10.2 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFilmul morții judecătorului Stan Mustață

Filmul morții judecătorului Stan Mustață

UPDATE: Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor îl acuză pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, de “dezinformare prin omisiune” în cazul morţii lui Stan Mustaţă.

“Ministrul Justiţiei, domnul Tudorel Toader, declara recent că a cerut controale la penitenciarele Jilava, Rahova si Giurgiu ca urmare a decesul deţinutului Stan Mustaţă, deşi acestea se declanşează din oficiu de către Parchet în cazul decesului unei persoane custodiate, indiferent de motivele aparente. O reacţie extrem de nepotrivită, având în vedere că acesta cunoştea informaţii de natură a clarifica circumstanţele decesului, un aspect important fiind cel referitor la conexiunea eronată făcută între transferul deţinutului şi decesul care a avut loc o lună mai târziu, pe fondul unor afecţiuni cronice”, spun reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor într-un comunicat de presă transmis vineri dimineaţă.

Ei spun că fostul judecător Stan Mustaţă a decedat în 8 august, în jurul orei 22.15, la Secţia Terapie Intensivă a Spitalului de Nefrologie Carol Davila, în dimineaţa zilei următoare ministrul Toader fiind informat în amănunt de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor referitor la acest eveniment.

“Considerăm aşdar că ministrul Justiţiei, domnul Tudorel Toader, nu şi-a respectat obligaţia de informare corectă a publicului şi a încercat să se scoată în mod cinic din ecuaţia responsabilităţii pentru eventualele nereguli şi probleme de sistem, una fiind chiar măsura recentă a acestuia de a reorganiza Serviciul medical din penitenciare într-unul de supraveghere medicală în pofida opoziţiei exprimate de către specialişti”, adaugă sindicaliştii din Administraţia Penitenciarelor. 

Fostul judecător Stan Mustaţă a murit în închisoare. Însă nu este vorba de un caz singular: 876 de persoane au avut aceeași soartă, între 2008 și 2016, potrivit cifrelor oficiale. Printre ei se numără omul de afaceri Dan Adamescu, dar și fostul ofițer SRI Sorin Crivăț. Un sistem ucigaș și cinic, care preferă să-i țină în spatele gratiilor chiar și pe cei foarte grav bolnavi, în fază terminală. Nu departe de acest deznodământ este și fostul președinte al Consiliului Județean Constanța Nicușor Constantinescu, diagnosticat cu cancer. Au fost condamnați, dar nu la pedeapsa capitală. Parcă pedeapsa cu moartea a fost abolită în 1990. Sau poate că nu.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar penal de moarte suspectă în cazul decesului fostului judecător Stan Mustaţă. Administrația Națională a Penitenciarelor a anunțat începerea unei anchete interne la Penitenciarul Jilava. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader,  a confirmat că a cerut efectuarea de verificări în toate unităţile de detenţie prin care a trecut fostul magistrat, care executa o pedeapsă privativă de libertate.

Judecătorul Stan Mustaţă a decedat, în noaptea de miercuri spre joi, la spitalul „Carol Davila“ din cauza unui infarct miorcardic suferit în timp ce i se făcea o dializă. Magistratul, care era încarcerat de mai bine de doi ani, avea cancer, dar suferea şi din cauza unor probleme ale rinichilor.

Ultimele zile ale fostului judecător pot fi reconstituite din declarațiile soției sale, Elena Mustață, și ale avocatei Lorette Luca. ”Ultimul act nenorocit și necugetat pe care l-au făcut a fost atunci când l-au luat de la Rahova. Au venit peste el la 2 noaptea mascații și au spus: «Mustață, scoală-te, că te ducem la Penitenciarul Giurgiu». Penitenciar de maximă siguranță, unde se duc numai cazurile disciplinare!”, a relatat Elena Mustață, citată de Antena 3. Deși starea de sănătate a lui Mustață era deteriorată, autoritățile nu i-au explicat avocatei rațiunile mutării. „Elena, vor să mă omoare!”, a fost mesajul transmis de judecător soției sale.

 

Mutat de mai multe ori

 

Însă moartea nu a survenit imediat. „L-au dus la spital și au spus probabil doctorii de acolo că este într-o stare foarte gravă. Și atunci în două zile i-au facut actele și l-au mutat înapoi la Rahova – bolnav, așa cum era”, a explicat Elena Mustață.

Ulterior, Stan Mustață a ajuns la Penitenciarul Jilava, potrivit afirmațiilor văduvei sale și ale avocatei. Lucrurile nu s-au oprit aici, potrivit relatării fostei sale soții. „După care i-a fost din ce în ce mai rău, l-au dus la spital și de la spital au spus că trebuie neapărat dus la un spital de stat. Și l-au dus la «Sfântul Ioan». Aici i-au facut niște dialize, niste catetere groaznice – i-au distrus picioarele: când în piciorul stâng, când în piciorul drept“, a relatat Elena Mustață.

Se decide internarea lui Stan Mustață la Spitalul „Carol Davila“. „Și stați să vedeți că l-au luat de acolo, de la «Sfântul Ioan», în loc să-l ducă direct la «Carol Davila». L-au chinuit și l-au dus în penitenciar. Acolo, în penitenciar, săracul având numai pansamente, și la piciorul stâng, și la piciorul drept, săracul de el n-a avut cum să se spele, nici să se îmbrace”, a relatat văduva. Dimineața a fost dus la Carol Davila, iar în mașină i s-a făcut rău. Așa s-a ajuns la ultimul episod. „Când a ajuns acolo, eu eram deja venită de la 7 jumătate, să vorbesc cu medicii. L-au luat, l-au monitorizat și la ora 16 l-au băgat în operație, ca să-i pună un cateter de calitate. S-au chinuit, au pus cateterul și au început să-i facă dializa. La două ore de la dializă, a făcut infarct și a cedat. S-a terminat cu viața lui Stan Mustață!”, a relatat Elena Mustață.

„Voi face plângeri împotriva directorului care a dispus transferul la 2 noaptea. Băieţii de la intervenţie care l-au luat la 2 noaptea l-au luat pentru că aşa au primit ordin, nu lucrătorii penitenciarului sunt vinovaţi, vinovat este cel care a dat ordin, care a dat dispoziţia de transfer”, a explicat Lorette Luca.

„Judecătorul Stan Mustață a fost asasinat”, a scris fostul europarlamentar Adrian Severin, care l-a cunoscut pe Mustață în închisoare. „Judecătorul Stan Mustață putea fi eliberat de mult. Măcar și printr-o grațiere individuală. Mai mult decât un act de dreptate, ar fi fost un act de omenie”, a explicat Severin.

 

Reverberațiile dosarului ICA

 

Stan Mustaţă a fost condamnat, pe 11 mai 2016, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la opt ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru luare de mită.

În mai 2014, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Stan Mustaţă, judecător la Curtea de Apel Bucureşti, pentru mai multe fapte de corupţie, fiind acuzat că ar fi cerut bani, în mai multe rânduri, de la persoane condamnate sau inculpate pentru a da soluţii favorabile acestora. Mustaţă a susţinut tot timpul că dosarul său a fost ”fabricat artificial”, pentru că era bănuit că încearcă să tergiverseze dosarul ICA, în care Dan Voiculescu urma să fie condamnat la 10 ani de închisoare. În momentul în care a fost arestat pentru luare de mită, el era unul dintre judecătorii din Dosarul ICA.

Presa a difuzat o înregistrare cu fostul președinte Traian Băsescu, vorbind cu o persoană neidentificată despre dosarul lui Dan Voiculescu. „Să-i vezi când vorbeau a doua zi după condamnarea, care cum le-o spusese cu trei zile înainte, s-a împlinit. Cum îmi spunea mâine îl luăm pe Mustaţă şi intră Camelia Bogdan. Să-i vezi după o zi când spuneau am vorbit cu Camelia Bogdan şi a spus că dacă aveam Codul Penal îi dădea 20 de ani, a putut să-i dea doar zece. Pe urmă trage concluziile Coldea, ştii. Să-l vezi ce spectaculos e Coldea când trage concluzii”, afirmă Traian Băsescu, potrivit înregistrării.   

 

 

Morți din cauza condițiilor din închisoare

 

Moartea lui Stan Mustață în timp ce se afla în detenție nu este nici pe departe un  caz singular. 876 de persoane au decedat în penitenciar, între 2008 și 2016, potrivit unui document remis de Autoritatea Națională a Penitenciarelor (ANP) la începutul anului 2017, la solicitarea gandul.info.

Dincolo de statistici, sunt oameni în carne și oase care au murit. Pe 24 ianuarie 2017, fostul patron al „României liberă“, omul de afaceri Dan Adamescu, condamnat la patru ani şi patru luni de închisoare, a murit într-un spital privat. ”Nu mai este printre noi. De ziua Unirii s-a dus. A fost o tortură. Asta a fost. O tortură. Cu semnătura judecătorilor şi a procurorilor. O tortură. S-a stins din viaţă la faimosul spital. Toţi judecătorii care au semnat sentinţa lui. Toţi care nu s-au uitat cel puţin pe documentele de la medici. Condiţiile din închisoare, toată lumea, tot sistemul, au ţinut un om şi l-au torturat. Pur şi simplu a fost torturat în închisoare, în spital şi uite că nu a mai putut să lupte. S-a dus să îşi facă operaţie la genunchi, a cerut să fie eliberat, îşi făcuse o treime din pedeapsă, toată lumea a spus că starea lui este foarte gravă, trebuie să plece acasă, nu mai poate să stea acolo, am cerut arest la domiciliu, orice numai să trăiască”, a declarat Adriana Constantinescu, nora lui Dan Adamescu. 

Și fostul ofițer SRI Sorin Crivăț a murit în închisoare pe 27 martie  2007, înainte ca instanța să se pronunțe în dosarul său. Din luna februarie 2007, Sorin Crivăț a stat închis la Penitenciarul Codlea, în arest preventiv, fiind trimis în judecată, sub acuzația de trafic de influență. Pe 23 martie 2007, Crivăț a declarat în fața judecătorilor că la următorul termen va da în vileag tot ce știe. Din datele publicate de presă la vremea respectivă, ar fi fost vorba de informații legate de afaceri din domeniul petrolier. Deși era sănătos tun la arestare, Crivăț a murit oficial în urma unui stop cardiorespirator. Conform unor surse, la morgă, familia a constatat însă că pe trupul lui erau semne de violență și înțepături. 

 

”Voi face plângeri împotriva directorului care a dispus transferul la 2 noaptea. Băieţii de la intervenţie care l-au luat la 2 noaptea l-au luat pentru că aşa au primit ordin, nu lucrătorii penitenciarului sunt vinovaţi, vinovat este cel care a dat ordin, care a dat dispoziţia de transfer.“

 

Lorette Luca,
avocatul lui Stan Mustață

 

Cele mai citite

Erdogan este într-o vizită în Irak pentru dezvoltarea relațiilor economice dintre cele două țări

Președintele Turciei, RecepTayyip Erdogan este în Irak, prima vizită din 2011 a unui lider turc în această țară, potrivit rfi.ro. Subiectele discuțiilor dintre cei...

Top 5 electrocasnice care îți pot face viața mai ușoară

În societatea de azi, tehnologia a revoluționat cu adevărat felul în care oamenii lucrează și trăiesc, iar electrocasnicele moderne au devenit o parte integrantă...

Eurostat: România, printre ţările UE cu cel mai mare deficit şi cea mai semnificativă creştere a datoriei în 2023

Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023,...
Ultima oră
Pe aceeași temă