19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFostul ministru Gabriel Sandu a făcut plângere împotriva clasării dosarului Microsoft

Fostul ministru Gabriel Sandu a făcut plângere împotriva clasării dosarului Microsoft

Gabriel Sandu este în prezent deținut la Penitenciarul Jilava, astfel că plângerea a fost depusă de către avocatul fostului ministru, Daniel Chitic.

Gabriel Sandu face plângere împotriva soluției de clasare, decisă de DNA la data de 8 ianuarie 2018.

La acel moment, procurorii au emis decizia de clasare “ca urmare a intervenirii prescripției” față de Mihai Tănăsescu, fost ministru al Finanțelor Publice, precum și față de Șerban Mihăilescu, fost ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului.

În același dosar mai sunt implicați Adriana Țicău (fost ministru al Comunicațiilor) și Alexandru Athanasiu (fost ministru al Educației și Cercetării.

“Luând act de singurele informații pe care le avem până la momentul comunicării Ordonanțelor de clasare (solicitate prin adresa înregistrată sub nr. 2164/2018), constatăm că termenul de prescripție avut în vedere de către DNA este cel de 10 ani prevăzut la art. 154 al. 1 lit. b Cod.penal, ca urmare a încadrării juridice dată faptelor celor mai sus amintiți, și anume art. 132 din Legea 78/200 raportat la art. 297 Cod penal și la 309 Cod penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal. Față de această situație considerăm că NU s-a împlinit termenul de prescripție a răspunderii penale față de infracțiunile reținute în sarcina persoanelor mai sus numite, în cauză intervenind întreruperea răspunderii penale prevăzute de art. 155 Cod penal”, se menționează în plângerea formulată de fostul ministru Gabriel Sandu.

Pe de altă parte, în același dosar, împotriva lui Claudiu Florică și a lui Dinu Pescariu s-a dispus trimiterea în judecată.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, rechizitoriul întocmit de procurori arată că “În perioada decembrie 2003 – octombrie 2004, reprezentanții Guvernului României (Nica Dan, în calitate de ministru al comunicațiilor și tehnologiei informației, Țicău Silvia Adriana, în calitate de secretar de stat la Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, respectiv de ministru al comunicațiilor și tehnologiei informației și Athanasiu Alexandru, în calitate de ministru al educației și cercetării), au inițiat și susținut după caz, proiectele Hotărârilor de Guvern nr.1473/11.12.2003, nr.470/01.04.2004 și nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat încheierea între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers a contractului comercial de închiriere de licențe nr. 0115RO/15.04.2004, referitor la produsele Microsoft, respectiv s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licențe și pentru produsele educaționale Microsoft. În scopul de a favoriza Fujitsu Siemens Computers prin evitarea organizării unei licitații publice, în cuprinsul Hotărârilor de Guvern menționate s-a invocat, în mod nereal, calitatea acestei firme de unic distribuitor pentru licențele Microsoft. Extinderea contractului comercial de închiriere de licențe și pentru produsele educaționale Microsoft a fost aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 1778/21.10.2004 fără a exista un necesar fundamentat. Aprobarea încheierii între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers a contractului comercial de închiriere de licențe nr. 0115RO/15.04.2004, referitor la produsele Microsoft, precum și extinderea contractului comercial de închiriere de licențe și pentru produsele educaționale, s-au făcut cu încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers pentru licențele Microsoft, iar de discount-ul acordat de firma Microsoft în considerarea Guvernului României a beneficiat Fujitsu Siemens Computers”.

Procurorii DNA au ajuns la concluzia că fapta reprezentanților Guvernului României “ întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu”și a cauzat statului roman un prejudiciu în valoare totală de 66.965.343,88 USD, “iar pe de altă parte – un folos necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers”.

Suma de 22.787.515 USD, reprezentând o parte (aproximativ o treime) din folosul necuvenit obținut din infracțiunea de abuz în serviciu de către Fujitsu Siemens Computers a făcut obiectul infracțiunii de spălare de bani.

Persoanele implicate în operațiunile privind disimularea originii ilicite a sumei totale de 22.787.515 USD, reprezentând o parte din folosul patrimonial necuvenit obținut din infracțiunea de abuz în serviciu de către Fujitsu Siemens Computers, au fost inculpații Florică Claudiu Ionuț și Pescariu Dinu Mihail, acesta din urmă fiind și beneficiarul final al unei părți din această sumă.

Deși Claudiu Florică și Dinu Pescariu au fost trimiși în judecată, DNA a considerat că față de Mihai Tănăsescu, Șerban Mihăilescu, Dan Nica, Adriana Țicău și Alexandru Athanasiu “termenul general de prescripție pentru infracțiunea de abuz în serviciu este de 10 ani. Referitor la această infracțiune, data săvârșirii ultimei acțiuni este 21.10.2004, data adoptării Hotărârii de Guvern nr. 1778/21.10.2004, moment de la care a început să curgă termenul general de prescripție a răspunderii penale (și nu de la data producerii prejudiciului efectiv, respectiv data de 15 aprilie 2009, momentul plății ultimei rate aferente contractului nr. 0115RO/15.04.2004) – Conform Deciziei nr. 18/30.01.2014 pronunțată de Î.C.C.J. – Completul de 5 Judecători în dosarul nr. 4963/1/2013 în ceea ce privește momentul consumării infracțiunii de abuz în serviciu”.

“Față de persoanele mai sus numite care au avut funcția de miniștri în perioada 2004 – 2008 a intervenit întreruperea cursului prescripției anterior datei de 21.07.2014. Față de persoanele indicate NU a putut interveni nici prescripția specială a răspunderii penale prevăzută la art. 155 al. 4 C.pen., această situație putând fi avută în vedere începând cu data de 01.04.2024, ca efect al însăși Ordonanțelor de clasare pe care le atacăm pe această cale. Vă solicităm să dispuneți continuarea cercetării penale a numiților Tănăsescu Mhai, Mihăilescu Petru, Nica Dan, Țicău Adriana și Athanasiu Alexandru”, se scrie în plângerea formulată de Gabriel Sandu.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă