Sediul Europol

Firme din România sunt implicate în trafic de migranți

O rețea de infractori aduce în Europa Occidentală migranți din Vietnam, prin intermediul unor “companii pe care le controlează în Germania și în România”, a anunțat Europol.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 05.03.2020 - 10:46

Poliția federală din Germania, Bundespolizei, sprijinită de organizația Europol, a început destructurarea unei rețele infracționale care aducea ilegal în Germania migranți din Vietnam.

Potrivit unui comunicat transmis, acum două zile, de Europol, șase suspecți au fost arestați, la data de 3 martie 2020, în mai multe localități din Germania, sub acuzația că ar fi membri ai unei rețele care a a adus ilegal în Europa peste o sută de migranți din Vietnam.

Cercetările Poliției sunt încă nefinalizate, dar până acum se estimează că gruparea criminală a facilitat intrarea în Germania a circa 160 de migranți ilegali de origine vietnameză, în schimbul unor sume de bani încasate de la fiecare migrant, sume cuprinse între 5.000 și 20.000 de euro.

Principala acțiune a polițiștilor a avut loc în regiunea Berlinului. Alte acțiuni s-au desfășurat în orașele Bühl (landul Baden-Württemberg), Koblenz (landul Renania Palatinat), Neubrandenburg (Mecklenburg), Oschatz (Saxonia), Weiterstadt și Wiesbaden (landul Hessa) și Zetel (Saxonia Inferioară).

Gruparea infracțională era monitorizată încă din anul 2018. Potrivit comunicatului Europol, rețeaua criminală aducea migranți din Vietnam pe baza unor vize Schengen valabile, acordate însă “pe motive false, folosind invitații furnizate de diverse companii controlate de rețeaua din Germania și România”.


Odată ce migranții ajungeau în Europa, rețeaua le asigura călătoria până în Germania cu mașini particulare. Acolo, migranții erau lipsiți de bunurile lor personale și erau ținuți în captivitate împotriva voinței lor până când își achitau datoriile către rețeaua criminală, prin muncă neplătită”, precizează Europol.

„Persoanele implicate în trafic de migranți sunt departe de acea imagine de oameni binevoitori care încearcă să îi ajute pe ceilalți să ducă o viață mai bună”, avertizează Robert Črepinko, șeful Centrului Europol de combatere a traficului de persoane.

Comunicatul Europol nu dezvăluie numele firmelor, din România și din Germania, care facilitau aducerea de imigranți ilegali din Vietnam. Ar putea fi vorba fie de firme de intermediere a forței de muncă, fie de companii care s-ar fi declarat interesate să angajeze muncitori străini pentru propriile lucrări.

Potrivit datelor oficiale, în România trăiesc deja mii de cetățeni proveniți din Asia, inclusiv din Vietnam. Unii au intrat cu forme legale și lucrează în domenii în care România are un deficit de forță de muncă – de exemplu în construcții, în industria navală și în restaurante. Alții fie au intrat ilegal în România, fie au încercat să treacă ilegal din România în Ungaria și au fost capturați de Poliția de Frontieră română.

Chiar dacă solicită azil pe motive politice, acești oameni sunt teoretic monitorizați de autoritățile române, pentru că niciunul dintre cazuri nu este, de la bun început, limpede. Un incident consemnat la București, în luna noiembrie 2019, a fost cel în care un vietnamez venit la muncă în România și-a ucis un conațional. Poate la fel de grav a fost incidentul consemnat la începutul lunii 2020, când trei tineri originari din Libia, care intraseră ilegal pe teritoriul României, au încercat să jefuiască pasagerii din trenul Timișoara – Baia Mare și l-au amenințat cu moartea pe șeful de tren.

Tema refugiaților veniți din afara Europei, care vor să se stabilească în țări membre ale UE, este sensibilă, iar autoritățile române au ales varianta de a se conforma solicitărilor UE și de a accepta migranți în țara noastră. Așa se face că demnitarii de la București n-au comentat incidentul din tren. În schimb, a reacționat primarul Municipiului Satu Mare, Gábor Kereskényi.
 
”Oficialii Uniunii Europene au reluat în ultima vreme presiunile asupra României de a prelua o parte din migranții care vor să se stabilească în Occident. În schimb, nu se mai aude nici un cuvânt despre aderarea României la Spațiul Schengen. Consider că pericolul reprezentat de migrația necontrolată promovată de anumiți lideri din Europa este un real pericol pentru România, pentru întreaga noastră zonă. Trebuie să luăm o poziție fermă, până când nu va fi prea târziu. Trebuie să ne păstrăm identitatea și să ne apărăm valorile noastre creștine!”, a declarat primarul din Satu Mare.

Comentarii