Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

DIICOT se pregătește să „tranșeze“ războiul de la SIF Transilvania

Procurorii Serviciului Teritorial Constanța de la DIICOT se apropie periculos de tare de omul de afaceri Constantin Frățilă (foto roșu) într-un dosar penal ce se anunță a fi spectaculos pentru piața financiară de la noi, au declarat surse judiciare pentru „România liberă“ .

Cristi Ciuperca 0 comentarii

Actualizat: 13.03.2018 - 10:20

Frățilă este investigat de anchetatorii de la combaterea crimei organizate într-un dosar care vizează, printre altele, fapte de constituire a unui grup infracțional organizat, manipularea pieței de capital și spălarea banilor. Vizați sunt și mai mulți membri ai familiei acestuia pe care fostul arbitru i-a implicat într-o serie de tranzacții ciudate pe piața de capital.

 

Scurt istoric. De unde a plecat. Curtea de Apel Brașov stabilea prin decizia din 27 noiembrie 2015 că omul de afaceri Constantin Frățilă, împreună cu membri ai familiei sale, dobândiseră acțiuni la SIF Transilvania peste pragul prevăzut de lege și anume de cinci la sută.  Pe fondul acestei decizii, care obligă pe cei ce acționează concertat să vândă acțiunile ce depășesc pragul legal de deținere, începând cu luna ianuarie 2016 membrii cercului de putere, coordonați de Constantin Frățilă, au derulat pe parcursul perioadei ianuarie – martie 2016  un amplu proces de transfer a acțiunilor SIF Transilvania pe care aceștia le dețineau, transferuri realizate atât prin tranzacții bursiere, cât și prin încheierea unor contracte de donații, către persoane care în realitate sunt controlate de Constantin Frățilă.

ASF a sesizat DIICOT. Multitudinea de tranzacții cu acțiuni ale SIF Transilvania realizate pe o perioadă scurtă în 2016 și care au agitat piața nu a rămas neobservată nici de către Autoritatea de Supraveghere Financiară. ASF a sesizat DIICOT, suspiciunile fiind că respectivele tranzacții au un caracter fictiv, de natură să inducă în eroare atât publicul investitor, cât și SIF Transilvania, din moment ce proprietarul real este tot Frățilă. Din verificările preliminare făcute de ASF a rezultat că sumele de bani care au stat la baza tranzacțiilor simulate cu acțiuni ale SIF Transilvania au fost furnizate în proporție de 90 la sută tot de omul de afaceri Constantin Frățilă. Că acele tranzacții au fost unele simulate rezultă, spun reprezentanții ASF, din faptul că nu a existat o intenție reală de a investi în acțiuni ale
SIF-ului amintit, ci doar au fost „plimbate“ niște acțiuni de pe unele entități pe altele.

Din datele deținute de „România liberă“, specialiștii ASF au concluzionat că raportat la volumul ordinelor de cumpărare respectiv vânzare, la prețul acestora și la momentul introducerii ordinelor de tranzacționare în sistemul gestionat de Bursa de Valori București, că acest mod de operare relevă existența unui acord prealabil al părților implicate cu privire la introducerea în mod coordonat și sincronizat în sistem a ordinelor, pentru a se întâlni în registrul de ordine și astfel să se realizeze tranzacțiile programate de membrii grupării, în mod încrucișat, respectiv pentru a se realiza transferul acțiunilor de la vânzător la cumpărătorul „dedicat“, fiind eliminat astfel „riscul“ ca acțiunile deținute de Constantin Frățilă să ajungă la un cumpărător oarecare.

Care a fost miza. Toate schemele cu acțiuni ale SIF Transilvania investigate acum de procurorii DIICOT Constanța au avut la bază dorința lui Constantin Frățilă de a ajunge în conducerea SIF-ului și de a avea acces, în timp real, la demersurile pe care SIF Transilvania dorește să le facă în cazul a două societăți comerciale din Constanța, SCUT și COMCM, pe care Frățilă le-a preluat tot de la SIF prin demersuri suspectate a fi cel puțin la limita legii.

Fostul arbitru de fotbal vrea Farul Constanța. Înainte de a deveni un cunoscut om de afaceri, Constantin Frățilă a fost un foarte cunoscut arbitru de fotbal chiar de Liga 1. În ultimii ani, după ce echipa de fotbal Farul Constanța s-a prăbușit în insolvență, Frățilă și-a manifestat de mai multe ori și public intenția de a cumpăra marca echipei și de a readuce clubul care l-a dat fotbalului românesc pe Gheorghe Hagi din nou în prim-plan. Ultima oară Frățilă a participat în decembrie 2017 la licitația organizată de lichidatorul societății care deține brandul Farul Constanța, însă a pierdut licitația, aceasta fiind câștigată de un personaj obscur.   

Comentarii

loading...