8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIași: Un medic şi cinci pacienţi trimişi în judecată într-un dosar de...

Iași: Un medic şi cinci pacienţi trimişi în judecată într-un dosar de mită

Potrivit unui comunicat al DGA transmis, luni, de Agerpres, ofiţerii Serviciul Judeţean Anticorupţie Iaşi au finalizat cercetările în dosar, iar procurorul de caz din cadrul Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi a dispus trimiterea în judecată sub control judiciar a medicului, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată (11 acte materiale).

“Fapta constă în aceea că, acesta, în calitate de medic primar chirurgie cardiovasculară în cadrul unei unităţi medicale din Iaşi, în perioada octombrie 2016 – iunie 2017, la diferite intervale de timp, dar în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a pretins şi primit diferite sume de bani de la mai mulţi pacienţi, în vederea îndeplinirii atribuţiilor de serviciu sau ca urmare a îndeplinirii atribuţiilor de serviciu. Astfel, în timpul cercetărilor au fost identificate 11 situaţii în care medicul a pretins, în total, peste 25.000 de lei şi aproape 5.000 de euro de la pacienţi şi aparţinători ai acestora pentru efectuarea unor intervenţii chirurgicale”, se precizează în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, medicul a primit aproape 18.000 de lei şi 1.600 de euro din sumele pretinse cu titlu de mită. Astfel, în luna septembrie 2016 a pretins 7.000 de lei unui pacient pentru efectuarea unei intervenţii chirurgicale, dar pentru că acesta nu avea suma solicitată, a primit ulterior, printr-un intermediar, doar 4.000 de lei.

“De asemenea, în cursul lunii aprilie 2017 a pretins unui pacient şi fratelui acestuia, suma de 1.500 euro pentru efectuarea unei intervenţii chirurgicale. Deoarece cei doi nu dispuneau de această sumă de bani, a acceptat şi primit, în cursul lunii mai 2017, suma de 4.500 lei de la fratele pacientului, după ce a efectuat operaţia”, se mai arată în comunicatul DNA.

Din cercetări a rezultat că o situaţie similară s-a înregistrat pe 12 iunie 2017, când, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, medicul a pretins 8.000 lei de la două persoane pentru a efectua o intervenţie chirurgicală. Câteva zile mai târziu, pe 15 iunie 2017, inculpatul a primit 6.000 lei de la o pacientă pentru o operaţie, după ce în luna ianuarie 2017 îi ceruse 8.000 de lei.

Prin acelaşi rechizitoriu, procurorii au dispus trimiterea în judecată a încă cinci inculpaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită, constând în aceea că au dat chirurgului diferite sume de bani în legătură cu serviciile medicale prestate de acesta.

“În cauză au fost luate măsuri asigurătorii şi s-au formulat propuneri de luare a măsurii de siguranţă a confiscării, inclusiv a confiscării extinse. Dosarul urmează să parcurgă procedura de cameră preliminară la Tribunalul Iaşi”, se mai menţionează în comunicatul DGA.

Cele mai citite

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Nicușor Dan cere bani pe internet, pe motiv că în acest mod ajuți Bucureștiul

Pe facebook a apărut o reclamă care ar fi plătită de Nicușor Dan, reclamă care le solicită românilor să doneze bani pentru Nicușor Dan,...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă