Foto: Arhivă

DNA cercetează licitații ale CNAIR, cu mai multe firme "abonate" la contracte cu statul

Procurori ai DNA verifică situații ale unor licitații organizate de CNAIR, licitații la care s-ar fi înscris mai multe firme din categoria celor socotite a fi "abonate la contracte cu statul".

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 02.04.2021 - 10:35

Procurori ai DNA verifică situații ale unor licitații organizate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), licitații la care s-ar fi înscris mai multe firme din categoria celor socotite a fi "abonate la contracte cu statul".

Licitațiile aflate în atenția DNA au o valoare cumulată de circa 200 de milioane de lei (peste 40 milioane de euro), arată un articol publicat pe site-ul national.ro.

Licitațiile au avut ca scop amenajarea trecerilor la nivel a drumurilor cu calea ferată, atribuită în anul 2018, și achiziția și transportul semnalizării verticale necesară drumurilor naționale și autostrăzilor, atribuite în perioada 2019-2020.

"Firmele ce au câștigat aceste licitații, SC Vesta Investment SRL și SC Loial Impex SRL, amendate în trecut de Consiliul Concurenței pentru înțelegeri tip cartel și trucarea unor licitații, ar fi depus documente false pentru a câștiga contractele de 200 milioane de lei", dezvăluie jurnaliștii de la national.ro.

DNA a anunțat că în dosarul penal 264/P/2020 se efectuează cercetări pentru infracțiunile de folosire cu rea-credință de documente ori declarații false, fapte de corupție, dar și infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.

În paralel, o anchetă a Corpului de Control al primului ministru, încheiată în decembrie 2020, indică ilegalitatea atribuirii licitațiilor organizate de CNAIR.

Anterior, o anchetă a Consiliului Concurenței a vizat înțelegerile tip cartel ce au avut ca rezultat trucarea și vicierea licitațiilor CNAIR. Investigația Consiliului Concurenței a avut în vedere implicarea societăților Vesta Investment SRL și Loial Impex SRL, alături de alte firme, la o serie de licitații derulate de către CNADNR (actuala CNAIR), în perioada anilor 2014 – 2016.

Pe de altă parte, potrivit site-ului realitateadeharghita.net, Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 3.182.184 lei (echivalentul a circa 667.000 euro) patru companii, pentru implicare în trucarea unor licitaţii privind achiziţionarea de indicatoare rutiere sau lucrări de marcaje rutiere. Una dintre cele patru firme a fost Vesta Investment SRL.

Comentarii