Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Sebastian Ghiță (Foto: Arhivă)

ÎCCJ sesizează CCR în dosarul lui Ghiţă. Ar fi o problemă legată de audierea martorilor protejați

Magistrații Instanţei Supreme au decis, vineri, să sesizeze CCR privind audierea martorilor cu identitate reală şi a celor cu identitate protejată, în dosarul în care este judecat Sebastian Ghiţă, informează Mediafax.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 20.04.2018 - 12:26

Instanţa a dispus, la termenul de vineri, din oficiu, sesizarea Curţii Constituţionale a României cu privire la articolele 114 şi 119 din Codul de Procedură Penală, care se referă la audierea martorilor şi a martorilor cu identitate protejată.

Decizia instanţei a venit după ce avocaţii au pus în discuţie retragerea calităţii de martor protejat de către DNA în cazul unor persoane audiate în cauză, apărătorii menţionând că era atributul instanţei.

Judecătorii au invocat din oficiu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor din lege şi a apreciat că prin această reglementare substituie atributul instanţei de judecată de a verifica legalitatea unei măsuri a procurorilor.

Magistraţii au apreciat că prin audierea aceleiaşi persoane în dublă calitate, martor cu identitate reală şi martor cu identitate protejată, se aduce atingere dreptului la un proces echitabil, dispunând sesizare CCR.

Fostul deputat Sebastian Ghiţă a fost trimis, în 2016, în judecată de procurorii DNA, fiind acuzat de două infracţiuni de dare de mită, cumpărare de influenţă, spălare de bani, şantaj, două infracţiuni de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi conducerea unei maşini fără permis.

Alături de Sebastian Ghiţă au mai fost trimişi în judecată Liviu Tudose, la data faptelor procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, sub acuzaţiile de luare de mită şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, Viorel Dosaru - la data faptelor şef al IPJ Prahova, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, favorizarea făptuitorului, trafic de influenţă şi folosirea de informaţii care nu sunt destinate publicităţii, Constantin Ispas - ofiţer de poliţie şi Aurelian Constantin, la data faptelor procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti pentru săvârşirea infracţiunilor de cercetare abuzivă şi folosirea de informaţii care nu sunt destinate publicităţii.

Comentarii