10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDIICOT: Berbeceanu, interese în afacerile cu fier vechi. Protejații săi, contract mare...

DIICOT: Berbeceanu, interese în afacerile cu fier vechi. Protejații săi, contract mare în Serbia

Un martor a declarat la DIICOT că prin Gheorghe Rusu șeful BCCO Alba Iulia îi ”sifona” diverse informații lichidatorului timișorean Ioan Tudor. La câțiva ani distanță după Berbeceanu, Tudor avea să fie trimis în judecată de DIICOT pentru fraudarea unor proceduri de insolvență.

 

Motivele depuse de DIICOT la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) prin care procurorii contestă felul în care șeful BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, a fost găsit nevinovat de acuzațiile de sprijinire a unui grup infracțional organizat dezvăluie o serie de posibile legături și interese dubioase ale lui Berbeceanu.

Mai exact, doi martori au declarat atât în fața procurorilor, cât și în timpul procesului de fond de la ÎCCJ despre interesele comisarului Berbeceanu în zona afacerilor cu fier vechi, cât și despre legăturile acestuia indirecte cu un lichidator judiciar controversat din Timișoara, Ion Tudor.

Întâmplător sau nu, alături de Traian Berbeceanu au mai fost trimiși în judecată în același dosar soții Gheorghe Rusu și Anca Rusu, implicați în afaceri cu fier vechi, personaje despre care procurorii DIICOT spun că beneficiau de protecția șefului BCCO Alba Iulia.

Astfel, martorul Florin Dumitraș le-a povestit procurorilor DIICOT că în perioada 2005 – 2006 a dat curs unei solicitări a comisarului Berbeceanu de a se întâlni la un bar din Deva, localitatea de domiciliu a polițistului. Dumitraș a spus că la acea întâlnire i-a propus derularea unor afaceri de comerț cu deșeuri de fier între el și un anume Ovidiu Luca, afacere din care o parte din profit ar fi urmat să ajungă la Berbeceanu. Florin Dumitraș spune că ar fi refuzat să dea curs propunerii șefului BCCO Alba Iulia dar ulterior a avut o discuție cu Gheorghe Rusu care i-a spus că ar fi bine să ”găsească o soluțiile să intre în grațiile lor”. Rusu a insistat față de Dumitraș că îi poate pune o vorbă bună la Berbeceanu dacă ”trece în barca care trebuie”.

Procurorii structurii centrale a DIICOT susțin că legăturile lui Traian Berbeceanu cu soții Rusu sunt extrem de puternice, o dovadă în acest sens fiind și interesul care l-a manifestat șeful BCCO Alba Iulia față de perchezițiile pe care fostul șef al DIICOT Alba Iulia, Ioan Mureșan și polițistul Alin Muntean le-au desfășurat la domiciliul familiei Rusu. 

Faptul că soții Gheorghe și Anca Rusu beneficiau de o protecție importantă poate rezulta și dintr-o discuție dintre cei doi în care Gheorghe îi spune soției sale înainte de descinderea de acasă de la ei a DIICOT Alba Iulia că ”am vorbit, săptămâna viitoare în caz că mă sună cineva la București, la un general mare de tot, care va interveni în mod direct și fulgerător…”.

Interesant este că profilul soților Rusu nu este unul care să arate prea serios și să-i prezinte pe cei doi ca gestionari de afaceri mari, Gheorghe Rusu fiind un recidivist condamnat pentru afaceri frauduloase cu fier vechi furat și ”cărat cu căruța pentru a fi vândut”.

În ciuda acestor date, Gheorghe Rusu a devenit foarte apropiat de șeful BCCO Alba Iulia, iar afacerile sale au crescut spectaculos, trecând granița țării noastre.

Relevantă în acest sens este mărturia soției sale, Anca Rusu: ”Soțul meu a avut un contract cu o sumă foarte mare cu un combinat siderurgic din Serbia, iar acolo datorită acestui contract a avut diferite probleme”.

„România liberă“ a încercat să ia legătura și cu Traian Berbeceanu pentru a i se solicita un punct de vedere, însă apropiații comisarului ne-au transmis că acesta nu ar dori să dea nicio declarație în presă la acest moment. Dacă Berbeceanu se răzgândește, ziarul îi va publica punctul de vedere într-un articol separat.

 

Posibile legături cu un lichidator judiciar controversat arestat pentru fraude

 

O declarație extrem de importantă este a unui martor cu identitate protejată, Daniel Călin, martor care explică și mai clar legătura dintre Traian Berbeceanu și Gheorghe Rusu și posibila legătură dintre șeful BCCO Alba Iulia și Ion Tudor, un lichidator judiciar din Timișoara. 

Acesta din urmă avea să fie arestat în 2016 într-un dosar al structurii centrale a DIICOT alături de un judecător sindic de la Tribunalul Caraș Severin, Nicușor Mâldea. Tudor și Mâldea sunt judecați la Curtea de Apel București pentru posibila fraudare a mai multor proceduri judiciare de insolvență.

În dosarul în care a fost trimis în judecată Ioan Tudor apare și numele soților Gheorghe și Anca Rusu ca fiind printre beneficiarii insolvențelor gestionate de lichidatorul timișorean. Legătura dintre aceștia este confirmată procurorilor și de martorul cu identitate protejată Daniel Călin, care a fost audiat, însă, în dosarul lui Traian Berbeceanu.

”Relația dintre Tudor Ion și Rusu Gheorghe a fost bazată pe mulți bani și firme în faliment, iar discuțiile erau foarte serioase și foarte restrânse în sensul că nu aveau loc în văzul lumii și cu telefonul lângă noi”, scrie martorul Daniel Călin în declarația dată în fața anchetatorilor.

Tot Călin susține că Berbeceanu i-ar fi furnizat diverse informații lui Tudor.

”În depoziția din data de 22.05.2014, în faza de urmărire penală, martorul cu identitate protejată Călin Daniel a relatat că, printre altele, Berbeceanu Traian îi furniza prin intermediul inculpatului Rusu Gheorghe, diverse informații numitului Tudor Ion, lichidator judiciar, fiind posibil ca unele din respectivele date să provină din activitatea structurilor DIICOT, unde lucra cel menționat”, se arată în motivele de apel depuse de DIICOT la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Mai exact, Călin a spus că Ion Tudor a aflat de la Gheorghe Rusu despre descinderi ale procurorilor care au avut loc în zona unde își avea lichidatorul biroul, martorul cu identitate protejată descriindu-l pe Rusu ca ”un fel de mână dreaptă a lui Tudor.”  

 

Cele mai citite

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă