10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăKPMG: Investiţii de zeci de milioane de euro în paradisul maltez

KPMG: Investiţii de zeci de milioane de euro în paradisul maltez

Cunoscut şi pentru îndârjirea de a apăra, chiar şi în faţa justiţiei, secretele fiscale şi identitatea beneficiarilor reali  ai miliardelor de euro sau dolari, micuţul stat maltez a devenit, cum era de aşteptat, una dintre locaţiile preferate de corporaţia KPMG.

Potrivit dezvăluirilor lansate în scandalul „Malta Files”, în micuţul arhipelag din Marea Mediterană şi-ar fi spălat banii o lume pestriţă. De la fiul fostului dictator libian Muammar Gaddafi până la cântăreaţa Shakira şi respectabile companii germane, franceze şi italiene. Aşa că, după principiul cererii şi ofertei, compania de consultanţă fiscală şi audit KPMG funcţionează în Malta încă din anul 1971.

Consultanţă fiscală din 1971

Pentru a consilia clienţii ce derulează afaceri în Malta sau doar pentru a le susţine acestora schemele financiare derulate, KPMG funcţionează aici cu șapte subsidiare. La un moment dat, au existat chiar 9 entităţi KPMG, dar două dintre acestea au fost închise şi radiate.

Cu o activitate neîntreruptă din 1971, KPMG Advisory Services Limited este cea mai longevivă afacere a corporaţiei în Malta. Este sub controlul unei alte surori, KPMG Holding Limited, ce şi ea a fost înfiinţată în 1979. Însă, cea mai puternică afacere deţinută de grupul de audit şi consultanţă în insulele din Mediterană este KPMG Investments Malta Limited. Destul de nouă, înfiinţată abia în 2014, în această subsidiară Cooperativa KPMG a investit 26 milioane de euro doar ca aport la capitalul social. Banii au venit din Marea Britanie şi Olanda. În februarie 2015, KPMG Investments Malta Limited achiziţiona, la rândul ei, mai departe, cu 25,147 milioane de euro, o altă societate malteză, Crimsonwing P.L.C. – furnizor de soluţii IT.

Nici măcar în Malta „Cooperativa KPMG“ nu raportează profit

Practic, între companiile KPMG din Malta şi firmele grupului din România nu există vreo legătură directă – în afară de apartenenţa la Cooperativa KPMG ce îşi are sediul declarat în Elveţia. Cu toate acestea, mai există, se pare, un numitor comun al afacerilor KPMG România şi Malta: valorile profiturilor raportate. Departe de a plânge de  milă Fiscului maltez, bilanţurile subsidiarelor enumerate mai sus împrumută ceva din abordarea sucursalei dâmboviţene. Vehiculul de investiţii KPMG Investments Malta Limited, prin care s-a realizat achiziţia de peste 25 de milioane de euro a Crimsonwing, abia a reuşit la finalul anului 2016 să reţină, scriptic, un profit de 32.000 euro. Asta după ce, anterior, înregistrase o pierdere de 877.000 euro.

Nici cu cea mai veche afacere în Malta –  KPMG Advisory Services Limited – Cooperativa KPMG nu a reuşit să adune vreun profit spectaculos. La finalul anului 2015 această societate raporta suma de 10.399 euro ca profit pentru un an întreg. Şi KPMG Crimsonwing, după ce doi ani la rând a avut doar în interiorul grupului tranzacţii de peste 16 milioane de euro, a încheiat anul 2016 cu doar 146.000 de euro profit. Desigur, reale sau nu, aceste raportări financiare privesc doar autorităţile fiscale malteze. Însă se poate observa o anume înclinare a Cooperativei de a evita impozitarea unor profituri mari.

La fel cum au procedat colegii maltezi, şi KPMG România a declarat în anul 2016 un profit de 81.000 lei la o cifră a veniturilor de 91.141.106 lei. Desigur, totul ar putea fi cât se poate de real. Dar nu trebuie uitat că vorbim de cei mai mari contabili şi consultanţi fiscali ai lumii. Şi este greu de crezut că o afacere adusă la acest nivel, împânzită prin toate colţurile lumii, abia dacă reuşeşte să supravieţuiască. 

REȚELELE OFFSHORE

Deşi este membru al Uniunii Europene, statul maltez a figurat şi este încă înrolat pe lista jurisdicţiilor offshore unde se pot spăla uşor banii proveniţi din fraude sau din activităţi ilegale.

De asemenea, datorită facilităţilor fiscale şi secretului bancar bine păstrat, Malta a devenit o locaţie preferată pentru înregistrarea sediului companiilor din domeniul jocurilor de noroc. Nici această oportunitate nu a fost pierdută de KPMG, care s-a specializat în a analiza şi a acorda consultanţă acestei industrii.

Ferită de incidente violente, Malta a fost în octombrie 2017 scena unui atentat mafiot căruia i-a căzut victimă jurnalista Daphne Caruana Galizia. Aceasta realizase investigaţii privind reţelele offshore din Malta. A fost ucisă în urma exploziei unei bombe plasate sub autoturismul ei.

Cele mai citite

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă