6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFratele directorului SIE a fost recunoscut, la DIICOT, de o victimă a...

Fratele directorului SIE a fost recunoscut, la DIICOT, de o victimă a traficului sexual

Gabriel Predoiu, fratele șefului Serviciului de Informații Externe, generalul Silviu Predoiu, a fost recunoscut, într-o fotografie, de o fată care a fost victima traficului sexual, dezvăluie, miercuri, pe blog, jurnalistul Cătălin Tolontan.

Potrivit acestuia, purtătorul de cuvânt al SIE a confirmat că directorul SIE, generalul Predoiu, a admis că persoana al cărei nume apare în investigațiile procurorilor este fratele lui, Gabriel Predoiu.

La momentul în care s-au produs faptele investigate de procurori, Gabriel Predoiu era ofițer SRI, a precizat purtătoarea de cuvânt a SIE, Lavinia Guzu.

Potrivit acesteia, la momentul comiterii acelor fapte, Gabriel Predoiu se afla la locul evenimentelor în misiune, în calitate de ofițer SRI. 

“Da, domnul Gabriel Predoiu este fratele domnului general Silviu Predoiu. Domnul general este ușor supărat. (…) În sensul în care află aceste lucruri din presă. Fratele dânsului a fost ofițer SRI, acum lucrează în mediul privat. Ne e dificil să comentăm ca instituție o problemă a cuiva care nu aparține instituției”, a precizat reprezentanta SIE, citată de Cătălin Tolontan.

Gabriel Predoiu era ofițer SRI în perioada anilor 2004-2005, când ar fi fost văzut foarte des în preajma șefului traficanților de minore.

La restaurantul Shanghai a funcționat un bordel clandestin, în care erau exploatate minore cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani.

Uneia dintre victime, procurorii i-au cerut “să privească cu atenție planșa fotografică numărul 1 cu patru poze și să indice printre ele persoana care frecventa restaurantul Shanghai, salonul de masaj in incinta acestuia și despre care știe că deține funcția de polițist sau alte funcții ce implică funcționari de stat”.

”Privind cu atenția planșa numărul 1, numita … a indicat fără ezitare fotografia numărul 2”, care îl reprezintă pe Gabriel Predoiu, indică rechizitoriul procurorilor.

Rețeaua de trafic sexual, care a avut drept victime și fete minore, era coordonată, în România, de cetățeni chinezi.

”În cauză au fost solicitate autorizații de interceptare din care au rezultat că inculpații beneficiază de sprijinul unor ofițeri de poliție, comisari de gardă financiară, funcționari publici din cadrul unor ministere, persoane care îi ajută să obțină documentele necesare introducerii în țară a cetățenilor străini, precum și rezolvarea unor probleme ce pot constitui obiectul unor cauze penale”, au precizat procurorii.

Magistrații DIICOT au cerut disjungerea cazului, astfel încât să poată fi cercetate toate persoanele implicate.

Ancheta procurorilor a pornit de la Ion Craiu, despre care se precizează următoarele: “Fiind subcomisar al secției 11 Poliție, Craiu răspundea de restaurantul Shanghai”. Polițistul este acuzat acum de procurori că îi proteja pe traficanți și chiar îi numea ”jegoși” pe cetățenii care îi reclamau.

În mod absolut șocant, chiar și în asemenea condiții, Ion Craiu a fost înaintat în grad de două ori și s-a pensionat recent, din funcția de șef al Poliției Parlamentului României.

Un alt personaj al cărui nume apare în dosar este Marius Olteanu Felician. În prezent, el este procuror, șeful Secției Urmărire Penală la Curtea Militară de Apel.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă