21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFOTO EXCLUSIV. Autostrăzile fantomă ale României

FOTO EXCLUSIV. Autostrăzile fantomă ale României

Întrebări esențiale

Care este stadiul marilor proiecte de autostrăzi din România?

Guvernul Ludovic Orban pregătește plata primelor facturi pe anul 2020.

Ministerul Transporturilor, prin Compania Națională de Drumuri, va achita milioane de euro pentru contracte reziliate și autostrăzi inexistente.

Cum s-a ajuns la acestă situație?

Modul în care juriștii și ceilalți specialiști ai Companiei de Drumuri au gândit contractele încheiate cu constructorii fac ca statul român să plătească sume importante de bani pentru contracte reziliate de ani buni.

Bucureștenii, care visează de mulți ani la o centură a Capitalei, pot spera în continuare, deoarece Compania de Drumuri a alocat circa 100.000 de euro pentru analiza în vederea exproprierilor.

“România liberă” prezintă primele facturi decontate de Guverul Ludovic Orban, prin Compania Națională de Administrare a Infrastructutrii Rutiere (CNAIR), pentru diferite proiecte de autostrada.

Cea mai mare factură este dată la plată, de către statul român, prin specialiștii Companiei de Drumuri, pe un contract reziliat de cinci ani.

Aproximativ 10 milioane de euro pleacă din conturile CNAIR către italienii de la Impresa Pizzarotti, pentru un contract de autostradă reziliat încă din anul 2015.

Mai exact, statul român, în 2007, încheia contractul pentru construcția a 19 kilometri de autostradă, între București și Ploiești, cu italienii de la Impresa Pizzarotti.

Chiar dacă acordul a fost reziliat, în 2015, costructorul italian beneficiază de bani de la statul român, printr-o decizie obținută în instanță de judecată, grație modului defectuos prin care specialiștii Ministerului Transporturilor au perfectat clauzele contractuale.

Factura firmei Impresa Pizzarotti, în valoare de 46,49 milioane de lei, este înregistrată în ROGOP – Registrul Operațiunilor Generatoare de Obligații de Plată al CNAIR.

O altă companie italiană, Astaldi SPA Italia Sucursala România, primește de la CNAIR 14,4 milioane de lei (circa 3 milioane de euro), pentru lucrările aferente unui lot de autostradă, între Târgu Mureș și Câmpia Turzii.

Factura este decontată în baza lucrărilor pentru autostrada Brașov -Târgu Mureș – Cluj – Oradea, secțiunea 2A, Ogra -Câmpia Turzii, Lot 2, Iernut – Chețani.

Câțiva bani, pentru visul bucureștenilor

 La jumătatea lunii ianuarie, în cadrul Companiei de Drumuri, a fost înregistrată încă o factură pentru un proiect de autostradă.

Mai exact, pentru Autostrada Transilvania, francezii de la Egis International au înregistrat, la registrul de plăți, o factură de aproximativ 200.000 de euro, pentru supervizarea Autostrăzii Brașov – Cluj – Borș.

Precizăm că francezii de la Egis Internațional au încheiat contractul pentru supervizarea Autostrăzii Transilvania, în urmă cu aproape 16 ani, în data de 30 august 2004.

Centura mult visată de bucureșteni, la nivel de autostradă, primește, după o lungă așteptare, banii de la Compania de Drumuri.

Firma Teaha&Fuzesi – SCA are de încasat puțin peste 100.000 de euro doar pentru întocmirea unor documentații cadastrale, rapoarte și evaluări și reprezentare, în vederea dobândirii prin expropriere a imobilelor necesare proiectării și execuției Autostrăzii de Centură București, Sector Centură Sud.

După ce și-a dat seama că românii pierd zece ore pe drum, între București și Brașov, conducerea Ministerului Transporturilor a găsit bani pentru ceea ce mass-media a denumit “autostrada invizibilă”, Comarnic – Brașov.

Search Corporation a înregistrat, la registrul de plăți din cadrul CNAIR, o factură în valoare de circa 110.000 de euro, pentru supervizarea Autostrăzii București – Brașov, tronson Comarnic – Brașov, sector Predeal – Cristian, km 162 – 168 și legătură.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Probleme pe aeroportul din Dubai. Zbourile au fost deviate

Aeroportul Internațional din Dubai a deviat temporar zborurile la sosire marți, 16 aprilie 2024, până la îmbunătățirea condițiilor meteorologice, au anunțat oficialii, adăugând că...

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...

FMI a revizuit în scădere, la 2,8%, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până...
Ultima oră
Pe aceeași temă