Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Laurențiu Mușoiu

Actualizat: 10.07.2019 - 09:16

Înscrieri fictive în Învățământ

Foto: Agerpres

Laurențiu Mușoiu

Actualizat: 10.07.2019 - 09:16

Explicația fostului șef al Învățământului vine în contextul discuțiilor apărute recent în spațiul public legate de deja celebrul ''fenomen Brăila'', în care o organizație nonguvernamentală a acuzat presiuni ale profesorilor asupra elevilor, ca aceștia din urmă să nu se înscrie la Evaluarea națională sau la Bacalaureat, dacă nu prezintă siguranță de promovare a examenului.

Fostul ministru al Educației neagă existența unui “fenomen Brăila”, susținând că totul se rezumă la dorința directorilor de școli de a obține finanțare. “  Nu cred că există un fenomen Brăila. Nu cred că profesorii pun prersiune pe elevii slab pregătiți să nu se înscrie la Bacalaureat sau la Evaluarea Națională. Aveau posibilitatea să-i lase corigenți și gata. Este vorba de înscrieri fictive în Învățământ pentru obținerea finanțării per elev și justificarea unor norme didactice”, a declarat pentru ROMÂNIA LIBERĂ, fostul ministru al Educației Naționale, Liviu Marian Pop.

 

“Fenomenul Brăila”, extins la nivel național. Elevii, monedă de schimb pentru directori

În județul Brăila există o diferență de număr de elevi înscriși în clasa a VII-a, în anul școlar precedent, și al celor care s-au înscris la evaluarea națională. Conform datelor statistice centralizate ale Ministerului Educației Naționale (MEN), obținute de ROMÂNIA LIBERĂ, este o diferență de aproximativ 600 de elevi de clasa aVIII-a ce nu s-au înscris la Evaluarea națională. Acestea, în situția în care nu toți acești elevi au fost corigenți.

Situația nu este însă una izolată. Fenomenul este prezent și în alte județe. De exemplu, în Dâmbovița, sunt circa 400 de elevi care puteau să fie înscriși la Evaluarea națională, dar nu s-au prezentat la acest examen.

Statistic, inspectoratele școlare județene nu au exmatriculat niciun elev care nu s-a prezentat la școală. Acest lucru este justificat prin învățământul obligatoriu.

De menționat că unitățile de învățământ preuniversitar de stat și particulare sunt finanțate în funcție de numărul de elevi pe care îl declară. Tot în baza numărului de elevi este se stabilesc și normele didactice (numărul de angajați din Învățământ).

Since you are here

… we have a small favour to ask. More people are reading and supporting our independent, investigative reporting than ever before. And unlike many news organisations, we have chosen an approach that allows us to keep our journalism accessible to all, regardless of where they live or what they can afford. Romania Libera is editorially independent, meaning we set our own agenda. Our journalism is free from commercial bias and not influenced by billionaire owners, politicians or shareholders. No one edits our editor. No one steers our opinion. This is important as it enables us to give a voice to those less heard, challenge the powerful and hold them to account. It’s what makes us different to so many others in the media, at a time when factual, honest reporting is critical. Every contribution we receive from readers like you, big or small, goes directly into funding our journalism. This support enables us to keep working as we do – but we must maintain and build on it for every year to come. Support The Romania Libera from as little as €1 – and it only takes a minute. Thank you.

Subscribe Romania Libera weekly
Subscribe Romania Libera essential new magazine
An alternative to breaking news
Subscribe Romania Libera essential new magazine