Foto: Facebook

Inspecţia Judiciară invită jurnaliştii să anunţe ce scriu, înainte să publice articolele

Inspecţia Judiciară din România anunţă că participă la campania de combatere a fenomenului ştirilor false ("fake news"), dar modul de acţiune ales pare cel puţin neinspirat.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 04.04.2018 - 11:02

O "Informare de presă" transmis de Inspecţia Judiciară anunţă că această instituţie are o "Iniţiativă pentru combaterea fenomenului fake news".

Conform acestui comunicat de presă, "jurnaliştii acreditaţi la Inspecţia Judiciară" sunt invitaţi să ceară informaţii de la această instituţie a statului prin trimiterea de solicitări la o adresă de e-mail.

Comunicatul Inspecţiei Judiciare precizează că aceste solicitări trebuie "să fie sub forma unei afirmaţii care a fost sau urmează să fie publicată în eventuale articole, materiale de presă, declaraţii publice".

Inspecţia Judiciară promite că va răspunde jurnaliştilor în cel mult 24 de ore, în trei moduri: informaţie confirmată; informaţie falsă; informaţia nu poate fi confirmată.

Una dintre situaţiile în care Inspecţia Judiciară va da răspunsul al treilea va fi aceea că "informaţiile nu sunt publice".

Inspecţia Judiciară nu precizează ce destinaţie ar urma să aibă informaţiile primite despre articolele aflate în pregătire la jurnalişti, informaţii care ajung, pe această cale, să-i fie cunoscute înainte de publicarea lor.

Comentarii