11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăInspecţia Judiciară spune că din 2017 nu mai are protocol de colaborare...

Inspecţia Judiciară spune că din 2017 nu mai are protocol de colaborare cu serviciile

“Contrar informaţilor preluate din discursul de astăzi al vicepreşedintelui CSM , domnul procuror Codrut Olaru, începând cu anul 2017, Inspecţia Judiciară nu are nici un protocol în vigoare cu vreun serviciu de intelligence. De la data înfiinţării sale, in anul 2012, Inspecţia Judiciara şi-a desfăşurat activitatea exclusiv în baza legii”, transmite Inspecţia Judiciară.

Reprezentanţii Inspectiei Judiciare nu au precizat în ce lună a anului 2017 a fost denunţat protocolul.

Precizările Inspecţiei vin după ce procurorul Codruţ Olaru, vicepreşedintele CSM, a spus, miercuri, că reprezentanţii Inspecţiei Judiciare au transmis instituţiei o adresă prin care anunţau că există un protocol încheiat cu SRI, dar şi că, la finele lunii martie, s-a declanşat deja procedura de desecretizare.

“Să fim oneşti, Inspecţia Judiciară a comunicat datele pe care le-am solicitat. Mai mult decât atât, Înspecţia Judiciară a precizat în adresă că au demarat, în 21 martie, procedura de declasificare a acelui protocol. (…) Nu plec de la o prezumţie de lipsă de obiectiviate în raport cu IJ. Categoric, nu”, a spus vicepreşedintele Codruţ Olaru, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de miercuri.

Menţiunile au fost făcute, potrivit reprezentanţilor IJ, pentru a se înţelege că, în prezent, nu este în vigoare un protocol de colaborare.

Vicepreşedintele CSM, Codruţ Olaru, a anunţat, în şedinţa plenului Consiliului de miercuri, că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Inspecţia Judiciară, CSM şi Parchetul General au încheiat protocoale cu serviciile, celelalte entităţi din justiţie neavând astfel de protocoale.

“Aduc la cunoştinţă că, în urma şedinţei plenului din martie s-a făcut o astfel de solicitare de către CSM către toate entităţile din sistemul juridic de a ne comunica toate protocoalele din 2005 până în prezent. Am primit corespondenţă cu entităţi din sistemul judiciar care au comunicat că au existat şi există sau au denunţat: Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Inspecţia Judiciară (IJ). La nivelul CSM a fost încheiat un astfel de protocl denunţat în 2017 de către vechea conducere. Toate celelalte entităţi din sistemul judiciar, că ne referim la grefieri sau la alte instanţe, pentru 2005-2018, nu au încheiat astfel de protocoale. Tot ce am prmit la nivelul Consiliului, nu sunt ataşate protocoalele în forma lor scrisă. Toată situaţia a vizat doar o corespondenţă minimală”, a anunţat procurorul Codruţ Olaru, vicepreşedinte CSM, în şedinţa plenului Consiliului de miercuri.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă