11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDNA îi ține la sertar pe Petrache și Oprea. Fostul primar de...

DNA îi ține la sertar pe Petrache și Oprea. Fostul primar de la Jilava cere deblocarea dosarelor

Este vorba despre liderul PNL Ilfov, Marian Petrache și fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea.

Mai concret, Adrian Mladin – primarul condamnat pentru corupție al comunei Jilava, a deschis la Înalta Curte de Casație și Justiție un dosar având ca obiect „contestație durată proces”.

Potrivit Codului de Procedură Penală în vigoare, o astfel de contestație se introduce ”dacă activitatea de urmărire penală sau de judecată nu se îndeplineşte într-o durată rezonabilă” iar prin admiterea unei astfel unei de cereri un judecător poate obliga procurorul să accelereze ancheta.

Mai simplu spus, procedura de ”contestație durată proces” a fost introdusă în legislația noastră penală pentru a nu mai permite procurorilor să nu mai tergiverseze anchete.

Prima contestație vizează dosarul în care era cercetat pentru șantaj liderul PNL Ilfov, Marian Petrache.

În ceea ce privește dosarul cu liderul PNL, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că nu este competentă să soluționeze contestația lui Mladin, dosarul fiind trimis la Tribunalul București întrucât nicio persoană cercetată în dosar nu atrăgea competența Curții Supreme.

„Trimite contestația privind durata procesului penal referitoare la dosarul nr. 371/P/2015 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie, formulată de contestatorul Mladin Adrian, la Tribunalul Bucureşti, spre competentă soluţionare. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Onorariul apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru contestatorul Mladin Adrian şi intimatul Petrache Marian, în sumă de câte 130 lei, se plăteşte din fondul Ministerului Justiţiei. Onorariul parţial al apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru intimaţii Pencea Florentin şi Delcea Valentin, în sumă de câte 50 lei, se plăteşte din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă”, se arată în decizia Înaltei Curți din 12 decembrie.

În februarie 2017, DNA anunța că procurorii din cadrul Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul Marian Petrache, la data faptelor secretar de stat în Ministerul Internelor și Reformei Administrative și președinte al PNL Ilfov, pentru acuzațiile de luare de mită și șantaj.

 Dosarul, blocat după izgonirea din DNA a procurorului de caz

 Ancheta a fost pornită de fostul procuror- șef al Secției a II-a din DNA, Doru Florin Țuluș. Acesta stabilise, pe baza documentelor financiare puse la dispoziție de Adrian Mladin, că fostul primar îi plătise lui Petrache escapade la Monte Carlo și Saint Moritz.

„În cursul anului 2008, inculpatul Petrache Marian, în calitățile menționate mai sus, în schimbul neîndeplinirii atribuțiilor legale, a primit de la primarul unei comune din județul Ilfov (martor în cauză) foloase necuvenite ce au constat în achitarea contravalorii unor sejururi în Monte Carlo (17.681,84 lei) și în Saint Moritz (39.625,67 lei). De asemenea, la solicitarea inculpatului, martorul a plătit organizației politice, suma de 10.000 euro, fără să primească vreun document justificativ pentru banii respectivi”, anunța DNA în februarie anul acesta când se comunica faptul că față de Marian Petrache s-a pus în mișcare acțiunea penală, ceea ce însemna că ancheta era într-un stadiu foarte avansat.

Direcția Națională Anticorupție susținea că Petrache a obținut ”finanțările” de la Mladin prin șantaj.

„Foloasele necuvenite au fost obținute de inculpatul Petrache Marian prin constrângerea martorului, pentru ca primul să nu dispună subalternului său, prefectul județului Ilfov, emiterea ordinului de întrerupere a mandatului de primar. Anterior, pentru a-și înmatricula un autoturism în București, primarul și-a schimbat domiciliul, aspect care ar fi constituit un motiv de încetare a mandatului”, se arată în comunicatul DNA.

Deși ancheta curgea spectaculos, totul s-a blocat după ce în vara acestui an procurorul Doru Țuluș a căzut în dizgrația șefei DNA, Laura Codruța Kövesi, și a fost revocat din DNA fără niciun argument concret.

Interesant este că spre deosebire de alte personaje, Adrian Mladin este unul dintre cei mai eficienți denunțători din dosarele DNA, fostul primar al comunei Jilava păstrând documente de la ”cadourile” pe care le făcea celor cărora dorea să le cumpere bunăvoința.

Spre exemplu, într-un alt dosar unde a fost denunțător Mladin a furnizat anchetatorilor documentul cu care a plătit un televizor cumpărat unui procuror, iar la perchezițiile făcute DNA a găsit acasă la cel cercetat televizorul cu seria indicată în actele aduse de fostul primar.    

Deși ancheta curgea spectaculos, totul s-a blocat după ce în vara acestui an procurorul Doru Țuluș a căzut în dizgrația șefei DNA, Laura Codruța Kövesi și a fost revocat din DNA fără niciun argument concret.

Mladin a vrut capul lui Gabriel Oprea

În același timp cu denunțul împotriva lui Marian Petrache, Adrian Mladin a făcut un denunț și împotriva fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea. Dosarul a fost înregistrat tot la Doru Țuluș, fiind disjuns din cel al liderului PNL.

Asta pentru că afacerea cu Oprea denunțată de fostul primar era mai complicată și necesita cercetări mai ample spre deosebire de dosarul cu Petrache unde lucrurile erau foarte simple și clare.

Acum, Înalta Curte de Casație și Justiție va decide pe 19 decembrie în cel de-al doilea proces deschis de Mladin și care are ca obiect ”contestație durată proces“.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă