10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFederația Barourilor Europene condamnă implicarea SRI în actul de justiție din România

Federația Barourilor Europene condamnă implicarea SRI în actul de justiție din România

Adunarea Generală a FBE, care reprezintă peste 250 de barouri și 1 milion de avocați, își exprimă îngrijorarea cu privire la dreptul cetățenilor români de avea acces la o justiție independentă și liberă, precum și situația judecătorilor, procurorilor și avocaților din România, se arată într-un comunicat de presă, făcut public de FBE.

“FBE constată că există o imixtiune în independența judecătorilor,  procurorilor, avocaților și în administrația judiciară, cauzată de intervenția Serviciului Român de Informații în dosarele procurorilor și existența protocoalelor de cooperare dintre SRI, CSM, Inspecția Judiciară, Înalta Curte de Casația și Justiție, Curtea de Apel și Procurorul General”, spune rezoluția Federației Barourilor Europene.

Ministerul Justiţiei, Tudorel Toader, susține că existenţa procoalelor dintre SRI şi instituţii din justiţie ar putea să fi dus la condamnări ilegale, iar dacă acordurile nu au respectat legea, condamnările ar putea fi revizuite.

“Am cerut public desecretizare tututor acestor protocoale pe care le ştim sau nu le ştim. Ce facem în urma cunoaşterii conţinutului? Stăm şi ne minunăm? Pe baza acestei colaborări s-au derulat procese, s-au judecat cauze, au fost condamnaţi oameni. Întrebarea este dacă noi ştim că pe lângă lege au fost astfel de instrumente, poate mai sunt, pe baza acestor instrumente juridice care adaugă la lege au fost condamnaţi oameni. Putem spune noi într-un stat de drept , atât cât e statul de drept în România structurat, asta e condamnare intrată în puterea stabilităţii raportului juridic şi atât sau trebuie să facem ceva să scoatem la lumină şi eventualul caracter nelegal pe care îl are protocolul, iar pe bază de consecinţă condamnări nedrepte pe care unii le-au suferit. Este doar un început descretizarea, dar e de văzut dacă protcoalele au adăugat la lege, dacă pe baza acestora au avut loc condamnări nelegale şi netemeinice”, a declarat Tudorel Toader la Antena 3.

Ministerul a explicat că desecretizarea se face printr-un acord al celor care au semnat protocolul, iar, în ceea ce priveşte răspunderea, instanţa de contencios administrativ poate să evalueze dacă documentul este legal sau nu.

“Primul pas e să vrem, al doilea să ne adresăm instanţei de contencios să verifice legalitatea, după care avem proceduri fie extraordinare de revizunre a hotărârilor pronunţate pe baza procedurilor. Mai există încă o direcţie de abordare care nu este în competenţa mea, dacă nu cumva semnatarii s-au substituit legiutorului, dacă nu cumva s-a creat un conflict juridic de natură constituţională”, a precizat ministrul.

Referitor la protoculul ÎCCJ-SRI, ministrul a spus: “Nu trebuia să-l încheie, să-l aplice şi din momentul aflării trebuia să-l denunţe şi să ceară desecretizarea”.
“Dacă vorbim de răspunderea juridică, trebuie să vedem ce tip de răspundere juridică. Dacă desecretizându-l, declarându-l legal sau nelegal de instanţă să vedem care e fapta ce a general nelegalitate, dacă e infracţiune răspunderea e strict penală a celor care l-au semnat”, a completat ministrul Justiţiei.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă