5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDeputatul Remus Borza este vizat de un nou dosar penal

Deputatul Remus Borza este vizat de un nou dosar penal

Plângerea a fost făcută de o altă societate de recuperare de debite, Insolvency Recovery Solutions și vizează o serie de nereguli care s-ar fi desfășurat în dosarul insolvenței proiectului imobiliar Silver Mountain, controlat până la deces de miliardarul Dan Fischer. Parlamentarul a fost reclamat pentru abuz în serviciu.

Interesant este că, printr-o declarație de presă publicată de Ziarului Financiar în 2014, Remus Borza cataloga drept un succes implicarea BCR în proiect. „Această tranzacţie reprezintă un nou început pentru Silver Mountain. Doar BCR are forţa, determinarea şi interesul să dea o nouă dimensiune acestui proiect, să-l dezvolte la adevăratul lui potenţial. În paralel cu vânzarea în sistem retail a celor 171 de apartamente, banca va finanţa, prin interme-diul unui vehicul comercial special creat în acest scop, construcţia unui hotel de 600 de locuri de cazare, care să includă un centru multifuncţional de conferinţe, un SPA cu toate facilităţile, un cazino, cluburi şi restaurante. În parteneriat cu Primăria Braşov, se intenţionează construcţia celui mai mare teren de golf din România”, afirma acum trei ani Remus Borza.

În realitate, în dosar au mai fost vizați doi reprezentanți ai Băncii Comerciale Române, Ioana Bădescu și Constantin Turcu, dar și un partener al lui Remus Borza de la firma Euro Insol, Adrian Munteanu, acesta din urmă suspectat tot pentru abuz în serviciu.

Totuși, este pentru a doua oară când DNA clasează cercetările față de Remus Borza & co, primul scandal pe acest subiect fiind declanșat pe 10 iunie 2016.

Camelia Bogdan a cerut cercetarea lui Borza

Atunci Curtea de Apel București, prin judecătoarea Camelia Bogdan, a dispus DIICOT să cerceteze Banca Comercială Română pentru potențiale fapte de spălare de bani constând în preluarea unor active imobiliare din Snagov și Poiana Brașov în contul unor creanțe și a cerut DNA completarea urmăririi penale față de Remus Borza, ambele în dosarul insolvenței proiectului imobiliar Silver Mountain.

Așadar, finanțarea acordată de Banca Comercială Română proiectului imobiliar de lux Silver Mountain de la Poiana Brașov, derulat până în 2012 de miliardarul român Dan Fischer, avea să dea băncii mai multe bătăi de cap decât a bănuit inițial.

Proiectul imobiliar s-a prăbușit imediat după decesul din 2012 a lui Fischer, firma care gestiona afacerea intrând în insolvență. Administratorul judiciar a fost desemnat Remus Borza prin firma sa de profil, Euro Insol.

O banală plângere penală făcută împotriva acestuia din urmă, în calitate de lichidator al proiectului Silver Mountain, de către o firmă de recuperare de debite pentru o creanță de aproape cinci milioane de lei a generat o sentință a Curții de Apel București cu consecințe mai mari decât și-au imaginat cei implicați.

În aprilie 2016, petentul Insolvency Recovery Solutions SRL cere Curții de Apel București redeschiderea dosarului penal de la DNA considerând că soluția de clasare este nelegală.

Cu soluționarea plângerii este învestit completul condus de Camelia Bogdan care pe 10 iunie anul trecut decide: „admite plângerea împotriva ordonanţei nr. 680/P/2015 din 27.01.2016 şi trimite cauza Direcţiei Naţionale Anticorupţie în vederea completării urmăririi penale”.

Cei vizați de soluția inițială a DNA și față de care acum trebuie completată ancheta sunt Remus Borza și partenerul acestuia de la Euro Insol, Adrian Munteanu, ambii suspectați de abuz în serviciu.

În plus față de sesizarea inițială, Camelia Bogdan a dispus și ca Banca Comercială Română să fie cercetată de procurorii DIICOT pentru posibile fapte de spălare de bani referitoare la preluarea unor active imobiliare de la Snagov și Poiana Brașov aparținând firmei care gestiona proiectul Silver Mountain. Asta în condițiile în care BCR fusese principalul finanțator al proiectului imobiliar de lux demarat de Dan Fischer.    

A scăpat de excluderea din breasla lichidatorilor. Acum ar putea lichida „România liberă“

Lichidatorul și deputatul independent Remus Borza a fost deja condamnat penal cu supendare într-un dosar legat de Hidroelectrica, gigantul energetic ce i-a fost pus pe tavă de prietenul Victor Ponta și de unde a încasat mai bine de 2,5 milioane de euro sub formă de onorarii. În timpul procedurii de reorganizare a acestei companii strategice, Remus Borza a încălcat mai multe dintre rigorile meseriei de practician în insolvență, atrăgându-și criticile a sute de profesioniști în domeniu.  Totuși, spun unele surse, și-a păstrat statutul de practician doar în baza apropierii sale de o parte a conducerii Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență (UNPIR), inclusiv de Speranța Munteanu, creierul operațiunii de distrugere a companiei Astra Asigurări și a cotidianului „România liberă“.

Chiar condamnarea penală în sine ar fi fost motiv de excludere din UNPIR, însă conducerea de la acea vreme – printre care s-au aflat persoane ale căror societăți avuseseră contracte cu Hidroelectrica, administrată de Borza – a interpretat că jucătorul a suspendat nu doar efectuarea pedepsei de un an, ci și faptele în sine. Această interpretare este cel puțin forțată în condițiile în care Borza nu a fost achitat, ci a fost, totuși, condamnat pentru conflict de interese. Înainte de condamnare Borza mai încălcase codurile UNPIR, aflându-se în alte situații de conflict de interese, nici ele sancționate de prietenii și partenerii de afaceri din conducerea Uniunii.

De la începutul lunii noiembrie, Remus Borza a primit un rol în plus. După ce KPMG, lichidatorul judiciar care a acționat în toți acești ani ca unul dintre brațele de fier ale acțiunii de lichidare a „României libere“, a obținut în instanță insolvența Medien Holding, trustul de presă din care face parte cotidianul nostru, l-a numit ca administrator special pe nimeni altul decât pe același Remus Borza. 

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă