14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăInspecția Judiciară verifică discuțiile dintre magistrați. Ar putea fi socotite abateri disciplinare

Inspecția Judiciară verifică discuțiile dintre magistrați. Ar putea fi socotite abateri disciplinare

Inspecția Judiciară, subordonată Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), verifică mai multe discuții purtate pe Facebook, pe un grup profesional al magistraților, în ideea că unele dintre opiniile prezentate aici ar putea fi socotite abateri disciplinare.

Inspecția Judiciară s-a autosesizat despre această situație după ce mai multe discuții, cu tentă politică, purtate pe acest grup rezervat magistraților au ajuns în spațiul public. Secția pentru Judecători a CSM a cerut anchetarea situației.

„Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii se delimitează categoric de orice derapaj de natura celui care rezultă din discuțiile purtate de unii judecători şi procurori pe o rețea de socializare. Judecătorilor şi procurorilor le este recunoscut dreptul la liberă exprimare, însă în exercitarea acestuia magistrații au obligația de a se comporta într-o manieră care să păstreze demnitatea funcției, imparțialitatea şi independența sistemului judiciar”, a transmis Secția pentru Judecători a CSM.

Un fost președinte al Curții Constituționale, judecătorul Augustin Zegrean, este de părere că magistrații au dreptul la liberă exprimare, dar trebuie să respecte anumite restricții.

„În primul rând, magistrații au obligația de reținere, de a fi reținuți. Sunt limitele lor, în care nu au voie să vorbească despre profesia lor, în special de dosarele în care lucrează, există obligația aceea de a nu se antepronunța, de a nu discuta de problemele din dosarele pe care le judecă, asta la judecători, la procurori e altfel, nu au voie să spună că e parte din urmărirea penală”, a explicat magistratul Augustin Zegren, citat de site-ul Main News.

Pe de altă parte, procurorul Bogdan Gabor consideră că decizia Inspecției Judiciare trebuie să ia în calcul dacă grupul de discuții „Forumul Magistraților” are caracter „public” sau „privat”.

„Până unde prevăd legile și regulamentele, dar depinde care a fost grupul, dacă e un grup privat și nu a ajuns la cunoștința publicului, are caracterul unui grup privat. Dacă e public, atunci e altă discuție”, a declarat procurorul Bogdan Gabor, fost membru al CSM, pentru site-ul Main News.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud. Ce discuții va purta președintele

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 22-24 aprilie 2024, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația Președintelui Yoon Suk Yeol. Republica Coreea...
Ultima oră
Pe aceeași temă