosma, ar fi încercat să negocieze cu procurorii DNA Ploiești a făcut acest lucru tocmai pentru că avea și material compromițător la adresa anchetatorilor.

Așa că un eventual șantaj nu elimină gravitatea interceptărilor făcute de Vlad Cosma din care rezultă că procurorul Mircea Negulescu, atunci la Parchetul Curții de Apel Ploiești îl sprijinea pe șeful DNA Ploiești, Lucian Onea, să-i instrumenteze un dosar lui Sebastian Ghiță în baza unor probe măsluite.

 

Cele mai citite

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...
Ultima oră
Pe aceeași temă