16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDragoș Condrea îl pune pe Nicolae Ciucă să semneze ca primarul

Dragoș Condrea îl pune pe Nicolae Ciucă să semneze ca primarul

Dragoș Condrea, noul secretar al guvernului, a intrat cu bocancii în Consiliul Economic și Social. Nu a socotit acordurile dintre SGG și ONG-uri, stabilit cu multe luni înainte, privind nominalizările în Consiliul Economic și Social.

La propunerea sa, premierul interimar, Nicolae Ciucă, i-a numit pe reprezentanţii societăţii civile în cadrul Consiliului Economic şi Social (CES), printr-o decizie publicată, vineri, în Monitorul Oficial.

Ce atâtea mofturi? Popata decide

Fostul guvern a stabilit un protocol între Secretariatul General al Guvernului și ONG-uri, privind dreptul acestora de a-și alege reprezentanții în Consiliul Economic și Social, organ consultativ asupra proiectelor de acte normative iniţiate de Guvern sau a propunerilor legislative ale deputaţilor ori senatorilor.

Ciucă a intrat, fără să știe parametrii luptei, într-un război care nu era al lui.

Componența lotului societății civile a fost stabilită, parcă, la popotă, nu printr-o competiție liberă între ONG-uri, așa cum s-a prestabilit. Acordul prealabil spunea că jucătorii pentru lotul societății civile se vor stabili prin votONG.ro.

VotONG e o platformă prin care societatea civilă își alege în mod concurențial, transparent și profesionist reprezentanții săi în diferite organisme sau foruri consultative ale instituțiilor-cheie pentru democrația românească, așa cum scrie pe pagina de gardă.

Pădurile acoperă păienjenismul administrației

Noul secretar general al guvernului, Dragoș Condrea, i-a pus premierului interimar Nicolae Ciucă sub nas numirile în CES, din partea societății civile, fără nicio consultare, după principiul milităresc, la ordin.

Deși acumulase 304 voturi pentru a reprezenta nevoile şi interesele femeilor în acest proces, Adriana Radu, reprezentanta Coaliţiei pentru Egalitate de Gen, nu a fost confirmată de către primul ministru, devenind astfel singurul membru ales în plenul CES, nenumit de Guvern.

Din poziția avută în CES a militat pentru drepturile femeilor, fiind remarcat profesionalismul său în materie legislativă. Adriana Radu a fost înlocuită cu Horia Nicolescu Mihai, care nici măcar nu a candidat. Acesta nu participase la alegeri şi nici nu îndeplinea criteriile de eligibilitate stabilite de Guvern şi societatea civilă.
Radu nu a primit nicio explicaţie pentru eliminarea sa de pe listă şi a depus o contestaţie la Secretariatul General al Guvernului, prin care cere atât motivarea excluderii.

Adriana Radu a fost înlocuită cu Horia Nicolescu Mihai, care nici măcar nu a candidat.

 

Adriana Radu, reprezentanta Coaliției pentru Egalitate de gen

 

După demisia forțată a lui Antonel Tănase din funcția de secretar general al guvernului, un apropiat al lui Ludovic Orban, premierul interimar Nicolae Ciucă l-a pus pe funcția executivă, cu rang de ministru, pe Dragoș Condrea, directorul Direcției Juridice, zis nemuritorul, pentru că el rezistă în funcție de aproape 16 ani.

Niciun prim ministru nu l-a deranjat. Ba mai mult i s-au dat diverse consilii de administrație, de la RA-APPS, la Monitorul Oficial, pentru a-și rotunji veniturile.

 

Horia Nicolescu Mihai, înlocuitorul Adrianei Radu, reprezintă Asociația pentru Securitate la Incendiu, asociație care nu și-a mai depus bilanțurile contabile din 2016 încoace, potrivit surselor din societatea civilă. 

Procedura de desemnare a lotului civil din CES s-a mutat, călcând peste orice prevedere legală a conflictului de interese, la Asociația Code for România, al cărui fondator este nimeni altul decât Romani Tony Gruia Avramescu, consilier de stat în guvern. 

În declarația de interese din 2019, Gruia Avramescu nu a mai trecut că e membru fondator al Code for România. Într-o descriere a sa, în proiectul România 2.118, se prezenta ca  fost co-fondator al unor importante asociații non-profit: “Teach for România, Code for România și Asociația pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România”. Deci Code for România e sub aria sa de acoperire.

Reprezentantele mai multor organizații guvernamentale au semnat un protest pe care l-au trimis lui Dragoș Condrea. Unii se gândesc să dea în judecată guvernul.

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

Șefa Administrației Spitalelor București, la DNA

Directorul general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), Oana Sivache, s-a prezentat la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru a fi audiată...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...
Ultima oră
Pe aceeași temă