15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăKPMG – consultanță și audit pentru rețeaua offshore din Bermude

KPMG – consultanță și audit pentru rețeaua offshore din Bermude

Cu oficii deschise în 110 țări, contabilii și experții KPMG coordonați la nivel global din Elveția gestionează și verifică finanțele a sute de companii offshore înființate în jurisdicții catalogate drept paradisuri financiare. Sucursalele din Irlanda, Suedia, India, Franța, Dubai, SUA și multe-multe alte țări controlează sau oferă servicii de audit pentru companii din Bermuda, Aruba, Jersey. Offhore-uri ce apoi controlează alte offshore-uri. În acest fantastic împăienjeniș prin care banii lumii sunt plimbați pentru a se evita plata taxelor se regăsește și sucursala KPMG România. Căci, din 31 martie 2009, KPMG România SRL auditează situațiile financiare ale companiei Nobel Ltd Bermuda.

Înființată la data de 20 decembrie 2002 în Bermude, compania Nobel Ltd a fost creată ca un vehicul financiar de către acționarii Knobel Michael T. și Knobel Thomas C. Aceștia mai dețineau companii și în alte jurisdicții renumite pentru relaxarea fiscală, cum ar fi statul Delaware (SUA) și Luxemburg. În martie 2009, offshore-ul Nobel Ltd Bermuda s-a gândit să își angajeze o firmă de audit pentru verificarea situațiilor financiare. Cum-necum, s-a apelat tocmai la o societate de audit de peste mări și țări: KPMG România SRL.

O răspundere destul de mare, căci din noua calitate contabilii din București ai KPMG România SRL au avut de supravegheat și fluxurile de capital dintre Nobel Ltd Bermuda și Nobel Trust din Insulele Cook, o altă subsidiară înființată în anul 2009 și închisă anul trecut, în septembrie, după scandalul Paradise Papers. Cert este și faptul că din calitatea de auditor pentru offshore-ul din Bermuda, sucursala KPMG România a avut relații directe cu Appleby Services Ltd – agentul fiduciar a mii și mii de companii offhore plasat în centrul dezvăluirilor privind mecanismele de evitare a achitare a taxelor dezvoltate în Bermude. Important de precizat ar fi și faptul că la data încheierii contractului cu firma offshore Nobel Tld Bermuda, șeful KPMG România SRL era Șerban Toader.

Legal, dar imoral

Desemnarea sucursalei românești a KPMG pentru a audita tranzacțiile unui offhore aflat la peste 7.000 de km nu ar trebui, totuși, să mire. Așa cum o relevă informațiile și documentele publicate de International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), Cooperativa KPMG a fost și este implicată la nivel mondial în acordarea de servicii de consultanță și audit firmelor offhore. KPMG Kazakhstan, de exemplu, își oferă serviciile firmei First International Oil Corporation Limited Bermuda, care la rândul ei este în relații cu Sinopec Overseas Oil & Gas Limited din Insulele Cayman.

KPMG Dublin, Irlanda, supraveghează la rândul ei tranzacțiile a nu mai puțin de 10 firme offshore din Bermude (Matrix Alternative Investment Strategies Fund, LC Bermuda No 2 Ltd, Pioneer Global Funds, Airplanes Ltd, Airplanes II Ltd, Prietley Company, etc). Iar interesele acestor 10 offhore-uri se ramifică spre alte firme similare fie tot din Bermuda, fie din Insulele Cook ori Cayman. După aceeași rețetă, indiferent de kilometri, KPMG Taiwan este sub contract cu firme din Samoa și Singapore – alte două jurisdicții offshore.

Și exemplele pot continua. Din Suedia, sucursala locală a KPMG încasează bani pentru serviciile de expertiză contabilă desfășurate în beneficiul a cel puțin șase entități offshore din Bermude (MersAir Limited, Quarta Participations Ltd, Arctic Reefers Ltd, GeoVera Holdings, Teledisc Holdings Ltd, Corporate Insurers Limited). Așa cum și KPMG Franța lucreză pentru offshore-ul Total LNG Nigeria Ltd Bermuda.

Legal, probabil că nici una dintre sucursalele KPMG ce oferă consultanță, auditează sau oferă expertiză contabilă firmelor offshore din Bermuda nu încalcă vreo lege. Chiar dacă legăturile sunt extrem de încâlcite între beneficiar și prestator. La o adică, acționarii și managerii sunt responsabili pentru eventualele operațiuni de spălare a banilor. Nu contabilii. Însă, la fel ca în multe alte cazuri, intervine problema moralității.

Căci pare a fi prea mult să închei, pe de o parte, contracte de audit sau consultanță cu companiile de stat, iar pe de altă parte să ajuți diverși alți parteneri în ceea ce se numește optimizare fiscală. Pentru ca apoi, cu banii intrați în conturi pentru serviciile aduse firmelor offshore, să critici, eventual, măsurile guvernamentale.

Teritoriu autonom aflat sub jurisdicția Regatului Britanic, Bermuda (sau Insulele Bermude) sunt plasate în Oceanul Atlantic. Bermuda este deosebit de atrăgătoare din punct de vedere fiscal deoarece companiile nu plătesc aici niciun impozit pe venituri.

 

Cele mai citite

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Legea pentru prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă, promulgată de Klaus Iohannis

Legea iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) pentru ratificarea Convenţiei privind prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă a...

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...
Ultima oră
Pe aceeași temă