Foto: Inquam Photos

Justiție sub presiunea străzii. Parchetul redeschide dosarul 10 august

Procurorul şef al DIICOT a ordonat redeschiderea urmăririi penale asupra foştilor şefi ai Jandarmeriei Române și a unui fost secretar de stat, aflați în funcții la momentul protestului din 10 august 2018.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 06.08.2020 - 00:47

Decizia conducerii DIICOT de a dispune reluarea anchetei a fost anunțată în după-amiaza zilei de marți, 4 august și este surprinzătoare, în condițiile în care, cu doar trei săptămâni în urmă, același DIICOT anunțase că dosarul privind violențele din 10 august 2018 este clasat.

Un element interesant este că, înainte de anul 2020, când a fost numită procuror șef al DIICOT, Giorgiana Hosu a lucrat chiar ea la acest dosar, în calitate de procuror, susțin surse neoficiale. Cu alte cuvinte, procuroarea Giorgiana Hosu a lucrat la dosar, apoi dosarul a fost clasat într-un moment când întregul DIICOT era condus de ea, iar acum DIICOT, condus tot de Giorgiana Hosu, redeschide dosarul. O posibilă explicație a acestei atitudini ezitante este că unii procurori cu funcții înalte și, în general, Justiția din România acționează sub presiunea străzii.

În dosarul 10 august s-au exercitat presiuni și din partea politicienilor, și din partea unei părți a societății civile. De exemplu, până la începutul acestei luni, adică până la momentul în care DIICOT a anunțat că redeschide dosarul, peste 58.000 de români au semnat o petiție inițiată de comunitatea Declic, petiție care îi cerea procurorului general al României, Gabriela Scutea, să ordone redeschiderea acestui dosar. Dreptul la petiție este un drept democratic, însă în acest caz, autorii petiției au amenințat că, dacă procurorul general al României nu ordonă redeschiderea dosarului 10 august, comunitatea Declic va continua procedura în instanță și chiar va da în judecată România la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

În ciuda presiunilor, procurorul general, Gabriela Scutea, a ales să nu se implice personal în această revendicare. Dar procuroarea șefă a DIICOT, Giorgiana Hosu, a anunțat că a ordonat reluarea anchetei. Singurul punct din vechea anchetă pe care decizia șefei DIICOT nu l-a modificat a fost acela care stabilea că la 10 august 2018 nu a fost o tentativă de lovitură de stat. Cu alte cuvinte, DIICOT pleacă acum de la ideea că n-a fost lovitură de stat și, drept urmate, jandarmii trebuie anchetați pentru abuz în serviciu. 

 

"În momentul în care se încearcă intrarea în Guvernul României, se forţează intrarea în Guvernul României, eu cred că acest lucru seamănă cu o lovitură de stat. Poate cei care au fost în Piaţa Victoriei au reclamat anumite lucruri, poate aveau dreptate... Nu ştiu acest lucru, eram în concediu, dar eu ştiu un lucru, că au încercat să intre în clădirea Guvernului”

Viorica Dăncilă,

Fost prim-ministru

“Coordonatori ai jandarmilor direct implicaţi în protestul de pe 10 august fie au fost menţinuţi în aceleaşi poziţii de răspundere, fie au fost promovaţi. Întregul parcurs al dosarului 10 august indică faptul că avem de-a face cu o muşamalizare a faptelor şi că aflarea adevărului este tergiversată"

Ludovic Orban,

Prim-ministru

 

Ce urmărește ancheta Parchetului în acest dosar?

Ancheta pornește de la ideea că n-a existat o tentativă de lovitură de stat, iar drept urmare ofițerii de jandarmi și un fost secretar de stat în Ministerul de Interne sunt acuzați de abuz în serviciu.

Ce presiuni s-au făcut pentru redeschiderea dosarului?

DIICOT a acționat sub presiunea unei petiții semnate de peste 58.000 de persoane și sub amenințarea că, dacă nu se reia ancheta, România va fi reclamată la CEDO.

 

 

Comunicatul DIICOT care anunța, marți după-amiază, redeschiderea anchetei în dosarul 10 august preciza că, prin decizia emisă marți, 4 august 2020, procurorul șef al DIICOT, Giorgiana Hosu, a admis plângerile formulate de mai mulți petenți și a “infirmat partial” soluţia de clasare a dosarului privind violențele din Piața Victoriei, comise la data de 10 august 2018.

Concret, prin decizia procurorului șef al DIICOT, a fost redeschisă urmărirea penală în cazul următoarelor persoane: colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşt, colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române, comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Aceștia erau în funcțiile menționate la data de 10 august 2018.

Aceste persoane vor fi cercetate de procurori pentru infracţiuni de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă, precizează DIICOT.
Este de așteptat că în acest dosar vor fi chemați, în calitate de martori, și o serie de responsabili sau foști responsabili din anul 2018, unii fiind în funcție chiar și acum. De exemplu, Gabriela Firea era, și atunci și acum, primar general al Capitalei, iar Aurelian Bădulescu era, atunci ca și acum, viceprimar general.

Carmen Dan, la data faptelor ministru al Afacerilor Interne, și-a dat ulterior demisia din Guvernul Dăncilă, iar în acest moment este parlamentar PSD.

Comentarii