8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFost manager al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, trimis în judecată

Fost manager al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, trimis în judecată

Procurorii DNA Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Mihail Popescu, la data faptei şef al Biroului achiziţii publice în cadrul Consiliului Judeţean Neamţ, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave şi a lui Ioan Lazăr, la data faptei manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, pentru complicitate la infracţiune.

În acelaşi dosar, în faţa judecătorilor vor ajunge şi administratorul unei societăţi, dar şi un angajat al firmei, pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave.

În perioada 2012-2013, Mihail Popescu, în calitatea menţionată, beneficiind de ajutorul celorlalţi trei, şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute de lege în legătură cu desfăşurarea unei proceduri de licitaţie publică ce a vizat “Amenajare a blocului operator din cadrul SJU Neamţ”.

Concret, spun anchetatorii, între cei patru ar fi intervenit o înţelegere prealabilă în legătură cu desfăşurarea procedurii de achiziţie publică în scopul favorizării unei asocieri de firme controlată de cei doi oameni de afaceri.

„În contextul menţionat, Mihail Popescu şi Ioan Lazăr ar fi permis implicarea celor doi oameni de afaceri atât la întocmirea documentelor premergătoare organizării procedurii de atribuire, prin care aceştia au stabilit preţul investiţiei, cât şi la activităţile specifice procedurii de licitaţie organizată de Consiliul Judeţean Neamţ. Acest fapt ar fi condus la câştigarea licitaţiei de către asocierea de firme prin participarea la procedură în calitate de unic ofertant şi la vătămarea intereselor unei alte societăţi comerciale, constând în îngrădirea accesului la procedura de achiziţie publică”, se precizează într-un comunicat.

Ulterior, arată procurorii, cei doi oameni de afaceri ar fi livrat Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ aparatură medicală cu 3.430.393 lei mai scumpă faţă de valoarea de achiziţie (5.109.011 lei), prin aceste demersuri creându-se Consiliului Judeţean Neamţ un prejudiciu în valoare de 3.430.393 lei, sumă care reprezintă totodată un folos necuvenit pentru societatea celor doi oameni de afaceri.

Consiliul Judeţean Neamţ a transmis că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de menţionată. 

Ioan Lazăr a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu și în 2018. „În perioada 2013 – 2015, inculpaţii Lazăr Ioan şi Murariu Oana Dana, în calităţile menţionate mai sus, şi-au îndeplinit, prin încălcarea legii, atribuţiile de serviciu în legătură cu desfăşurarea unei proceduri de licitaţie publică ce a vizat achiziţia unui computer tomograf, la un preţ supraevaluat, fără a avea la bază niciun fel de documente justificative”, spuneau atunci procurorii. 

Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă