19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIalomița face carantină anti coronavirus pe caiet!

Ialomița face carantină anti coronavirus pe caiet!

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență elaborează hotărâri fără cap și fără coadă, scrise agramat de indivizi plătiți cu salarii imense, care livrează prostie în formă pură. Sute de ”repatriați” de etnie romă din Țăndărei, reveniți din zone contaminate, bântuie prin zonă și creează panică.

Haos la Centrul de Carantină Ialomița

Aflat în fruntea forurilor de decizie, ca președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), prefectul Tonița Manea este blocat în proiect și pare incapabil să gestioneze haosul din județ. Împreună cu pompierii de la ISU și milițienii din jandarmerie, doamna prefect adoptă hotărâri care creează haos și scandal între instituții.

Situația creată la centru de carantină de la Amara este elocventă. La data de 11 martie, CJSU adoptă hotărârea 2 prin care se operaționalizează centru de carantină. Locația este declarată ca fiind secretă de către somitățile din cadrul comisiei, care decid să nu facă public ceea ce știa toată lumea.

Primul articol al hotărârii este de-a dreptul devastator. El se referă la introducerea unei decalări a programului de funcționare al entităților private, astfel încât salariații să vină la serviciu în grupuri mai mici de 3 persoane, dacă utilizează transportul în comun, iar angajatorul are peste 99 de angajați.  Cap avem, minte ce ne mai trebuie?!

În anexă capetele luminate trântesc, în patru puncte, o schemă de funcționare a centrului pentru carantină. Ne atrage atenția punctul 2, care arată iluminare maximă și cunoștințe gramaticale minime. „Direcția de Sănătate Publică Ialomița preia personalul ce urmează a fi carantinat, le notifică cu privire la drepturile și obligațiile pe care le au, urmând a fi lăsate în grija personalului medical desemnat”, spune doamna prefect, ilustrând prefect logica și elocvența de care autoritățile dau dovadă în județul Ialomița.

Documentul, pe care-l puteți admira în toată splendoarea lui, creează doamnei prefect confortul lucrului bine făcut, dar prost gândit. Iar problemele se țin lanț, înalta funcționară publică spălându-se pe mâini de responsabilități mai ceva ca Pilat din Pont (nr- pentru membrii CJSU Ialomița trebuie spus că Pilat era unul care se spăla pe mâini chiar dacă nu avea Covid 19).

După elaborarea acestei perle de logică, toate oficialitățile s-au retras la treburile lor. Direcția de Sănătate Publică a reușit să capaciteze asistentele medicale care deservesc școlile și grădinițele din Slobozia și să le trimită să supravegheze persoanele plasate în carantină la Amara.

Luptă împotriva coronavirului fără echipament de protecție!

Personalul medical, însărcinat și cu strângerea deșeurilor, după cum spune anexa dnei prefect, n-are echipament de protecție la Centrul pentru Carantină Ialomița. Primăria Slobozia se ocupă de transport, deși legal nu poate face cheltuieli în lipsa unei solicitări scrise sau a unui protocol încheiat cu CJSU. Doamna prefect refuză să discute cu oficialii primăriei, dar amenință cu primul ministru când este chemată la discuții care să clarifice maniera de colaborare instituțională cu Primăria Slobozia. Totul se bazează pe promisiunea primarului Mocioniu, care și-a oferit sprijinul ca între vecini.

Personalul medical detașat nu primește sporuri pentru lucrul de noapte și în zilele libere, nu are echipament de protecție deși intră în contact direct cu persoanele aflate în carantină, iar detașarea s-a făcut pe vorbe. Singurele echipamente de protecție cumpărate de pe piața liberă de primărie arată ca imaginea de mai jos.

Direcția de Sănătate Publică lucrează cu plata pe caiet

Hrana celor internați în centrul de carantină este asigurată de firma Sym Agro SRL, singura care a acceptat să livreze mâncare la centru și să aștepte plata până când guvernul va trimite banii în conturile DSP.

În centrul de carantină, care are o capacitate de 50 de locuri, sunt cazate în jur de 30 de persoane conform raportărilor emanate dinspre doamna prefect Tonița. Personalul medical detașat se ocupă și de curățenie, deși nu are echipament corespunzător. Spațiile din centru nu sunt toate igienizate, au existat probleme cu alimentarea cu apă, dar doamna prefect nu pare preocupată de aceste aspecte.

Iar dacă la centru de carantină lucrurile funcționează după ureche, situația „repatriaților” din Țăndărei este una care ridică semne de întrebare. Sute de persoane au revenit din zonele colorate ale Europei. În datele CJSU, însă, figurează doar o singură persoană din Țăndărei aflată în izolare.

Zilnic, grupuri de „repatriați” dau iama în Slobozia, unde golesc magazinele și creează panică. CJSU nu comunică nimic pe această temă, ceea ce are darul de a alarma populația. La Primăria Slobozia poliția locală primește informații de la cetățeni despre persoane venite din străinătate, informații pe care le valorifică după posibilități.

A cerut o ciorbă de post de la primărie!

Comunicarea proastă a dus la situații hilare. Persoanele aflate în izolare la domiciliu pot solicita sprijin de la primărie pentru aprovizionare. Comunicarea se face prin intermediu DSP Ialomița, care transmite solicitările către Primăria Slobozia. Oamenii nu știu ce anume pot obține apelând la autorități. O femeie din Slobozia a cerut la telefon o ciorbă de post. Când a aflat că primăria nu prepară hrană s-a hotărât să-și facă singură ciorba.

O altă persoană din Bora, un cartier al Sloboziei, a cerut asistență pentru evacuarea hârdăului cu fecale din domiciliul contaminat.  Altfel, cetățenii sunt vigilenți. Personalul care deservește băncile din fața blocurilor informează operativ autoritățile cu privire la mișcarea personalului izolat, contribuind astfel la creșterea gradului de siguranță pe raza municipiului Slobozia.

E și bârfa bună la ceva!  

Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...
Ultima oră
Pe aceeași temă