4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGuardian despre cazul Ayahuasca: politizare, presa a susținut fără dovezi că Lishman...

Guardian despre cazul Ayahuasca: politizare, presa a susținut fără dovezi că Lishman este un spion

Thomas Lishman, în vârstă de 58 de ani, a fost arestat pe 15 decembrie anul trecut, când poliția și forțele speciale au descins în zori, într-un centru de relaxare din afara Bucureștiului. Descinderea a urmat unei seri în care participanții stăteau într-un cerc meditând și bând ayahuasca, o băutură despre care se spune că duce la experiențe mistice care îți schimbă viața.

Fostul militar, care s-a antrenat să învețe căile tradițiilor șamanice după ce a servit în armata militară și teritorială timp de 10 ani, a condus ceremonia în județul Dâmbovița.

,,Doi prieteni ai lui Lishman, precum și fiul său, separat, l-au vizitat în România și au acuzat că au fost supuși intimidării poliției, că le-au fost montate microfoane pentru a se asigura că nu vor putea avea conversații private și li s-au confiscat telefoanele, susțin susținătorii lui Lishman” conform jurnaliștilor de la The Guardian. Aceștia scriu că ambasada britanică a fost implicată, oferind asistență consulară și ajutând la facilitarea vizitelor.

De asemenea, scriu jurnaliștii The Guardian, Lishman nu a primit în mod repetat interpreți corespunzători în conversațiile cu poliția și în timpul audierilor penale. De asemenea nu a putut vedea dosarul oficial care detaliază acuzațiile complete care i se aduc în limba engleză, contrar legislației UE și române, timp de două luni.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe britanic a declarat: “Am sprijinit un bărbat britanic după arestarea sa în România și am fost în contact cu autoritățile române. Suntem pregătiți să oferim asistență suplimentară în cazul în care va avea nevoie de ea.”

Cazul a apărut pe canalele de știri din România și există temeri că a devenit politizat. Presa locală a susținut, fără dovezi, că Lishman este un agent al serviciilor secrete britanice.

Co-inculpatul său, Gelu Oltean, fostul șef al serviciului de poliție secretă care a fost demis în 2014 pe fondul acuzațiilor de corupție, este acuzat de aceeași acuzație după ce ar fi participat la ceremonie.

Oltean a declarat presei locale că folosirea ayahuasca a dus la “renașterea” sa – s-a lăsat de fumat și de băut alcool, a devenit vegetarian și nu mai suferă de hipertensiune – și a spus că este pregătit să ducă cazul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. “Fugeam de viața mea, iar astăzi o îmbrățișez și o iubesc”, a spus el.

Vanessa Youness, o persoană publică care conduce o clinică de wellness în apropierea capitalei și nu merge după numele ei real, se confruntă, de asemenea, cu acuzația, după ce se presupune că a organizat și a participat la ceremonie. Se arată în articolul prestigioasei publicații britanice.

Context

Potrivit Agerpres, fiecare persoană participantă la ședințe plătea în jur de 500 de euro. La aceste reuniuni șamanice ar fi participat uneori şi zeci de persoane. Procurorii DIICOT Brașov au obținut arestarea timp de trei luni a fostului șef al serviciului secret al Ministerului de Interne Gelu Oltean, partenera sa Vanessa Youness care este și fondatoarea unei clinici de welleness de lângă București, și un cetățean englez, Thomas Lishman. Oltean ar fi organizat, împreună cu Vanessa Youness, ședințe de șamanism la clinica acesteia unde acuză procurorii – se folosea un drog halucinogen.

Drogul despre care este vorba în această speță se numește dimetiltriptamină. DMT, supranumit „molecula spiritului”, este substanţa pe care cercetătorii o studiază de 70 de ani, pentru a-i înţelege efectul. Drogul conţine Ayahuasca, un amestec șamanic folosit în anumite triburi amerindiene din Amazon şi nu numai.

 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă