Foto Arhiva

Evaziune fiscală în mai multe județe cu produse aduse din China

Poliţia Română face, joi, 30 de percheziţii la firme şi locuinţe într-un dosar de evaziune fiscală cu mărfuri importate din China, suma prejudiciului ridicându-se la 20 de milioane de lei.

Share

Valentina Vlădoi 0 comentarii

17.05.2018 - 12:09

Acţiunea are loc în şase judeţe şi în Bucureşti, fiind puse în aplicare şase mandate de aducere.

"Poliţia Română desfăşoară o acţiune pe raza a 6 judeţe şi în Bucureşti, în cadrul căreia sunt efectuate 30 de percheziţii la persoane şi firme bănuite de crearea unui prejudiciu 20.000.000 de lei, prin evaziune fiscală, cu mărfuri importate din China. (...)Sunt vizate locuinţele unor persoane bănuite că ar coordona o activitate infracţională, precum şi sediile sau punctele de lucru ale 13 societăţi comerciale", reiese dintr-un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Cele şase judeţe vizate de acţiunea poliţiştilor sunt Arad, Braşov, Călăraşi, Constanţa, Dolj şi Ilfov.

"Din investigaţii a reieşit că, în perioada 2015-2017, persoanele vizate ar fi săvârşit infracţiuni de evaziune fiscală, în urma valorificării, pe teritoriul României, a unor mărfuri importate din China (electronice şi accesorii gsm, produse de uz casnic şi accesorii, jucării, îmbrăcăminte). Acestea ar fi folosit, pentru a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale, facturi ce nu au la bază operaţiuni reale, care ar fi fost derulate cu mai multe societăţi comerciale de tip fantomă", se mai arată în comunicatul IGPR.

Potrivit anchetatorilor, conturile bancare ale acestor firme fantomă ar fi fost utilizate pentru efectuarea de operaţiuni de schimb valutar a banilor obţinuţi din vânzări şi pentru transferul acestora către societăţi din China, cu care, în realitate, nu erau derulate operaţiuni de import pentru mărfurile comercializate.

În acest dosar, sunt puse în aplicare 6 mandate de aducere pe numele persoanelor bănuite, pentru audieri.

Dosarul este instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Comentarii