10.2 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDezvoltarea Capitalei, blocată de semnături

Dezvoltarea Capitalei, blocată de semnături

 

Oricât ar părea de ciudat, în prezent orice noi investiţii imobiliare sau în reţelele de infrastructură ale Capitalei (artere de circulație,termoficare, apă, canalizare, transport etc.) se raportează la realitatea existentă în secolul trecut. O realitate în care în locul birourilor din Pipera era maidan păscut de oi, străzile oraşului erau pline de chioşcuri şi boutique-ri de tablă, iar în documentele oficiale încă se mai vorbea de dezvoltarea platformelor industriale Republica, Faur, Popeşti-Leordeni. 

Realizat pe timpul lui Viorel Lis şi adoptat în primul mandat de primar al lui Traian Băsescu, PUG-ul Capitalei a expirat, conform legii, după 10 ani, în 2010. Primordial pentru oraş, acest regulament urbanistic trebuia refăcut pentru a permite şi susţine dezvoltarea complexă a urbei. Din păcate, în loc să se accelereze realizarea emiterii noilor norme bazate pe strategii de dezvoltare moderna a orasului, s-a recurs la o smecherie dâmboviţeană: prelungirea valabilităţii vechiului PUG.

Ales primar în iunie 2008, Sorin Oprescu – în ciuda tuturor criticilor – a fost singurul care a înţeles, deşi cu întârziere, că este esenţial să demareze procedurile pentru realizarea unui nou plan de dezvoltare a oraşului. După ce a prelungit vechiul PUG de trei ori (până la 21.12.2011, până la 21.12.2012 şi până la data de 19.12.2015), Oprescu a semnat, în octombrie 2013, un contract prin care un consorțiu format în principal din Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu,“ Arnaiz Consultores (Spania), AECOM (UK) plus alte trei societăți urmau să realizeze în termen de 41 de luni noua lege de urbanism a Capitalei.

Prima etapă, „elaborarea formei sintetizate a Planului Urbanistic General în vigoare şi stadiul actual al dezvoltării urbane”,  a fost finalizată în octombrie 2014. La acea dată erau deja introduse în Baza de Date Urbane toate Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) și de Detaliu (PUD) existente. Urma etapa a doua, cea mai importantă, constând în elaborarea Planului Urbanistic General și a Regulamentului Local de Urbanism. Doar că Oprescu a fost între timp reţinut de procurorii DNA, arestat şi nu a mai apucat să semneze ordinul de începere a etapei a doua. Din septembrie 2015 până în iunie 2016 Primăria Capitalei a fost condusă de doi interimari, Ştefănel Dan Marin şi Răzvan Sava. Nici unul nu a avut suficientă deschidere pentru a duce mai departe contractul incheiat pentru actualizarea PUG-ului. Din nou s-a apelat la procedura de prelungire a valabilităţii bătrânului PUG din 2000, data-limită a noii derogări fiind stabilită pentru 30 decembrie 2018. Doar că în iunie 2016 au avut loc alegeri, iar Bucureştiul a scăpat de interimatul în care nimeni nu îşi asuma nimic. De la noul primar, Gabriela Firea, s-a aşteptat să îşi pună imediat semnătura pe ordinul de începere a elaborării studiului, mai ales că acest punct fusese promis şi în campania electorală. În locul semnăturii au venit însă promisiuni.    

 Promisiuni cu hashtag

Deşi există deja un contract semnat din 2013 pentru realizarea unui nou PUG al Capitalei, Gabriela Firea nu a binevoit să îşi ofere semnătura pe un simplu ordin nici până astăzi, la un an şi nouă luni de când a preluat mandatul de primar. Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ – lider al proiectului de realizare a PUG, aşteaptă. Spaniolii de la compania Arnaiz Consultores, una dintre cele mai mari firme din lume în domeniul proiectării, nu înţeleg ce se întâmplă în România – Bucureşti şi aşteaptă şi ei. AECOM UK a anunțat că se retrage. Investitorii ce doresc să construiască fără a mai fi nevoiţi să apeleze la derogările prin PUZ şi şmecheriile colaterale aşteaptă şi pierd bani. La fel şi companiile de utilităţi. Toată lumea aşteaptă, aşadar, miracolul lui Firea. Iar Firea oferă promisiuni.

Pe 1 februarie 2017, înconjurată de membrii Comisiei Tehnice pentru Urbanism şi Amenajarea Teritoriului din primărie, Firea a ţinut să anunţe că dezbate Planul Urbanistic General. Cu hashtag, aşa cum se poartă acum, Gabriela Firea a ţinut să-i anunţe pe Facebook pe bucureşteni că lucrează la noul PUG – „Pentru un #Bucureştiarmonios, sinergic, modern, păstrând identitatea zonelor istorice şi de patrimoniu”. Doar că nimeni nu aştepta ca Firea să lucreze la elaborarea PUG-ului, ci doar să semneze ordinul de începere a realizării lui efective. Aceeaşi temă, a Planului Urbanistic General, a fost abordată din nou trei săptămâni mai târziu, Gabriela Firea anunţând pe 20 februarie 2017 că ea şi colegii lucrează intens. Tot la PUG. Vestea minunată a fost imediat rostogolită în presă, bucureştenii aflând cu bucurie că primarul lor „a determinat o accelerare a ritmului de lucru”. Dar ordinul tot nu a fost semnat. Nici până în noiembrie 2017, când prin vocea viceprimarului Michaela Florescu s-au lansat noi promisiuni privind realizarea Planului Urbanistic General. Şi nici până în decembrie 2017, când, la o întâlnire cu oamenii de afaceri, Firea a reluat aceeaşi promisiune de realizare a unui PUG viu şi dinamic. Desigur, poate primarul Gabriela Firea are în vedere, aşa cum a anunţat, realizarea în paralel cu PUG-ul şi a unui pachet legislativ dedicat Capitalei. Însă, până la emiterea unor acte normative dedicate Bucureştiului, oraşul nu mai poate aştepta o semnătură. O simplă semnătură pe un contract deja încheiat care ar permite ieşirea din normele îmbătrânite ale reglementărilor urbanistice din anii 1999-2000.

 

Highilaitt

Realizat pe timpul lui Viorel Lis şi adoptat în primul mandat de primar al lui Traian Băsescu, PUG-ul Capitalei a expirat, conform legii, după 10 ani, în 2010.

Cele mai citite

VIDEO. Declarațiile lui Zeljko Kopic, înaintea meciului cu FC Botoșani

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, a declarat că se aşteaptă la un joc greu cu FC Botoşani, formaţie care a făcut meciuri bune în...

Un atac rusesc a rupt în două turnul de televiziune din Harkov

Turnul de televiziune de 240 de metri din orașul ucrainean Harkov, nord-est, s-a rupt în două, iar partea sa superioară a căzut la pământ,...

Românii sunt invitați să se angajeze în armată, într-un moment de criză internațională. Un soldat profesionist câștigă peste 5000 de lei net

Deși nu se ia în calcul reintroducerea serviciului militar obligatoriu, Ministerul Apărării Naționale (MApN) va organiza o nouă campanie de recrutare de soldați și...
Ultima oră
Pe aceeași temă