Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Inspecția Judiciară descinde la DNA. Vizate sunt achitările din ultimii doi ani

La doar o săptămână de la precedentul control la Direcţia Naţională Anticorupţie, Inspecţia Judiciare descinde din nou la structura centrală a parchetului anticorupţie. De această temă, controlul vizează achitările din ultimii doi ani.

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 23.04.2018 - 10:52

Controlul de săptămâna trecută de la DNA a vizat cauzele mai vechi de un an de la data primei sesizări, dosarele repartizate spre soluţionare procurorilor Doru Florin Ţuluş şi Mihaiela Moraru Iorga şi comunicările procedurale pentru anul 2016 în cazul soluţiilor de clasare dispuse prin ordonanţă şi rechizitoriu. Contactat de presă, pentru informaţii despre controlul tematic din perioada 16-20 aprilie, purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare, Alin-Bogdan Alexandru, a precizat că deocamdată raportul nu a fost finalizat. În schimb, reprezentantul IJ a precizat că luni, 23 aprilie, începe un nou control la DNA.

"Începând de azi, Inspecţia Judiciară efectuează un control tematic la Structura centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Controlul tematic a fost dispus prin Ordinul inspectorului şef nr. 37/2018, având la bază Hotărârea nr. 686 din 31 octombrie 2017 a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii pentru aprobarea Raportului Inspecţiei Judiciare nr. 5115/IJ/982/DIP/2017 privind eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor ce decurg din legi şi regulamente, de către conducerea structurii centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi respectarea normelor procedurale şi regulamentare de către procurorii şi personalul auxiliar de specialitate din cadrul acestei direcţii", a precizat Alin-Bogdan Alexandru.

Potrivit reprezentantului Inspecţiei Judiciare, noul control de la DNA are cinci obiective:

"1. Primirea, înregistrarea şi circuitul lucrărilor având ca obiect achitările definitive înregistrate în perioada 2016 - semestrul I 2017, evidenţa acestor activităţi;

2. Verificarea îndeplinirii obiectivelor înscrise în programele de activitate vizând perioada 2016 - semestrul I 2017 referitoare la situaţia achitărilor definitive înregistrate;

3. Verificarea situaţiei achitărilor definitive înregistrate în perioada 2016 - semestrul I 2017 la nivelul Secţiei judiciare a Direcţiei Naţionale Anticorupţie; identificarea în fiecare caz a datei sesizării primei instanţe şi a momentului pronunţării soluţiei definitive;

4. Informările privind hotărârile definitive de achitare, întocmite în temeiul Ordinului procurorului general al Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind hotărârile definitive de achitare şi restituire, pronunţate de instanţe;

5. Măsurile dispuse de procurorii cu funcţii de conducere pentru organizarea activităţii privind achitările definitive înregistrate în perioada 2016 - semestrul 1 2017."

De ce există aceste controale "în rafală", în loc să se verifice săptămâna trecută şi aspectele verificate începând de azi? Purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare precizează că instituţia nu are suficient personal pentru asemenea acţiuni ample. "Situaţia de personal cu care se confruntă Direcţia de Inspecţie pentru procurori nu a permis desfăşurarea simultan a celor două controale", a declarat Alin-Bogdan Alexandru.

Comentarii