Gelu Voican Voiculescu contraatacă, cu mare tupeu: ”Revoluţia nu poate fi anchetată de procurori”

Reprezentanţii Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, condus de Gelu Voican Voiculescu, au reacționat dur vineri, la câteva ore după ce președintele Klaus Iohannis a încuviințat urmărirea penală a acestuia, alături de Ion Iliescu și Petre Roman.

Adrian Bărbulescu 0 comentarii

Actualizat: 13.04.2018 - 19:38

”Domnul Klaus Werner Iohannis, preşedintele României a fost expus ridiculizării, neavând de ce să admită cererea de urmărire penală solicitată de domnul Augustin Lazăr, procurorul general al României, întrucât un principiu de drept binecunoscut statuează că legea dispune numai pentru viitor (cu excepţia legii penale mai favorabile), enunţ prezent şi în articolul 15, aliniat 2 al Constituţiei”, au transmis, vineri, într-un comunicat de presă reprezentanţii Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989

Potrivit acestora, ”consilierii juridici de la Cotroceni ar fi putut să-l împiedice să aplice retroactiv - la perioada decembrie 1989 -, articolul 12 al Legii nr. 115, promulgată 10 ani mai târziu, respectiv, în 1999”.  ”De altfel în articolul 209, aliniat 2, teza I din Constituţia revizuită în 2003, se regăseşte textul identic din articolul 12 al Legii nr. 115/1999, la care se mai adaugă în continuare alte dispoziţii. Textul constituţional complet se referă la miniştri în funcţie şi nu la foştii miniştri. Desigur, se prevede şi obligaţia Preşedintelui de a-i suspenda pe respectivii miniştri din timpul mandatului său”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii Institutului susţin că Parchetul de pe lângă Curtea Supremă putea să înceapă urmărirea penală în dosarul nr. 11P/2014, fără să fie necesar să-l implice pe preşedintele României. ”Rămâne de neînţeles cum la nivelul Procurorului General, n-au fost sesizate asemenea erori, prezente în cererea sa din 2 aprilie 2018, inadvertenţe rezultate din scoaterea din context a acelui articol constituţional 209. În plus, domnul Ion Iliescu n-a fost niciodată ministru, ci a devenit preşedintele Consiliului Frontului Salvării Naţionale, prin actul revoluţionar de la 22 decembrie 1989, odată cu proclamarea Comunicatului către Ţară al CFSN, în seara aceleiaşi zile”, se mai arată în document.

Semnatarii comunicatului susţin că ”domnul Augustin Lazăr ar trebui să ştie că Revoluţia română din decembrie 1989 - ca fenomen istoric - , nu poate fi anchetată de procurori”. ”O revoluţie este un act arbritar, violent care răstoarnă o ordine de drept existentă, producând o radicală schimbare de sistem politic şi implicând participarea amplă a unor pături ale populaţiei. Ceea ce s-a întâmplat atunci, reprezintă un moment fondator care a marcat în profunzime societatea românească”, transmit reprezentanţii Institutului.

Potrivit acestora, ”Revoluţia nu se reduce doar la episodul insurecţional din decembrie 1989, ci reprezintă un proces complex de reconstrucţie instituţională, presupunând un efort legislativ intens care a culminat cu adoptarea Constituţiei la 9 decembrie 1991, moment care marchează încheierea revoluţiei ca proces înnoitor”.

Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 este condus, de la finalul lunii martie, de Gelu Voican Voiculescu pentru care procurorul general a cerut încuviinţarea urmăririi penale pentru infracţiuni contra umanităţii.

Comentarii