9.1 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGenerali din serviciile secrete, prieteni cu infractorii

Generali din serviciile secrete, prieteni cu infractorii

Fișele de ofițeri întocmite de procurorul DIICOT Olga Vrânceanu și aflate la dosarul public Dosar 719/D/P/2005, de la Tribunalul București conțin grade mari și surprize de nesomn, scrie tolo.ro.

Ofițerii operativi SRI, care au lucrat la caz, l-au monitorizat chiar pe unul dintre șefii lor cei mai puternici!

Generalul Alexandru Bureșin, azi 64 de ani, era în 2005, când fotografia și fișa lui au ajuns în dosar, șeful Brigăzii Antitero a SRI.

După cum Brigada de Crimă Organizată a MAI își urmărea un șef de la IGPR, care avea să devină șef adjunct al serviciului secret al MAI.

”În 2002, cei de la ORI, Oficiul Român pentru Imigrații, au furnizat informații bune despre restaurantul Shanghai din strada Minulescu 38. Acolo se suprapuneau traficul de persoane și prostituția”, povestește unul dintre ofițerii care cunoșteau încă de atunci investigațiile.

”Știi ce fac cu ele? Dacă nu le sechestrez aicea, le iau pe fete cu frumosu, le duc în China și mă… De acolo, ori dansează și nu se mai oprește și nu mai vine niciodată în România… Dacă vrea să plece acasă, pleacă pe Dunăre… într-un geamantan” Complice al chinezului Mihai, înregistrat în arestul poliției pe 26 decembrie 2005, Dosar 719/D/P/2005
Noi fotografii și fișe descoperite de ziar la Tribunalul București dezvăluie oameni tot mai puternici, ale căror nume și chipuri apar în dosarul traficanților de minore.
Datele lor sunt acolo, de parcă procurorul DIICOT Olga Vrânceanu a vrut să lase urme pentru totdeauna.
Asta chiar dacă o forță uriașă a clasat în 2009 dosarul cu zeci de gradați care ajunseseră să fie filați de către SRI, Crima Organizată și DIICOT.
Capul rețelei, chinezul Mihai, era un combinator dominat, și el, de compatrioți mai puternici.
Unul este chinezul Wang Yan, zis și Alexandru Ioan, pe care SRI l-a și expulzat.
Alături de victime, ofițeri furioși, care au cunoscut încă de atunci cazul mușamalizat, se întorc și ei să vorbească!
Ei povestesc cum Wang Yan s-a întors și, ca și Mihai, acum e bine mersi în România.
Iar cei doi generali din dosarul DIICOT, prezentați azi, și-au încheiat și ei cariera cu elogii și funcții la vârf, ajungând apoi să lucreze cel de la SRI pentru ruși și cel de la DIPI pentru chinezul Wang.
 

 
Noaptea generalilor.

Fișele de ofițeri întocmite de procurorul DIICOT Olga Vrânceanu și aflate la dosarul public Dosar 719/D/P/2005, de la Tribunalul București conțin grade mari și surprize de nesomn.

Ofițerii operativi SRI, care au lucrat la caz, l-au monitorizat chiar pe unul dintre șefii lor cei mai puternici!

Generalul Alexandru Bureșin, azi 64 de ani, era în 2005, când fotografia și fișa lui au ajuns în dosar, șeful Brigăzii Antitero a SRI.

După cum Brigada de Crimă Organizată a MAI își urmărea un șef de la IGPR, care avea să devină șef adjunct al serviciului secret al MAI.

O simetrie atroce.

Povestea începuse devreme și investigatorii țesuseră plasa cu multă răbdare.

UN NUME ÎN FAȚA CĂRUIA SE TREMURA: WANG YAN, ”ZIS ȘI ALEXANDRU IOAN”
”În 2002, cei de la ORI, Oficiul Român pentru Imigrații, au furnizat informații bune despre restaurantul Shanghai din strada Minulescu 38. Acolo se suprapuneau traficul de persoane și prostituția”, povestește unul dintre ofițerii care cunoșteau încă de atunci investigațiile.

Abia apoi au intrat pe fir DIICOT, Brigada de Crimă Organizată de la Poliție și SRI.

”Pe baza măsurilor specifice, au fost identificați, în timp, cei care îi frecventau pe chinezul Mihai și pe alții”, spune omul.

Ce înseamnă ”alții”?

”Înseamnă că Mihai avea, la rândul lui, chinezi peste el ca forță. Unul dintre ei era un alt chinez, Wang Yan, cu nume românizat, Alexandru Ioan, pe care SRI l-a și expulzat la un moment dat”.

ÎNCĂPĂȚÂNAREA PROCURORULUI OLGA VRÂNCEANU
În tot acest timp, Mihai manevra și traficul bănos de persoane, și plăcerea de a dispune de fete tinere. Pe care le împărțea cu ofițerii români care-l protejau.

”Cinci dintre cele identificate aveau între 14 și 17 ani”, după cum scrie în rechizitoriul întocmit de procurorul Olga Vrânceanu.

”Olga Vrânceanu e o femeie care și-a făcut treaba”, spune ofițerul.

Ea este procurorul DIICOT care i-a pus în dosar, cu nume, poze, fișe, pe toți acești ofițeri, de la ”Gabi SRI”, fratele șefului SIE, și până la, iată, noile descoperiri: generalul SRI Alexandru Bureșin sau chestorul Bujor Florescu, cel care avea să devină adjunctul șefului DGIPI, serviciul secret al Ministerului de Interne.

Astfel de oameni există în acest dosar!

”AM STINS LUMINA ȘI AM STAT ORE ÎNTREGI PE ÎNTUNERIC”
”V-am spus că ce ați arătat până acum e plevușcă!”, spune fata, revăzând, după atâția ani, pozele lui Bureșin și Florescu.

E temătoare, ca în fața unei povești care nu se mai termină niciodată.

Ea e una dintre cele care și-au pus pielea la saramură la DIICOT, sperând că se va face dreptate.

Unele patimi și spaime apar în dosar.

”Când am fugit din București și am ajuns acasă, la câteva zile, a venit unul dintre cei trimiși de chinezi și a bătut cu pumnii și picioarele în ușă. Am stins lumina și am stat așa ore întregi”Declarația uneia dintre victimele obligate să se prostitueze, dosar 719/D/P/2005
Alte episoade s-au petrecut după ce s-au dat sentințele chinezilor, 5 și 4 ani de închisoare, iar ofițerii au scăpat prin clasare.

Au urmat amenințări, bătăi, alte frici.

”NORMAL ERA SĂ FIE ADUȘI TOȚI OFIȚERII ÎN FAȚA INSTANȚEI”
Față de cei 10 ofițeri publicați deja de ziar, Bureșin și Florescu nu au fost recunoscuți de fete.

Sau recunoașterea lor nu e la dosar.

”Dar au ajuns acolo, pe fișe, după tot procesul îndelung de monitorizare. Ce procuror l-ar fi pus pe Șeful Antitero de la SRI, când lucra la dosar chiar cu SRI, fără să aibă un motiv?”,povestește ofițerul care cunoaște cazul încă de atunci.

Iar procurorul Olga Vrânceanu a decis ca toate acele fotografii să rămână probe în dosarul chinezilor, scriind că va urma o disjungere ”pentru suspiciuni de corupție în cazul ofițerilor și funcționarilor de stat”.

Ca și cum ar fi vrut să lase o urmă de neșters. 

”Apoi am aflat, în 2007, de mușamalizare”, adaugă omul.

Niciunul dintre polițiști, comisari de Gardă, agenți din servicii secrete și procurori n-a mai fost cercetat.

Spre stupoarea celor de la SRI, ORI, BCCO și DIICOT care au lucrat la caz.

Cum v-ați simțit?

”Cum să ne simțim? Ne-am enervat și am mers mai departe. Dar trebuia să plătească toți! Să fie aduși în fața instanței. Așa era normal!”, spune ofițerul.

FOSTUL GENERAL SRI, ADMINISTRATOR LA FIRMA DE PROTECȚIE ȘI PAZĂ A LUKOIL
Alexandru Bureșin a fost șeful Antitero de la SRI până în 2009, când a ieșit la pensie

Pe 27 mai 2009, la doar două săptămâni după ce cazul ofițerilor de la Shanghai este clasat, Bureșin se pensionează din SRI.

Este trecut în rezervă alături de alți patru generali SRI.

La jumătate de an distanță, pe 1 februarie 2010, Monitorul Oficial îl anunță pe Alexandru Bureșin mandatat drept administrator al firmei SC Agenția Lukom A România SRL.

Conform termene.ro, firma are drept obiect de activitate protecție și pază.

Se află sub tutela Lukoil prin două firme: Întreprinderea de protecție și pază Lukom A (Moscova) și Întreprinderea Privată de Pază Vâmpel Rezerv (Moscova).

În 2015, firma își schimbă numele în Traun Guard HMS SRL și trece sub administrație austriacă (Felix Hammerschmidt printr-o firmă din Austria), iar pe 1 mai 2016 i se întrerupe mandatul de administrator lui Bureșin.

În locul său vine Mihai Vidat, care apare, pe forumul SRI, ca adjunct al lui Bureșin în brigada Antitero a SRI în 2006.

BUJOR FLORESCU, UNS LA DIPI DE VASILE BLAGA
Generalul Bujor Florescu, fostul adjunct de la „Doi ș-un sfert”

Bujor Florescu a fost fișat de procurorii DIICOT

Al doilea om prezentat azi din fișele DIICOT aflate la dosarul Tribunalului București se numește Bujor Florescu, 66 de ani.

Între 2000 și 2009 lucrează la IGPR, pe diferite funcții, de la adjunct până la director al direcției de investigații criminale.

Ajunge la grad de chestor.

În 2009 devine director adjunct în DGIPI, serviciul secret al Ministerului de Interne.

Numirea o face Vasile Blaga.

”La  nunta fetei ministrului Blaga, a venit Wang Yan, Alexandru Ioan”, povestește același ofițer care cunoaște cazul ”Shanghai”.

Anul numirii omului din poza din dosar ca adjunct la DIPI este exact anul în care DIICOT clasează cazul fără să audieze pe nimeni, fără să adune nicio probă suplimentară, conform Parchetului General, care a recunoscut asta acum două săptămâni, în urma anchetei ziarului.

Generalul Bujor Florescu se pensionează în 2011.

”Bujor Florescu s-a angajat imediat, drept consultant, la chinezul Alexandru Ioan”, sună mărturia ofițerului.

BUJOR FLORESCU: ”NU ȘTIU, N-AVEA CUM, NU EXISTĂ!”
În plus, fostul șef DIPI predă ca profesor la Universitatea Spiru Haret și e decan al Facultăţii de Drept si Administraţie Publică Craiova.

A ajuns conferențiar doctor  la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” și la Facultatea de Drept, conform propriului CV, și autor al mai multor ”lucrări de specialitate”.

Figurează și drept patron de firmă de detectivi particulari.

-Domnule Bujor Florescu, ați fost vreodată la restaurantul Shanghai?
-Nu am fost niciodată acolo. Unde era? Nu am auzit de el.

-În zona Timpuri Noi, restaurant chinezesc. Pe domnul Mihai îl știați?
-Cine?!

-Patronul restaurantului, chinezul Mihai.
-Nu, domnule. Chiar nu știu.

-Apăreți într-un dosar public, fișat de procurorii DIICOT.
-(E din ce în ce mai emoționat și expeditiv) Vă spun, nu are cum, nu am fost acolo.

-Poate că n-are, dar sunteți în dosar cu poză și toate datele.
-N-avea cum, nu există. N-au nicio treabă.

-Dar…
–(Nu mai vrea) Nu. Sănătate, să aveți o zi bună!

Fostul general SRI Alexandru Bureșin n-a putut fi contactat de ziar în ciuda încercărilor repetate.

”MANUAL DE BUNE PRACTICI PENTRU TRAFIC DE PERSOANE”
Bujor Florescu a scris mai multe cărți.

Pe una chiar a coordonat-o.

„Manualul de bune practici privind modul de acțiune al poliției în cazurile copiilor dispăruți sau victime ale abuzurilor, traficului de persoane și pornografie infantilă pe internet”.

Pagina 161 din rechizitoriul DIICOT privitor la traficul de persoane și prostituție infantilă.

”S-au întâlnit în gara din Vișeul de Sus. Inculpatul Bud Dănuț, zis Gullit, a venit cu cele patru fete minore. Inculpatul Zheng Zhi Ping a fost mulțumit de aspectul fizic al fetelor”.

”Apoi le-au adus într-o parcare în apropierea aeroportului din Cluj-Napoca, Zeng Zhi Ping preluându-le doar pe G, T și T, inculpatul Bud Dănuț primind pentru cele trei fete minore suma de 29 de milioane de lei”.

”În privința părții vătămate B, inculpatul Zeng Zhi Ping a motivat că este prea mică și nu are ce face cu ea”.

Dar până la urmă au adus-o și pe ea în apartamentul cu gratii la ferestre.

 

Cele mai citite

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă