7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăEXCLUSIV. Șefii din Ministerul Educației își impun manualele cu greșeli

EXCLUSIV. Șefii din Ministerul Educației își impun manualele cu greșeli

Întrebări esențiale

Ce se mai întâmplă cu manualele școlare?

Manualele școlare pentru clasa a VIII-a au ajuns în depozitele de carte ale inspectoratelor școlare din teritoriu abia acum aproximativ două săptămâni, la materii importante precum Limba română și Biologie.

În contextul suspendării activității față în față în unitățile de învățământ preuniversitar, sunt șanse mari ca manualele să nu poată ajunge la elevi până la încheierea primului semestru al anului școlar.

Care este calitatea manualelelor?

Manualul de Biologie pentru clasa a VII-a, de exemplu, conține mari erori.

De exemplu, este confundat creierul mijlociu cu cel intermediar.

Primul autor trecut pe coperta manualului cu greșeli este Traian Șăitan, care de peste 20 de ani este inspector de specialitate în cadrul Ministerului Educației.

Nu mai există un singur manual pe materie școlară, dar, după o practică destul de des întâlnită în unitățile de învățământ din țara noastră, profesorii nu au chiar libertate totală în alegerea cărților pentru elevi.

De multe ori, influența unui inspector școlar sau a unui director de școală contează foarte mult în opțiunea majorității dascălilor dintr-o unitate sau chiar dintr-un județ.

Astfel, în fața elevilor ajung, de multe ori, nu manualele cele mai bune, ci acelea care poarta semnătura unor persoane cu influență.

De cele mai multe ori, autori ai manualeleor alese de majoritatea profesorilor sunt persoane cu state vechi în inspectoratele școlare sau chiar în Ministerul Educației.

 

Generația de sacrificiu

Un exemplu recent de selectare a manualeleor școlare nu pe criterii care să aibă legătură cu calitatea conținutului este cel de pe care trebuie să învețe cei mai mulți elevi de clasa a VII-a, la materia Biologie.

Manualul ales de cei mai mulți profesori pentru materia menționată este cel semnat de Traian Șăitan, persoană cu vechime de peste 20 de ani în Ministerul Educației și în instituții subordonate acestuia, mulți ani șef al comisiei naționale pentru olimpiadele școlare, și o serie de foști și actuali inspectori.

Această carte de specialitate, publicată anul precedent, la editura Ditactica Publishing House, ca manual nou (după noua programă) pentru elevii care s-au aflat în 2019 în clasa a VII-a (denumită de profesori și mass-media “generația de sacrificiu”, pentru că aproape în fiecare an al ciclului primar au primit manualele foarte târziu, dacă le-au mai primit) și care a fost predat generațiilor următoare de școlari, conține cel puțin o gafă de proporții în Anatomie.

La pagina 19 a manualului pe care Traian Șăitan, actualmente inspector de specialitate la materia Biologie din cadrul Ministerului Educației și Cercetării (MEC), la lecția “Cerebelul și diencefalul” se precizează “Diencefalul sau creierul mijlociu (…)”.

Este greșit, deoarece diencefalul este, în realitate, creierul intermediar.

Corect, mezencefalul este creierul mijlociu și face parte din trunchiul cerebral.

Inspectorii de biologie cu state vechi, autori ai acestui manual, confundă diencefalul cu mezencefalul.

Pentru o asemenea gafă, la facultatea de Medicină sau la cea de Biologie, studenții sunt picați la examene.

Pe coperta manualului de Biologie pentru clasa a VII-a, cu greșeli grave, sunt semnați mai mulți autori, pe lângă Traian Șăitan, angajatul cu state vechi în Ministerul Educației, toți cu vchime mare în inspectorate școlare județene și în comisiile naționale de concursuri școlare și olimpiade:

– Adriana Simona Popescu – comisia națională de Biologie;

– Marinela Roxana Roșescu – metodist, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Argeș, comisie pentru concursuri și olimpiade școlare;

– Daniela Petrov – inspector școlar pentru biologie-fizică-chimie în cadrul  ISJ Tulcea;

– Valer Cerbu – secretar comisiile naționale de Biologie, ISJ Alba;

– Cristian Gurzu – ISJ Brăila, membru al comisiei centrale, Olimpiada Națională de Biologie.

 

Vitregirea clasei a VIII-a

Așa numita “generație de sacrificiu” are de suferit și în acest an școlar.

Elevii care se află acum în clasa a VIII-a nu au primit manualele garantate de statul român, la materii importante precum Limba și literatura română sau Biologie, nici până la această dată.

Manualele comandate de Ministerul Educației și Cercetării (MEC) au fost livrate în depozitele de carte ale inspectoratelor școlare din teritoriu, după ce au fost soluționate toate contestațiile și procesul de achiziționare a putut fi încheiat, abia în urmă cu aproximativ două săptămâni.

Bibliotecarii sau alți reprezentanți ai unităților de învățământ au fost chemați pentru a ridica manualele, dar acestea tot nu au putut ajunge la elevi, deoarece școlile sunt închise, ca măsură pentru combaterea răspândirii noului coronavirus.

Mai mult, din cauza închiderii multor școli, încă de la debutul actualului an școlar, a sistemului hibrid și a lipsei de viteză a conducerii MEC în demararea și desfășurarea procesului de achiziționare a manualelor școlare ediții noi și a retipăririlor, sute de mii de elevi nu și-au primit manualele, care au rămas în școli.

Astfel, după ultimele măsuri anunțate de Consiliul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) ș i MEC, elevii nu își vor primi manualele până la vacanța de iarnă și sunt șanse reduse să le primească până la încheierea primului semestru al acestui an școlar, oficial, unitățile de învățământ rămânând închise până pe 23 decembrie.

Până la ora închiderii ediției printate, Traian Șăitan sau MEC nu ne-au oferit un punct de vedere legat de subiectul prezentat mai sus.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...
Ultima oră
Pe aceeași temă