Procuroarea Giorgiana Hosu

DIICOT reia ancheta asupra șefilor Jandarmeriei în dosarul 10 august

Procurorul şef al DIICOT, Giorgiana Hosu, a dispus, marți, redeschiderea urmăririi penale asupra foştilor şefi ai Jandarmeriei Române la momentul protestului din data de 10 august 2018.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 05.08.2020 - 16:53

Prin decizia procurorului șef al DIICOT, a fost redeschisă urmărirea penală în cazul următoarelor persoane: colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşt, colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române, comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Aceste persoane vor fi cercetate pentru infracţiuni de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă, precizează un comunicat de presă publicat de DIICOT.

Prin decizia emisă marți, 4 august, șefa DIICOT, procuroarea Giorgiana Hosu, a admis plângerile formulate de mai mulți petenți și a infirmat parţial soluţia de clasare a dosarului ''10 august''.

Procurorul şef al DIICOT a menţinut însă soluţia de clasare privind o tentativă de lovitură de stat care s-ar fi comis la data de 10 august 2018. Această tentativă de lovitură de stat ar fi justificat, într-o anumită măsură, intervenția dură a Jandarmeriei în fața sediului Guvernului.

Ordonanța emisă de procurorul șef al DIICOT a fost înaintată Judecătorului de cameră preliminară din cadrul Curții de Apel București, în vederea confirmării.

După rămânerea definitivă a acestei decizii, dosarul va fi declinat către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare.

Comentarii