14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDNA cercetează licitații ale CNAIR, cu mai multe firme "abonate" la contracte...

DNA cercetează licitații ale CNAIR, cu mai multe firme “abonate” la contracte cu statul

Procurori ai DNA verifică situații ale unor licitații organizate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), licitații la care s-ar fi înscris mai multe firme din categoria celor socotite a fi “abonate la contracte cu statul”.

Licitațiile aflate în atenția DNA au o valoare cumulată de circa 200 de milioane de lei (peste 40 milioane de euro), arată un articol publicat pe site-ul national.ro.

Licitațiile au avut ca scop amenajarea trecerilor la nivel a drumurilor cu calea ferată, atribuită în anul 2018, și achiziția și transportul semnalizării verticale necesară drumurilor naționale și autostrăzilor, atribuite în perioada 2019-2020.

“Firmele ce au câștigat aceste licitații, SC Vesta Investment SRL și SC Loial Impex SRL, amendate în trecut de Consiliul Concurenței pentru înțelegeri tip cartel și trucarea unor licitații, ar fi depus documente false pentru a câștiga contractele de 200 milioane de lei”, dezvăluie jurnaliștii de la national.ro.

DNA a anunțat că în dosarul penal 264/P/2020 se efectuează cercetări pentru infracțiunile de folosire cu rea-credință de documente ori declarații false, fapte de corupție, dar și infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.

În paralel, o anchetă a Corpului de Control al primului ministru, încheiată în decembrie 2020, indică ilegalitatea atribuirii licitațiilor organizate de CNAIR.

Anterior, o anchetă a Consiliului Concurenței a vizat înțelegerile tip cartel ce au avut ca rezultat trucarea și vicierea licitațiilor CNAIR. Investigația Consiliului Concurenței a avut în vedere implicarea societăților Vesta Investment SRL și Loial Impex SRL, alături de alte firme, la o serie de licitații derulate de către CNADNR (actuala CNAIR), în perioada anilor 2014 – 2016.

Pe de altă parte, potrivit site-ului realitateadeharghita.net, Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 3.182.184 lei (echivalentul a circa 667.000 euro) patru companii, pentru implicare în trucarea unor licitaţii privind achiziţionarea de indicatoare rutiere sau lucrări de marcaje rutiere. Una dintre cele patru firme a fost Vesta Investment SRL.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România vrea să fie partener cu Qatar și cu SUA pentru restabilirea păcii în Orientul Mijlociu

România vrea să fie partener cu SUA și cu statul Qatar pentru a obține restabilirea păcii în Orientul Mijlociu, a declarat premierul Marcel Ciolacu,...

Români blocați pe aeroportul din Dubai

Două grupuri de cetăţeni români, ale căror zboruri au fost anulate din cauza condițiilor meteorologice extreme în Dubai, se află în impas pe Aeroportul...

Revolut lansează, în premieră globală, în România, refinanțarea creditelor

Revolut, banca digitală cu 3,5 milioane de clienți retail în România și peste 40 de milioane de clienți la nivel global, a anunțat astăzi...
Ultima oră
Pe aceeași temă