10 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFrații lui Emi Pian, Vasile Duduianu şi Laurenţiu Duduianu, arestați pentru tentativă...

Frații lui Emi Pian, Vasile Duduianu şi Laurenţiu Duduianu, arestați pentru tentativă de omor

Vasile Duduianu, zis Graţian Pian, şi Laurenţiu Duduianu, zis Ciprian Pian, au fost arestați 30 de zile după ce au încercat să-i răzbune moartea lui Emi Pian.

Tribunalul Bucureşti a dispus, joi, arestarea pentru 30 de zile a fraţilor interlopului Emi Pian, pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de omor. În acelaşi dosar, a fost arestat preventiv şi un alt membru al clanului Duduianu. Cei trei membri sunt acuzaţi că au încercat să-l omoare pe Richard Emanuel Gheorghe, după ce acesta din urmă l-a înjunghiat pe Emi Pian.

CONTEXT

Surse Libertatea susțin că perchezițiile făcute miercuri la mai multe locuințe ale Duduienilor și care a dus la arestarea de ieri a celor 3, ar fi avut drept scop să recupereze și dovezile unei întâlniri secrete desfășurate între Liviu Vasilescu, șeful Poliției Române, Bogdan Berechet, șeful Poliției Capitalei și membrii din clanul Duduienilor: ”Îi au acum la mână și-i pot compromite oricând. O copie a înregistrării secrete a ajuns deja la un avocat al clanului”, afirmă o sursă a ziarului.

Liviu Vasilescu_chestor de poliție

Liviu Vasilescu- Șeful Poliției Române

Ieri, șeful Poliției Române a declanșat un control care vizează Serviciul Omoruri al Poliției Capitalei,condusă de Radu Găvriș, structură care a coordonat intervenția de la perchezițiile efectuate miercuri la casele membrilor clanului Duduianu. Motivul: mascații de la trupele speciale au fost trimiși, în mod greșit, la casa unui coleg de la SIAS, în loc să meargă la unul dintre imobilele vizate de acțiune, au precizat surse din Poliție pentru G4media.ro

ÎNTÂLNIREA DE LA MIEZUL NOPȚII
 
Astfel, în noaptea de sâmbătă, cu doar câteva ore înaintea înmormântării interlopului, ar fi avut loc o întâlnire în condiții neobișnuite între membrii ai Duduienilor și o tripletă de la vârful forțelor de ordine: Liviu Vasilescu, șeful Poliției Române, Bogdan Berechet, șeful Poliției Capitalei, și un ofițer superior de la o secție din sectorul 5, zonă unde locuiesc capii familiei lui Pian.

 

Adrian Berechet_ șeful Poliției Capitalei

Adrian Berechet – Șeful Poliției Capitalei (București)
 
Întrevederea s-a produs într-o biserică din sectorul 5, deschisă special pentru această discuție. Duduienii ar fi înregistrat audio tot dialogul avându-i acum la mână pe Vasilescu, Berechet și pe celălalt polițist, care-i rugau să nu vină multă lume, să nu se producă haos și alte probleme(sursă Libertatea).
 
Liviu Vasilescu și Bogdan Berechet nu au avut nicio reacție în presă până la ora închiderii ediției. Este așteptată și reacția ministrului de interne, Marcel Vela.

 

ACUZAȚII EXPLOZIVE ÎN DIRECT

Comisar-șef Andrei Marius, șeful Serviciului Grupuri Infracționale Violente, a adus acuzații explozive într-un interviu dat postului de televiziune DIGI 24:

 

Comisar-șef Andrei Marius, șeful Serviciului Grupuri Infracționale Violente

Întrucât am înțeles să continuăm aceste activități cu toate untitățile de parchet, din interior s-au declanșat anumite presiuni, cercetări prealabile, analize de climat organizațional, controale inopinate din partea conducerii, aspecte care au îngreunat activitatea. Mai mult decât atât, o treime din cadrul colectivului a părăsit structura căutând alte locuri de muncă. 

Reporter: S-au oprit unele anchete pentru că nu ați mai putut colabora cu DIICOT și ancheta fapte mai grave?

Comisar-șef Andrei Marius: Așa este, unele anchete au fost oprite de pe o zi pe alta.

Serviciul Grupuri Infracționale Violente – structura din Poliția Capitalei care se ocupă de documentarea și destructurarea clanurilor –  există sub această formă din 2013. Tot de atunci, la comandă este comisarul-șef Andrei Marius. Este prima oară când ofițerul de poliție apare public și spune că haosul din București a început de când structura a fost forțată să își reducă brusc activitatea.

Andrei Marius: Să ne gândim dacă în anii 2014-2015-2016 astfel de evenimente au mai fost, vă spun că NU au mai fost lucrurile astea. Au început să apară pe fondul slăbirii acestei structuri la nivel de București și odată cu, probabil, această pandemie și întoarcerea în țară a multor infractori din alte state europene.

Andrei Marius: Nu pot să vorbesc despre acele anchete, nu știu în ce fază sunt, s-ar putea să vorbesc de anumite anchete are sunt în desfășurare și nu ar fi profesional din partea mea. Cert este că nouă ni s-a oprit delegarea în acele anchete! (…) Așa cum am menționat în toate materialele pe care le-am făcut, am încercat să arăt că aceste ingerințe și presiuni nejustificate nu fac decât să afecteze activitatea serviciului, care, până la urmă, se va vedea în stradă, prin acele conflicte stradale care pot să apară între membrii acestor grupuri.

Andrei Marius: Pe finalul anului și în toate materialele pe care le-am făcut cu cercetarea prealabilă am informat vizavi de presiunile puse.

Reporter: Ați informat ierarhic, pe șeful Poliției Române. Ce vi s-a și răspuns?

Andrei Marius: Nu am primit un răspuns în acest sens. Am raportat de fiecare dată șefilor ierarhici și toate aceste aspecte am încercat să le rezolvăm instituțional. 

Reporter: Nu s-a întâmplat nimic.

Andrei Marius: Nu s-a întâmplat nimic.

Șeful Serviciului Grupuri Infracționale spune că abia de anul acesta structura își desfășoară activitatea normal, după ce conducerea Poliției Capitalei a fost schimbată. Serviciul Grupuri Infracționale este cel care ar fi trebuit să prevină scandalul dintre clanuri, care s-a lăsat cu uciderea lui Emi Pian.

Andrei Marius: Nu a fost o stare conflictuală latentă anterioară, a fost o situație absolut inopinată. (…) La finalul anului trecut, la nivelul serviciului pe care îl coordonez a fost primită o informare cu privire la o anumită adresă din sectorul 6, însă nu era vorba despre adresa unde s-a întâmplat incidentul, ci o cu totul altă adresă.

Comisarul șef mai spune că e greu de ținut pasul cu interlopii, în condițiile în care din structura pe care o conduce fac parte doar 35 de oameni.

Reporter: De ce va feriți să spuneți un număr al grupărilor care acționează în Capitală?

Andrei Marius: Fiindcă nu vrem ca opinia publică să creadă că orașul în care trăim este un oraș al interlopilor sau al grupărilor infracționale.

Reporter: Așa pare, ne uităm la televizor, ne uităm la imaginile care apar, la filmările care apar pe rețelele sociale, la bătăile din fața Parlamentului, oameni tăiați cu sabia în 2020, la arme găsite… Lucrurile așa arată, că nu stăpâniți problema…

Andrei Marius: V-am explicat că toate aceste activități presupun timp.

În plus, apar și alte probleme, o recunoaște chiar șeful din Poliție: colegi de-ai lui care trădează tabăra și oferă informații infractorilor.

Andrei Marius: Vă pot spune cu certitudine că am avut, în fiecare anchetă complexă, câte un polițist care a fost cercetat, (…) Membrii lumii interlope înțeleg să săvârșească diferite infracțiuni, în momentul în care sesizează că sunt cercetați sau știu că sunt cercetați încearcă să afle diferite lucruri din cadrul anchetei, să rezolve problema, să stingă ancheta penală și de multe ori ajung, într-adevăr, să solicite aceste date și informații prin intermediul unor polițiști. (…) Nu vrem ingerințe, nu vrem presiune, vrem doar să ne facem treaba. (…)  Anul trecut au fost ingerințe din partea conducerii. Nimeni nu ne garantează că peste un an de zile nu vor fi alte situații similare având în vedere inclusiv ieșirea mea publică.

Reporter: Vă e teamă, acum, după ce ați dat acest interviu, că veți fi destituit din funcție sau orice altă situație?

Andrei Marius: Nu sunt genul de om care să țin cu dinții de scaun. Îmi asum public ceea ce am spus. Îmi doresc în primul rând ca opinia publică să cunoască cine suntem. Suntem niște oameni demni, niște polițiști care și-au făcut efectiv treaba.

 

 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Pe timp de război, cresc acțiunile firmelor producătoare de armament

Acțiunile unor mari companii care produc echipamente militare au crescut semnificativ, în contextul războiului din Ucraina și, mai nou, al războiului din Orientul Mijlociu,...

Ciolacu, declarații cu privire la discuțiile din Qatar

Într-o vizită oficială în Doha, capitala Qatarului, premierul Marcel Ciolacu a purtat miercuri întrevederi semnificative, conturând perspectivele de cooperare și colaborare între România și...

Iohannis la Consiliul European, azi și mâine. Situația din Orientul Mijlociu, pe agendă

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, astăzi şi mâine, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles.Şeful statului va participa, de...
Ultima oră
Pe aceeași temă