12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDOCUMENT. Jaf, la TAROM Bruxelles

DOCUMENT. Jaf, la TAROM Bruxelles

Întrebări esențiale

Ce se întâmplă cu fostul director general TAROM acuzat că a prejudiciat compania?

Mădălina Mezei se află în concediu medical, de la sfârșitul anului trecut.

Un raport al TAROM la agenția din Bruxelles a companiei, condusă de Mădălina Mezei, până nu cu mult timp în urmă, indică numeroase nereguli.

Ce a găsit comisia TAROM?

Autoturismul de serviciu, mai multe computere și telefonul mobil de serviciu folosite de Mădălina Mezei nu sunt de găsit.

Valoarea bunurilor s-ar ridica la 40.000 de euro.

Conform surselor din TAROM, Mădălina Mezei și soțul acesteia locuiesc în același apartament din Bruxelles.

În perioada 21 -24.01.2020, o delegație a Companiei Naționale de Transport Aerian TAROM S.A. a efectuat un control la agenția din Bruxelles a operatorului, condusă, până nu cu mult timp în urmă de fostul director general al societății de stat Mădălina Mezei.

“Astfel, în urma inventarierii au rezultat următoarele constatări:

1. Din gestiunea agenției nu au putut fi identificate/vizualizate următoarele mijloace fixe:

– Autoturism Volkswagen Passat cu nr. inv. 421102428 + aparat GPS MIO 370 W, nr. inv. 1000004495;

– Laptop Lenovo Thinkpad X1 Carbon i7 – 3667U, 8 GB, nr. inv. 322906368, S/N PK24RRG + geantă laptop și adaptor/încărcător Lenovo (pentru acest mijloc fix a fost întocmit bon de mișcare pentru transferul de la Agenția BRU la Agenția AMS);

– Laptop Lenovo Thinkpad L540, 20AV-CORE I5 4210M/2 6GHz, nr. inv. 322906417, S/N SR90H6EZ0 + memorie DDR3L – 4 GB;

– PC HP PAVILION 23 AIO – Intel Core i7 – 47, nr. inv. 322906416, S/N CZC5281D9N” se arată în raportul de deplasare predat pe data de 30 ian. 2020 de comisia de inventariere desemnată de TAROM, obținut de “România liberă”.

De menționat că la Agenția TAROM Amsterdam, unde a fost transferat un laptop, este angajat soțul Mădălinei Mezei.

 

Telefonul de serviciu, scos din uz

Potrivit sursei citate, cele prezentate mai sus nu sunt singurele bunuri controlate de fostul director general TAROM Mădălina Mezei, în perioada în care s-a aflat la șefia Agenției Bruxelles, și care acum sunt de negăsit.

“Totodată, în perioada exercitării funcției de Director General, doamnei Mădălina Mezei i-au fost predate prin procesele verbale de predare-primire din 24.06.2019 și 27.06.2019, următoarel bunuri care nu au fost identificate/vizualizate la sediul Agenției Bruxelles:

– Laptop Lenovo S/N: MP1CGVF9, Model Type: 81B0005Rri, încărcător Lenovo, mouse + geantă;

– Telefon mobil Apple iPhone Xs, Gold, 256 MB, 4G, RAM S/N F2LYQ35ZKPH6P (…) care au fost primite de la sediul companiei TAROM SA”, se mai arată în document.

Mădălina Mezei nu mai poate fi contactată pe numărul de telefon de serviciu.

Surse TAROM au declarat, pentru “România liberă”, că, nici până în prezent, Mădălina Mezei nu a predat aceste bunuri, cu toate că aceasta a fost notificată.

Toate bunurile folosite de Mădălina Mezei și care nu mai sunt de găsit, valorează, potrivit unui calcul al “România liberă”, în jur de 40.000 de euro.

Comisia TAROM care a efectuat controlul la agenția din Bruxelles a operatorului aerian a constat și lipsa unei sume de bani care ar fi trebuit să se regăsească în conturile companiei.

“Soldul scriptic al casei, la data de 3.01.2020, în valoare de 2.243,77 EUR nu a fost identificat la sediul agenției”, se mai menționează în raportul citat.

La data efectuării controlului, niciun angajat al Agenției Bruxelles nu avea acces la contul bancar “al ING Agenția Bruxelles existând riscul de a nu putea fi plătite facturile scadente și salariile angajaților”.

Această problemă a putut însă fi rezolvată de compania aeriană.

 

Telenovela chiriei continuă

Același raport al TAROM arată că Mădălinei Mezei nu i-a fost reziliat contractul de chirie din capitala Belgiei, cu toate că, așa cum menționa Inspectoratul General al Poliției Române, aceasta deținea o proprietate în Bruxelles: “Prin Nota nr. SG11351/20.12.2019 a fost aprobată rezilierea contractului de închiriere locuință la Bruxelles nr. 4255/04032010. Cu toate acestea, până în prezent nu a fost efectuat niciun demers în sensul notificării Locatarului privind rezilierea contractului. Precizăm că în conformitate cu prevederile art. 2 din Contractul de închiriere nr. 4255/04032010, rezilierea contractului poate fi efectuată prin notificarea Locatarului cu trei luni înainte, prin scrisoare recomandată”.

Surse din cadrul TAROM ne-au menționat că Mădălina Mezei locuiește alături de soțul său, în același apartament.

“Începând cu data de 31 decembrie 2019 dna. Mezei se află în incapacitate temporară de muncă, legal atestată de către medicii specialiști. Angajatorul CNTAR TAROM SA nu a formulat solicitarea și nu a inițiat procedura de predare primire a inventarului patrimonial pe care l-a deținut în condițiile legii nr 22/1969 cu modificări, respectiv nu a prevăzut măsurile legale privind garanția de gestiune. Având în vedere cele precizate coroborat cu faptul că pe perioada incapacității temporare de muncă raporturile de muncă sunt suspendate de drept, vă comunicăm
faptul că nu avem cunoștiință despre modalitatea în care angajatorul CNTAR TAROM SA își îndeplinește obligațiile legale și își urmărește interesele legitime. Această situație care se află în exclusiva sa responsabilitate atât sub aspectul implementării cât și sub aspectul  responsabilității față de conținutul întrebărilor care mi-au fost adresate”, a precizat avocatul Mădălinei Mezei, la solicitarea “România liberă”.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...
Ultima oră
Pe aceeași temă